Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Το κείμενο της ΑΚΟΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ









Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το Πανελλαδικό Σώμα (18-19 Ιουλίου) πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε μετεκλογικά. Το υπόσχεται η σύνθεσή του - οι συντονιστικές γραμματείες των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ - το γόνιμο και συνθετικό κλίμα των συνελεύσεων που έγιναν ως τώρα ανά την Ελλάδα. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες συζήτησαν εκεί για τις αιτίες του φτωχού αποτελέσματος, άσκησαν κριτική σε πλευρές της πολιτικής μας, έκαναν προτάσεις. Παρέκαμψαν σοφά το εύφορο για στοιχίσεις κλίμα, επέκριναν προσωπικές πολιτικές, στήριξαν την αξία της συλλογικότητας. Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση, μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους και αισιόδοξες.
Ζήσαμε μια δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση, που σημάδια της είχαν φανεί, αλλά ελάχιστα είχαν συνειδητοποιηθεί. Βιώνουμε την αντίφαση η συλλογικότητά μας να έχει επιτελέσει ένα κοινωνικά χρήσιμο και διακριτό έργο, και συγχρόνως να διαπερνάται από κρίση. Το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό. Ωστόσο, με βάση το ως τώρα έργο μας, την ταυτότητά μας και τη διάθεση να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος εάν δεν υπήρχε η κρίση ηγεσίας.
Αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι τα μέτρα που θα παρθούν δεν θα είναι μέτρα επούλωσης τραυμάτων και πρόσκαιρης άρσης αδιεξόδων, αλλά μέτρα ρήξης με τα κακώς κείμενα και ουσιαστικής συγκρότησης της πολιτικής μας συλλογικότητας. Αυτό δεν σημαίνει «να τα δούμε όλα από την αρχή». Έχουμε, ήδη, συνομολογήσει ορισμένες ιδρυτικές σταθερές, που δεν μπορεί να είναι πλέον υπό συζήτηση.
Στόχος μας πρέπει να είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της αυτονομίας του. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία, τη δυναμική μας, το ηθικό πλεονέκτημα. Αν πείθουμε ότι εργαζόμαστε από κοινού μέσα σ’ έναν αναβαθμισμένο, αναπτυσσόμενο και βαθμιαία ενοποιούμενο ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί δημοκρατικά και πλουραλιστικά, χωρίς να παραβιάζονται οι ιδρυτικές δεσμεύσεις μας και η αυτονομία των συνιστωσών.
Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή την κρίση!
Η προεκλογική εικόνα παραμένει. Η κρίση εντείνεται με πιο φανερό σημάδι την ανερχόμενη ανεργία και πιο εξέχον θύμα τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τις γυναίκες, τους μετανάστες. Σημαντική πίεση δέχονται και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες. Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της συμπαρατασσόμενη με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σκιώδη αντιπολίτευσή του παραμένοντας εν τέλει, στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Επομένως, όλα όσα είπαμε πριν τις ευρωεκλογές ισχύουν. Επείγει, λοιπόν, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι επεξεργασίες του για διάφορους τομείς να εμπλουτισθούν και να προβληθούν άμεσα. Να γίνουν προτάσεις και αιτήματα για διεκδικήσεις. Ως τώρα τα θύματα της κρίσης αντιδρούν ασυντόνιστα. Χρειάζονται θέσεις, έμπνευση, οργάνωση και ενότητα. Σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά.

Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα
Η συζήτηση που διεξάγεται υπερβαίνει τα ζητήματα εκλογικής τακτικής. Αναδεικνύει μονιμότερα προβλήματα της δικής μας Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ΑΚΟΑ κάνει τις δικές της εκτιμήσεις.
* Η τρέχουσα κρίση του καπιταλισμού, που σωστά την ορίσαμε ως κρίση που έρχεται να συναντήσει και να παροξύνει την κοινωνική, πολιτιστική, ηθική, την κρίση των αξιών, τη διατροφική και προπάντων τη βαθιά οικολογική κρίση, αιφνιδίασε την αριστερά. Τη βρήκε με έλλειψη συνολικού πολιτικού σχεδίου για την κρίση και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Απαιτούνταν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, αποτελεσματικότερη διεθνής συνεργασία, ενότητα, σύνδεση με μαχητικά συνδικάτα, ιδεολογικές επεξεργασίες, για να κερδηθεί η ηγεμονία έναντι του καπιταλιστικού συστήματος και του νεοφιλελευθερισμού. Η Αριστερά ήταν σε πορεία προσέγγισης αυτών των προϋποθέσεων, αλλά ανέτοιμη, επηρεασμένη ακόμη από την ήττα του 1989. Υπάρχει, επομένως, μία κοινή εξήγηση στις μέτριες επιδόσεις της Αριστεράς στην Ευρώπη και αυτό παρά τις ενδιαφέρουσες θετικές εξαιρέσεις.
* Στην αντίληψή μας υπήρχε η αίσθηση για εύκολη πορεία οικοδόμησης της δικής μας αριστεράς και ανάπτυξής της σε μεγέθη που μπορούν να αