Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Διεθνής κατακραυγή για την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών στην Ελλάδα


Σε άρθρο του σήμερα στους NY Times ο Bill Frelick, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταθέτει δριμύτατη κριτική προς τις Ελληνικές Αρχές για τον τρόπο της επίσημης και ανεπίσημης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, με έμφαση στα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια καινοτόμο λύση στο πρόβλημα της ολοένα αυξανόμενης καθυστέρησης στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες: την κατάργηση των αιτήσεων ασύλου. Αν δεν υπάρχουν αιτήσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Το πρόβλημα όμως δε μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα. Η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί ένα κατάλογο από τουλάχιστον 30.000 εκκρεμείς υποθέσεις. Η αρμόδια επιτροπή, η οποία συγκροτείται για λίγες μόνο μέρες κάθε εβδομάδα, εξετάζει περίπου 60 αιτήσεις εβδομαδιαίως. Με το ρυθμό αυτό θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια για να αποφασιστεί η έκβαση των εκκρεμών αιτήσεων ακόμη και αν αύριο σταματούσαν να κατατίθενται αιτήσεις».

Η Ελλάδα, με την πολύ μεγάλη συνοριακή ακτογραμμή βρίσκεται πρώτη γραμμή του μεταναστατευτικού κύματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σχεδόν 20.000 νέες αιτήσεις ασύλου να υποβάλλονται κάθε χρόνο. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το "Σύμφωνο του Δουβλίνου" ορίζουν ότι τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να προωθούν τους αιτούντες ασύλου που εισήλθαν στην ΕΕ μέσω ελληνικών συνόρων πίσω στην Ελλάδα.

Πέρυσι, οι ελληνικές εγκρίσεις αιτήσεων ασύλου άγγιξαν το μηδαμινό ποσοστό του 0,05% . Δεδομένου ότι κάθε αίτηση ασύλου δέχεται αρχικά αρνητική απάντηση οι εφέσεις στο αρμόδιο δευτεροβάθμιο όργανο αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι οι υποθέσεις που διευθετούνται.

Η προφανής λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Bill Frelick, είναι η δημιουργία ειδικού σώματος εκπαιδευμένων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών για να την πρώτη επαφή με παιδιά-πρόσφυγες, για τη διενέργεια συνεντεύξεων με την αρμόζουσα συμπεριφορά, ώστε να χορηγείται άσυλο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, αντίθετα με το καθεστώς σχεδόν ολικής άρνησης που επικρατεί σήμερα. Στη συνέχεια, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό όργανο θα πρέπει να εργαστεί αποκλειστικά και όχι μερικώς για ορισμένες μόνο μέρες, προκειμένου να εξετάσει τις σχετικές προσφυγές κατά τρόπο δίκαιο και χωρίς καθυστέρηση.

«Αντίθετα η κυβέρνηση ψήφισε το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009, το οποίο μετατρέπει το παρόν κακό σύστημα σε χειρότερο, καθώς αντί να αναθέσει τη διενέργεια των συνεντεύξεων σε κάποιο ειδικά εκπαιδευμένο σώμα μεταβίβασε την ευθύνη στις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας».

Οι αστυνομικοί έχουν μια σειρά από άλλα καθήκοντα και σημαντική έλλειψη κατάρτισης στον τομέα του δικαίου του ασύλου και ανάρμοστη συμπεριφορά ιδιαίτερα κατά τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με ανθρώπους φοβισμένους, ταλαιπωρημένους, με βαθειά ψυχικά τραύματα.

Διερμηνείς και ικανοί δικηγόροι γνωρίζοντες τη νομοθεσία βρίσκονται σε έλλειψη ακόμη και στην Αθήνα, ενώ είναι σχεδόν απόντες στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές.

Δεύτερον, το προεδρικό διάταγμα καταργεί το δικαίωμα των προσφύγων να ασκήσουν έφεση, ενώ ταυτόχρονα καταργεί την επιτροπή που εξέταζε τις εφέσεις (αφού διευθετηθούν οι παρούσες εκκρεμείς υποθέσεις), διατηρώντας την περίπτωση δικαστικού ελέγχου σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό υποθέσεων. Ο ανώτατος επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου, λέγοντας ότι «δεν εγγυάται επαρκώς αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη".

«Η ελληνική διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος που αποτυγχάνει σε κάθε στάδιο να εγγυηθεί της προστασία των προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά», πρόσθεσε, καθώς αποτελούν συχνά φαινόμενα οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, η βύθιση σκαφών στο Αιγαίο Πέλαγος, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, η αστυνομική βία, καθώς και διάφορα νομικά και γραφειοκρατικά τεχνάσματα ώστε να αποτρέψουν τους αιτούντες άσυλο να υποβάλλουν αιτήσεις, γεγονότα που έχουν κατατεθεί, τεκμηριωθεί και αναλυθεί διεξοδικά σε δύο εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Τον Ιούνιο, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων εξέδωσε έκθεση δηλώνοντας ότι οι επανειλημμένες συστάσεις της από το 1997 προς τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών έχουν αγνοηθεί επιδεικτικά.

Αντίθετα, η Ελλάδα απάντησε με νομοθετικές αλλαγές που παρατείνουν τη διάρκεια της κράτησης για διάστημα έως ένα έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 18 μήνες. Στις 12 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές έκαψαν και ισοπέδωσαν έναν καταυλισμό στην Πάτρα στον οποίο είχαν καταφύγει μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκτοξεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στα ύψη τον αριθμό των κρατουμένων κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

Ο Bill Frelick καταλήγει πως αν η Ελλάδα δεν προτίθεται να δώσει λύσεις σε όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων της τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να την καταστήσει υπεύθυνη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναστείλουν τις προωθήσεις προσφύγων πίσω στην Ελλάδα από όπου εισήλθαν αρχικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους όρους του Συμφώνου του Δουβλίνου, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει αμέσως από την Ελλάδα να συμμορφωθεί στα ευρωπαϊκά στάνταρντ αλλά και με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα έπρεπε από καιρό να έχουν κριθεί δεδομένα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

(Μετάφραση από New York Times)

Πηγή :http://athens.indymedia.org

Αντίσταση στο ρατσιστικό παραλήρημα


Η πολιτική της μηδενικής ανοχής και όσοι την υπερασπίζονται φέρνει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα.
Νεκρός πρόσφυγας στην Ηγουμενίτσα, παιδιά που απομακρύνονται με τη βία από τους γονείς τους, καμένοι καταυλισμοί, εκτοπίσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.
Είναι η κρίσιμη ώρα για την Αριστερά, τα κινήματα αλληλεγγύης, για κάθε ευαίσθητο πολίτη. Να μην υποταχθούμε στους νόμους της ζούγκλας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την κοινή μας λογική. Να αντισταθούμε στο ρατσιστικό παραλήρημα του ΛΑΟΣ και της ΝΔ καθώς και στην υποκριτική και ένοχη στάση του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την κρίση και τη φτώχια στα πιο ανυπεράσπιστα θύματά της.


Το γραφείο Τύπου
ΑΚΟΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Να αποφυλακιστεί ο Θοδωρής Ηλιόπουλος


Ο αδίκως συλληφθείς Θοδωρής Ηλιόπουλος παραμένει παράνομα προφυλακισμένος από το Δεκέμβρη ως σήμερα. 'Ένας νέος όμηρος μιας εκδικητικής πολιτικής εξουσίας που μπορεί και επιβάλλει αποφάσεις της σε μια συχνά μονόφθαλμη δικαιοσύνη.
Στην 21η ημέρα απεργίας πείνας, κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, ενώ η υγεία του έχει ήδη κλονιστεί. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους τον υπερασπίζονται. Ζητάμε την άμεση αποφυλάκισή του.
Υπενθυμίζουμε ότι ο 'ένας εκ των δικαστών που σκανδαλωδώς απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης του Θοδωρή, είναι ο ίδιος ο οποίος παρέπεμψε στο αρχείο, κλείνοντας δικαστικά το θέμα Κούνεβα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους ελεύθερα, τα μέλη της ΕΛΑΣ που κατηγορούνται για συμμετοχή, και μάλιστα σε ηγετικές θέσεις, σε κύκλωμα σωματεμπορίας, βιασμών, βασανισμών κλπ. κατά νέων αλλοδαπών γυναικών. Οι επίορκοι αστυνομικοί, επίλεκτα στελέχη εγκληματικού συνδικάτου ελεύθεροι! Ο αθώος Θοδωρής Ηλιόπουλος στη φυλακή, απεργός πείνας με τη ζωή του σε κίνδυνο


Το γραφείο Τύπου
ΑΚΟΑ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Στις εποχές της «μηδενικής ανοχής της λαθρομετανάστευσης» με αστυνομικά μέτρα, ως κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης, με την κατάλληλη τοποθέτηση του Χρ. Μαρκογιαννάκη στο οικείο Υπουργείο για να την υλοποιήσει, σε συνδυασμό με την απλόχερη και ανοιχτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισε ούτε καν να χρησιμοποιήσει άλλες λέξεις προκειμένου να αβαντάρει την ιδέα, προχωράει η Ελληνική Αστυνομία σε ωμές παραβιάσεις και μάλιστα γκαγκστερικού τύπου, των διεθνών συμφωνιών και κανόνων που έχει συνυπογράψει και αποδεχτεί η χώρα, αλλά και του εθνικού νομικού πλαισίου.
Η πρόσφατη μάλιστα ενέργεια της «εξαφάνισης των 45 Κούρδων προσφύγων από τα Χανιά, αποκτάει και εγκληματικά χαρακτηριστικά λόγω της ιδιαιτερότητας της.
Έπειτα από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με τις αρχές ασφαλείας, με σκοπό το δικαίωμα πρόσβασης στους 45 πρόσφυγες που ξεβράστηκαν στις ακτές του Δυτικού Σελίνου, και αφού ξεπεράστηκαν τα διάφορα προσκόμματα (έπειτα και από πιέσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και Διεθνών οργανισμών), τη Δευτέρα 27-7-09 , παρουσία όλων των αστυνομικών που ήταν εντεταλμένοι για τη φρούρησή των προσφύγων, εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, νομικού-ειδικής Τουρκολόγου και 2 μεταφραστών, 17 από αυτούς υπέγραψαν αιτήματα χορήγησης Πολιτικού Ασύλου.
Μόνο που κατά τη διαδρομή των αιτήσεων αυτών από το χώρο κράτησης των προσφύγων μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση, οι 45 Κούρδοι είχαν ήδη φορτωθεί σε λεωφορεία της Αστυνομίας και όδευαν προς το καράβι για Αθήνα. Κανείς δε μέχρι σήμερα δεν απαντάει στις ερωτήσεις για τον τελικό προορισμό της μεταγωγής τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φόβος, όσο περνάει η ώρα, ότι οδηγούνται στα σύνορα με την Τουρκία και στην παράδοσή τους στους δήμιους διώκτες τους.
Δεδομένου ότι οι Κούρδοι πρόσφυγες κατάγονται από την Τουρκία κατά κύριο λόγο, αλλά και κάποιοι από Ιράκ και Συρία, δεδομένου επίσης ότι ανάμεσα τους βρίσκονται 2 γυναίκες (η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη) και 4 ανήλικα, και ότι οι 17 τουλάχιστον που έδωσαν γραπτά αίτημα ασύλου, για το λόγο ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω πολιτικών διώξεων και δράσης, η νέα αυθαιρεσία της αστυνομίας, να τους «επαναπροωθήσει» αποκτάει εγκληματικά χαρακτηριστικά και άπτεται της ίδιας της τύχης για τις ζωές τους.
Καλούμε έστω και τώρα τελευταία ώρα, την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, την Υπ. Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννηνα και τον Υπ. Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες διευθέτησης των υποθέσεων των Προσφύγων, να δοθεί άμεση εντολή να σταματήσει η μεταγωγή όλων, αλλά ιδιαίτερα των αιτούντων άσυλο, προς τα σύνορα της χώρας, πριν αυτό αποβεί μοιραίο για τις ζωές τους.

Χανιά 28-7-2009

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνέντευξη Τύπου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπανιά και Νϊκου Τσούκαλη στην Πάτρα για το θέμα των προσφύγων



Δεκαπέντε μέρες μετά το γκρέμισμα του καταυλισμού των προσφύγων στην Πάτρα έχουν συσσωρευτεί νέα προβλήματα. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Μετανάστες στα κρατητήρια, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μετανάστες που κρύβονται από την αστυνομία για να αποφύγουν τη σύλληψη, με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγείας.
Από τη μια υπάρχουν οι μετανάστες οι οποίοι τριγυρνούν δεξιά και αριστερά και από την άλλοι κάποιοι πολίτες οι οποίοι τους καταδίδουν στην αστυνομία.
Με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στην Πάτρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανοίξει το θέμα και να δοθεί δημοσιότητα.
Ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μπανιάς, κάνοντας μία γενική πολιτική προσέγγιση, μίλησε για τα αίτια που γεννούν τη μετανάστευση (πόλεμοι, δικτατορίες, διώξεις, φτώχια, οικολογικές καταστροφές κλπ). Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα προσέλευσης προσφύγων και η κυβέρνηση δεν πράττει αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος. Οι πρόσφυγες συλλαμβάνονται και στριμώχνονται πολύ συχνά μέχρι και 150 άτομα σε χώρους που είναι για 10.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική της Ε.Ε. για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και στην έλλειψη βούλησης που υπάρχει από τη μεριά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης.
Είναι αναγκαίο να δοθεί πολύ μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. προς τις χώρες υποδοχής προσφύγων, αλλά και προς τις χώρες που υφίστανται τις συνέπειες των πολέμων και των καταστροφών που προκάλεσαν οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ε.Ε.
Μερικά άλλα ζητήματα που τέθηκαν ήταν: να σταματήσουν τα πογκρόμ και ι επιχειρήσεις σκούπα, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους πρόσφυγες, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, η ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου που, με βάση τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, αναθέτει στην αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την ευθύνη γι’ αυτό το θέμα, κάτι που ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να αποχωρήσει από την επιτροπή κλπ.
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα όπου, μετά την καταστροφή του οικισμού, 60 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, τα παιδιά, σε μία μορφή ιδιότυπου παιδομαζώματος, έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδο στην Κόνιτσα, ενώ άγνωστος αριθμός προσφύγων –από 200 έως 700- περιφέρεται κρυφά στους δρόμους της Πάτρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης ώστε να είναι προσβάσιμοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους δύο βουλευτές επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη κ. Σπυρίδωνα, στον οποίο έθεσε και συζήτησε μαζί του όλα αυτά τα προβλήματα.

Αθήνα 28 Ιουλίου 2009 Το γραφείο Τύπου

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Σαλπάρουμε για καλοκαίρι και το γιορτάζουμε.

Σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, στις 9.30 μ.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας στο χώρο του πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ, θα πραγματοποιηθεί το καλοκαιρινό αποχαιρετιστήριο πάρτι της ΕΠΟΧΗΣ. Η εφημερίδα μας κλείνει για τις 21ες καλοκαιρινές διακοπές της και καλεί όλους τους φίλους και τις φίλες της εφημερίδας να πιούμε ένα ποτό και να συζητήσουμε χαλαρά για την εφημερίδα μας και κυρίως να μιλήσουμε περί ανέμων και υδάτων αλλά και για τις… φουρτούνες μας.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Το κείμενο της ΑΚΟΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ









Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το Πανελλαδικό Σώμα (18-19 Ιουλίου) πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε μετεκλογικά. Το υπόσχεται η σύνθεσή του - οι συντονιστικές γραμματείες των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ - το γόνιμο και συνθετικό κλίμα των συνελεύσεων που έγιναν ως τώρα ανά την Ελλάδα. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες συζήτησαν εκεί για τις αιτίες του φτωχού αποτελέσματος, άσκησαν κριτική σε πλευρές της πολιτικής μας, έκαναν προτάσεις. Παρέκαμψαν σοφά το εύφορο για στοιχίσεις κλίμα, επέκριναν προσωπικές πολιτικές, στήριξαν την αξία της συλλογικότητας. Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση, μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους και αισιόδοξες.
Ζήσαμε μια δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση, που σημάδια της είχαν φανεί, αλλά ελάχιστα είχαν συνειδητοποιηθεί. Βιώνουμε την αντίφαση η συλλογικότητά μας να έχει επιτελέσει ένα κοινωνικά χρήσιμο και διακριτό έργο, και συγχρόνως να διαπερνάται από κρίση. Το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό. Ωστόσο, με βάση το ως τώρα έργο μας, την ταυτότητά μας και τη διάθεση να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος εάν δεν υπήρχε η κρίση ηγεσίας.
Αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι τα μέτρα που θα παρθούν δεν θα είναι μέτρα επούλωσης τραυμάτων και πρόσκαιρης άρσης αδιεξόδων, αλλά μέτρα ρήξης με τα κακώς κείμενα και ουσιαστικής συγκρότησης της πολιτικής μας συλλογικότητας. Αυτό δεν σημαίνει «να τα δούμε όλα από την αρχή». Έχουμε, ήδη, συνομολογήσει ορισμένες ιδρυτικές σταθερές, που δεν μπορεί να είναι πλέον υπό συζήτηση.
Στόχος μας πρέπει να είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της αυτονομίας του. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία, τη δυναμική μας, το ηθικό πλεονέκτημα. Αν πείθουμε ότι εργαζόμαστε από κοινού μέσα σ’ έναν αναβαθμισμένο, αναπτυσσόμενο και βαθμιαία ενοποιούμενο ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί δημοκρατικά και πλουραλιστικά, χωρίς να παραβιάζονται οι ιδρυτικές δεσμεύσεις μας και η αυτονομία των συνιστωσών.
Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή την κρίση!
Η προεκλογική εικόνα παραμένει. Η κρίση εντείνεται με πιο φανερό σημάδι την ανερχόμενη ανεργία και πιο εξέχον θύμα τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τις γυναίκες, τους μετανάστες. Σημαντική πίεση δέχονται και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες. Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της συμπαρατασσόμενη με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σκιώδη αντιπολίτευσή του παραμένοντας εν τέλει, στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Επομένως, όλα όσα είπαμε πριν τις ευρωεκλογές ισχύουν. Επείγει, λοιπόν, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι επεξεργασίες του για διάφορους τομείς να εμπλουτισθούν και να προβληθούν άμεσα. Να γίνουν προτάσεις και αιτήματα για διεκδικήσεις. Ως τώρα τα θύματα της κρίσης αντιδρούν ασυντόνιστα. Χρειάζονται θέσεις, έμπνευση, οργάνωση και ενότητα. Σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά.

Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα
Η συζήτηση που διεξάγεται υπερβαίνει τα ζητήματα εκλογικής τακτικής. Αναδεικνύει μονιμότερα προβλήματα της δικής μας Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ΑΚΟΑ κάνει τις δικές της εκτιμήσεις.
* Η τρέχουσα κρίση του καπιταλισμού, που σωστά την ορίσαμε ως κρίση που έρχεται να συναντήσει και να παροξύνει την κοινωνική, πολιτιστική, ηθική, την κρίση των αξιών, τη διατροφική και προπάντων τη βαθιά οικολογική κρίση, αιφνιδίασε την αριστερά. Τη βρήκε με έλλειψη συνολικού πολιτικού σχεδίου για την κρίση και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Απαιτούνταν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, αποτελεσματικότερη διεθνής συνεργασία, ενότητα, σύνδεση με μαχητικά συνδικάτα, ιδεολογικές επεξεργασίες, για να κερδηθεί η ηγεμονία έναντι του καπιταλιστικού συστήματος και του νεοφιλελευθερισμού. Η Αριστερά ήταν σε πορεία προσέγγισης αυτών των προϋποθέσεων, αλλά ανέτοιμη, επηρεασμένη ακόμη από την ήττα του 1989. Υπάρχει, επομένως, μία κοινή εξήγηση στις μέτριες επιδόσεις της Αριστεράς στην Ευρώπη και αυτό παρά τις ενδιαφέρουσες θετικές εξαιρέσεις.
* Στην αντίληψή μας υπήρχε η αίσθηση για εύκολη πορεία οικοδόμησης της δικής μας αριστεράς και ανάπτυξής της σε μεγέθη που μπορούν να αμφισβητήσουν το δικομματισμό. Αυτό, μάλιστα, συνυπήρχε και με ένα είδος ετεροκαθορισμού στην ανάλυσή μας, π.χ. από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα ήταν η υπερεκτίμηση των δημοσκοπικών δεδομένων, οι δηλώσεις περί ‘αδύνατου κρίκου’, το βάρος που δίναμε στις διακηρύξεις της πολιτικής μας και όχι στην εφαρμογή της. Επέτρεψαν, ακόμη και συμπτώματα αλαζονείας.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και –έστω με καθυστέρηση– απέκτησε επεξεργασμένο πρόγραμμα και επιμέρους προτάσεις για την κρίση, όπως και συμμετοχή σε αγώνες, τα στοιχεία αυτά δεν τα αξιοποίησε και δεν τα προέβαλε. Κυρίως δεν κατάφερε να τους δώσει μόνιμο χαρακτήρα, ώστε να αποδώσουν πολιτικά. Δεν έκανε το δεύτερο αποφασιστικό βήμα, το βήμα της κοινωνικής γείωσης, του μετασχηματισμού της χαλαρής σχέσης του με την κοινωνία και τα προβλήματά της σε πιο συγκεκριμένη και άμεση σύνδεση, ιδιαίτερα με τον κόσμο της εργασίας, όπου και παραμένει, ακόμη, εκκρεμές το ζήτημα της κοινής παρέμβασης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στα κινήματα.
* Η αδυναμία αυτή επιδεινώθηκε από την καθυστέρηση της οργανωτικής ανάπτυξης και της αυτόνομης πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό ζήτημα είναι η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Α΄ Πανελλαδικής Σύσκεψης, σε καταφανή αντίθεση με το πνεύμα του κόσμου ανεξαρτήτως ένταξης. Η δυναμική παρουσία πριν και μετά απ’ αυτή εμποδίστηκε να γίνει μάχιμη πολιτική και κοινωνική δύναμη. Το αυτονόητο ‘ΣΥΡΙΖΑ παντού’, υποκαταστάθηκε από τη μυωπική στόχευση για ‘καμπάνια στρατολογίας μελών’ από το Συνασπισμό, κυρίως αλλά όχι μόνο. Αυτό ανέκοψε την πολιτική και ιδεολογική δυναμική του εγχειρήματος. Λειτούργησε σαν επιφύλαξη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
* Ο στενός, κάποτε και εχθρικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ανένταχτοι επέδρασε αρνητικά στην ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και στο αποτέλεσμα. Δεν αξιοποιούσε ένα δυναμικό που ήταν ο πιο ορατός κρίκος σύνδεσης με την υπό σταθεροποίηση κοινωνική και πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Μετέτρεπε το ΣΥΡΙΖΑ σε συλλογικότητα των συνιστωσών του και ελάχιστα ή καθόλου των μελών του. Εμπόδισε το δεσμό μας με τους ‘νεο-ανένταχτους’, δηλαδή τον ποικίλο και δύσκολο κόσμο των κοινωνικών κινημάτων και της αμφισβήτησης που μας προσέγγιζε. Επίσης σοβαρή αναντιστοιχία υπήρξε στη σχέση μας με τη νεολαία που μας προσέγγιζε μαζικά. Δεν διαμορφώθηκε, παρά τις φωνές που ακούγονταν και ακούγονται χώρος νέων του ΣΥΡΙΖΑ για την υποδοχή αυτής της διαθεσιμότητας.
* Το έλλειμμα δημοκρατίας είναι η αφετηρία για πολλά απ’ τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκρούσεις κέντρων ισχύος, τάσεων, ηγετικών στελεχών, συχνά μάλιστα χωρίς ορατό πολιτικό υπόβαθρο, εκτός διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο προσβάλλουν τον κόσμο μας, αλλά δημιουργούν απέναντι στην κοινωνία την εικόνα ενός τρόπου λειτουργίας και πολιτικής παρουσίας που συνδυάζει συχνά στοιχεία απ’ τα αρχηγικά αστικά κόμματα και τις πιο αρνητικές παραδόσεις των αριστερών κομμάτων.
* Τα ζητήματα δημοκρατίας, πλουραλισμού και εκπροσώπησης που υπάρχουν και είναι ορατά ακόμη και από τον απλό πολίτη, αποδυνάμωναν την πεποίθηση ότι είμαστε η αριστερά που διαφέρει από τους άλλους. Η μονοπώληση της εκπροσώπησης, ιδίως στα ΜΜΕ, μετέφερε την εικόνα αμφισημίας όσον αφορά την πολιτική μας και μια διγλωσσία από το εσωτερικό του Συνασπισμού στο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτίζοντάς μας με τον Συνασπισμό μείωνε την αξιοπιστία μας, μπέρδευε τους πολίτες.
* Η ανεπαρκής υποστήριξη της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και την Ε.Ε. μας στέρησε ένα πλεονέκτημα. Δεν αξιοποιήθηκαν το Πολιτικό Πλαίσιο για την ΕΕ και η Διακήρυξή μας για την Ευρωβουλή, κείμενα πλήρη, που μας διέκριναν και από τον εθνοκεντρικό απομονωτικό λόγο του ΚΚΕ. Αυτό, μας άφηνε ακάλυπτους στην κριτική για έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής και μας στερούσε τη δυνατότητα να εμφανίσουμε τη δράση μας στην Ευρώπη των κινημάτων, των αγώνων.
* Υπήρξαν δισταγμοί να ενσωματωθούν στα κείμενά μας και τη δράση μας στοιχεία που θα ενίσχυαν την εναλλακτική – ριζοσπαστική φυσιογνωμία μας είτε στον κόσμο των ‘χωρίς φωνή και δικαιώματα’ ή σε κινήματα όπως το φεμινιστικό, τους μετανάστες, ή σε κοινωνικά ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, τη διαφορετικότητα κ.ά.
* Η εκλογική μας αποτελεσματικότητα μειώθηκε και από τον τρόπο που δυνάμεις μέσα στη συλλογικότητά μας επέλεξαν να εκφράζουν τις διαφορετικές τους απόψεις. Σύντροφοι και συντρόφισσες της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού δήλωναν κάθε στιγμή τη σοβαρή απόστασή τους από βασικές επιλογές του κόμματός τους στα θέματα της κυβέρνησης και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί μάλιστα αμφισβήτησαν και αμφισβητούν ακόμη και την αναγκαιότητα ύπαρξής του, με τρόπο που υπερβαίνει την αναγνωρισμένη ελευθερία δημόσιας έκφρασης της διαφορετικής γνώμης, συνεισφέροντας έτσι στη διγλωσσία και στη μειωμένη πολιτική αξιοπιστία που μας καταλογίζουν οι αντίπαλοί μας και όχι μόνον.
* Δεχτήκαμε σφοδρή επίθεση, από πολλές πλευρές και για διάφορους λόγους. Επιθέσεις από δυνάμεις του συστήματος, συχνότερα από το ΛΑΟΣ ως αιχμή του δόρατος και, δυστυχώς, με συμπλήρωμα, κατά περίπτωση, τις επιθέσεις του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε γιατί λειτούργησε ως ριζοσπαστική, κινηματική και ενωτική αριστερά, απέρριψε τα κεντροαριστερά σενάρια, δεν ενσωματώθηκε στο σύστημα και η ενίσχυσή του αποτελούσε σαφή απειλή για όλες αυτές τις δυνάμεις. Πολύ περισσότερο που με τη συμβολή του, το κίνημα την τελευταία περίοδο σημείωσε νίκες (άρθρο 16, Ελληνικό, Βοτανικός, επισφάλεια – συμβασιούχοι). Ειδικά για την εξέγερση των νέων του Δεκέμβρη, εξέλιξη που τρόμαξε το κατεστημένο, η επίθεση ήταν σφοδρότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στο πλευρό των νέων δεν αντιμετώπισε όμως με σταθερότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα την επίθεση. Ακόμη και όταν πλεονεκτούσε, δεν κατάφερε να δώσει τον τόνο στο κίνημα και να διεκδικήσει με επιτυχία την ηγεμονία των ιδεών του.

Η ανασυγκρότηση και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Έχει πλέον μακριά διαδρομή και πλούσιο έργο, με βάση το οποίο τώρα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη δράση του. Η ΑΚΟΑ πιστεύει, συνυπολογίζοντας και την πρόσφατη κρίση, ότι αυτές επιβάλλεται να έχουν το χαρακτήρα τολμηρών προωθητικών βημάτων στο επίπεδο της πολιτικής, της ταυτότητας και της λειτουργίας του, που θα κάνουν ξανά ελκυστικό το ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερβούν τις ανάγκες των μηχανισμών, θα ενισχύσουν τη ριζοσπαστικότητα, τη δημοκρατικότητα και τη συλλογικότητά του. Πιο συγκεκριμένα:
* Εργαζόμαστε με τη θεμελιώδη παραδοχή ότι οικοδομούμε μία Αριστερά, ένα πολυδύναμο ρεύμα, που δεν είναι ούτε ενιαίο κόμμα ούτε απλό εκλογικό σχήμα. Είναι ένα πρωτότυπο ενωτικό εγχείρημα των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο οποίο συναντήθηκαν πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα με διαφορετικές αφετηρίες. Φιλοδοξεί να συσπειρώσει προοπτικά, εφόσον πολιτικοϊδεολογικές μετατοπίσεις και οι αλλαγές των συσχετισμών το επιτρέψουν και το διευκολύνουν, ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.
* Το εγχείρημά μας εντάσσεται στο ευρύ τόξο προσπαθειών οικοδόμησης της Αριστεράς που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και αλλού. Είναι ένα ρεύμα ευρύ, ακόμη και με αντιφάσεις, αλλά θεωρούμε ότι απ΄ αυτό, βασανιστικά ίσως, αλλά σταθερά, προκύπτει σιγά – σιγά η Αριστερά του 21ου αιώνα. Εμείς λέμε ότι θα είναι αυτή που μπορεί να κατανοήσει τις σύγχρονες θεμελιακές αντιθέσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, τον άνθρωπο και τη φύση, που γεννά ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, να συμβάλει στη σύνθεση του σύγχρονου πολιτικού σχεδίου της κοινωνικής απελευθέρωσης. Θα εκκινεί από την παραδοχή της ανυπολόγιστης ιστορικής βλάβης που προκάλεσε η τραγικά αρνητική εμπειρία του υπαρκτού, θα δέχεται την ιδέα ότι ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει. Το εύρος της αποδίδεται με τους προσδιορισμούς: ανατρεπτική, ριζοσπαστική, ανανεωτική, αντικαπιταλιστική, εναλλακτική, ανανεωτική - δημοκρατική κομμουνιστική, κινηματική, οικολογική, σοσιαλιστική, αντιομοφοβική, αντιρατσιστική, φεμινιστική, δημοκρατική, ανοιχτή, ειρηνιστική, σύγχρονη. Η ΑΚΟΑ πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει ενεργά μέσα σ’ αυτό το πανευρωπαϊκό ρεύμα, να συμβάλλει με την άποψή του, όπως και η κάθε συνιστώσα του ξεχωριστά.
* Στο πολιτικό πεδίο επιμένουμε στις κεντρικές επιλογές μας στα ζητήματα στρατηγικής κάνοντας τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις αλλά και εμβαθύνσεις. Απορρίπτοντας κάθε κεντροαριστερή εκδοχή επεξεργαζόμαστε περισσότερο την άποψή μας για τη συγκρότηση νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, καθώς και το ζήτημα των συμμαχιών και τις εκφράσεις του σε όλα τα επίπεδα (Κοινή δράση – Αυτοδιοίκηση – Συνδικαλιστικό κίνημα – Κοινωνικά κινήματα – Συμμαχικές κυβερνήσεις – Νέος Διεθνισμός).
* Στο κοινωνικό πεδίο, πρέπει να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος στα προβλήματα των εργαζομένων και στους τομείς που κάνουν διακριτή τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη ριζοσπαστική πολιτική του. Να αποκρουσθεί η πίεση που ασκήθηκε, ιδίως μετεκλογικά, για να αμβλύνει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δεσμούς του με τα ριζοσπαστικά κινήματα.
Αποφασιστική και αποτελεσματική πρέπει να είναι η απάντησή μας στα προβλήματα των μεταναστών και του ανερχόμενου ρατσισμού που πριμοδοτεί η πολιτική της ΝΔ και η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για τα προβλήματα των νέων οφείλουμε να ρίξουμε περισσότερο βάρος και να ενθαρρύνουμε κάθε γόνιμη ιδέα οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσουν την κοινή τους παρέμβαση.
Κανόνες λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωτότυπη μορφή πολιτικής συνεργασίας κομμάτων και οργανώσεων, καθώς και αγωνιστών- αγωνιστριών της αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων, που δεν ανήκουν σε κάποια οργάνωση, αλλά απευθείας εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ και μετέχουν ενεργά στις πολιτικές του δραστηριότητες.
Τα μέλη των πολιτικών συλλογικοτήτων, που μετέχουν στις συνελεύσεις και τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούν ισότιμα με τα μη ενταγμένα σε πολιτική οργάνωση μέλη του.
Στον τόπο κατοικίας και στους χώρους εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται είτε με πρωτοβουλία των συνεργαζόμενων οργανώσεων όπου προϋπάρχουν, είτε με πρωτοβουλία αγωνιστών-αγωνιστριών της αριστεράς που θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο τους.
Συγκροτούνται, επίσης, με τον ίδιο τρόπο κλαδικές και θεματικές επιτροπές.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με κάρτα μέλους που εκδίδεται από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και διανέμεται από τις κατά τόπους οργανώσεις.
Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στις αρχές:
 Της ισοτιμίας των συνεργαζόμενων οργανώσεων και των μελών τους.
 Της ομοφωνίας και στην περίπτωση μη επίτευξής της, της απόφασης με ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο των μελών όσο και των συνεργαζόμενων οργανώσεων.
 Της συλλογικής τοποθέτησης σε όλα τα επίδικα ζητήματα μετά από δημοκρατική και ελεύθερη συζήτηση και αντιπαραβολή απόψεων.
 Της συλλογικότητας και της αλληλέγγυας ευθύνης στη λειτουργία και τη δράση.
 Του πλουραλισμού στη δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 Της ανεμπόδιστης οριζόντιας ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στις συλλογικότητες, του πλουραλισμού και πολλαπλότητας στις εκπροσωπήσεις και τα μέλη που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Της αυτοπρόσωπης, συνειδητής και υπεύθυνης συμμετοχής των μελών στη ζωή και τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κινήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει.
 Της εκλογής με μυστική ψηφοφορία και του ανακλητού των αιρετών επιτροπών και αντιπροσώπων, καθώς και της εναλλαγής στις αιρετές θέσεις.
Συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται τακτικά και έκτακτα όποτε χρειαστεί και το ζητήσει ικανός αριθμός μελών. Εκλέγει με βάση τις πιο πάνω αρχές Συντονιστική Γραμματεία, με τη φροντίδα να συμμετέχουν σ’ αυτή εκπρόσωποι από όλες τις συλλογικότητες, αλλά και εκπρόσωποι όσων δεν ανήκουν σε καμιά από αυτές.
Η Συντονιστική Γραμματεία παρακολουθεί και συντονίζει την παρέμβαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις του χώρου της ακολουθώντας τη γενική πολιτική κατεύθυνση.
Η συνέλευση αποφασίζει για θέματα που αφορούν το χώρο της με ομοφωνία και όταν δεν είναι δυνατό με ενισχυμένη πλειοψηφία των μελών και των συλλογικοτήτων. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετείται και σε μείζονος σημασίας κεντρικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάθε συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να εξασφαλίζει την κάλυψη των οικονομικών αναγκών με βάση πρώτα απ’ όλα τη συνεισφορά των μελών και των φίλων, καθώς και των συλλογικοτήτων, και πάντοτε με νόμιμα και ηθικά από πολιτική άποψη μέσα.
Πανελλαδικό Συντονιστικό
Εκτός από τη συγκρότησή του στη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από τη σύσταση και λειτουργία ενός αντιπροσωπευτικού Πανελλαδικού Συντονιστικού, όπου, με την ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητιέται και θα ελέγχεται με τη συμμετοχή και τη συμβολή εκπροσώπων από όλο το φάσμα του η πολιτική γραμμή και η πολιτική του παρέμβαση.
Μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη όχι μόνο για να εκδημοκρατιστεί και να αποκτήσει συλλογικότητα η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται πολύ περισσότερο για ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές διαδρομές, ώστε η πολιτική τους σύμπλευση και η κοινή δράση τους να γίνει πιο γόνιμη και αποτελεσματική και να επιτυγχάνεται η σύγκλιση.
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό συγκροτείται από τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, τις τοπικές Συντονιστικές Γραμματείες, καθώς και τις κλαδικές και θεματικές επιτροπές.
Συγκαλείται τακτικά από τη Γραμματεία κάθε έξι μήνες και έκτακτα όποτε χρειαστεί και όταν το ζητήσουν ικανός αριθμός οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή συλλογικοτήτων.
Πανελλαδική Σύσκεψη
Κάθε χρόνο οργανώνεται η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει για τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και επιλογές του, ή ακόμη και για ειδικά θέματα που ορίζονται έγκαιρα με απόφαση της Γραμματείας ή του Πανελλαδικού Συντονιστικού, ή και της προηγούμενης Πανελλαδικής Σύσκεψης.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη με εισήγηση της Γραμματείας αποφασίζει επίσης για το ψηφοδέλτιο επικρατείας και το ευρωψηφοδέλτιο.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τους εκπροσώπους όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στην πολιτική συνεργασία (1 για κάθε οργάνωση) και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν σε επιμέρους οργανώσεις (4 συνολικά).
Η Γραμματεία εκλέγει εναλλασσόμενο συντονιστή με διάρκεια θητείας 4 μήνες.
Στη συνεδρίαση της Γραμματείας μετέχουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. εκλέγεται από τα μέλη της σε κοινή συνεδρίαση με τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή του επικυρώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό.
Στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τεθεί θέμα ανάκλησης του προέδρου της Κ.Ο. είτε από τη Γραμματεία και την Κ.Ο., είτε από ικανό αριθμό αντιπροσώπων. Απόφαση ανάκλησης απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
Γραφείο Τύπου
Η δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται με πλουραλιστικό, δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό τρόπο με ευθύνη της Γραμματείας.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη ρητή δέσμευση να εισηγηθεί ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης πρόταση συγκρότησης, σύνθεσης και λειτουργίας Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, που οργανώνει με αποκλειστική ευθύνη τη δημόσια εκπροσώπηση και προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα την πολλαπλότητα και την αξιοποίηση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που παράγουν, κατά περίπτωση, συγκεκριμένο πολιτικό έργο. Επίσης, με την ίδια πρόταση εισηγείται και την επιλογή εκπροσώπου τύπου και αναπληρωτή του από τα μέλη του Γραφείου.
Υστερόγραφο
Η συζήτηση έχει ανοίξει. Και άλλα κείμενα εκτός από αυτό της ΑΚΟΑ έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Πολλές από τις εκτιμήσεις τους συνυπογράφουμε κι εμείς. Άλλωστε, ορισμένες συνιστώσες υπογράφουν περισσότερα του ενός κείμενα, ταυτόχρονα. Μέσα σ’ αυτό το γόνιμο κλίμα καταθέτουμε και εμείς τις δικές μας σκέψεις ως συμβολή στο διάλογο. Πιστεύουμε, και εργαζόμαστε γι’ αυτό· από αυτόν τον διάλογο, κερδισμένος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Αποχαιρετιστήριο πάρτυ της εφημερίδας "Εποχή"


Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, στις 9.30μμ, στο πάρκο Ελευθερίας στο χώρο του πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ (Μετρό Μέγαρο Μουσικής), θα πραγματοποιηθεί το καλοκαιρινό αποχαιρετιστήριο πάρτι της εφημερίδας "Εποχή". Η εφημερίδα μας κλείνει για τις 21ες καλοκαιρινές διακοπές και καλεί όλους τους φίλους και τις φίλες της εφημερίδας να πιούμε ένα ποτό και να συζητήσουμε χαλαρά για την εφημερίδα μας και κυρίως να μιλήσουμε περί ανέμων και υδάτων αλλά και για... τις φουρτούνες μας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ν’ αποφυλακιστεί τώρα η Χριστίνα Κυριμοπούλου

Η Χριστίνα Κυριμοπούλου είναι ένα εικοσάχρονο λαβωμένο παιδί του σωφρονιστικού συστήματος. Βρίσκεται στη φυλακή από τα 15 της και ο ιδρυματισμός της έχει στιγματίσει το σώμα και την ψυχή. Η Χριστίνα, φυλακίστηκε για μικροποσότητα και τα τελευταία 5 χρόνια παραπατά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο γιατί αυτοτραυματίζεται καταπίνοντας αιχμηρά αντικείμενα και χαρακώνοντας το κορμί της. Αυτές τις μέρες ήταν να περάσει την πόρτα της φυλακής για τελευταία φορά, όμως τα βάσανά της με απόφαση του Εισαγγελέα θα συνεχιστούν άγνωστο για πόσο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έκοψε της φλέβες της και πλήρωσε τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις με πειθαρχική ποινή. Το Συμβούλιο της Φυλακής αποφάσισε να μην επιτρέψει την υφ’ όρων απόλυσή της και διέταξε τη μεταγωγή της σ’ άλλη φυλακή. Η απόφαση αυτή είναι εγκληματική αφού η ψυχολογία της Χριστίνας είναι κλονισμένη και η περαιτέρω φυλάκισή της αποτελεί για αυτό το κορίτσι θανατική ποινή. Το σωφρονιστικό σύστημα δεν χρειάζεται άλλα θύματα για να αποδείξουν την αποτυχία του. Το κράτος οφείλει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στην Χριστίνα και να πάψει να την στερεί το δικαίωμα στη ζωή.

Υπογράφουμε ζητώντας την άμεση αποφυλάκισης
της κρατούμενης Χριστίνας Κυριμοπούλου


Υπογράφουμε με μειλ στο christina_kyrimopoulou@yahoo.gr
Γράφουμε όνομα, επάγγελμα, περιοχή


από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων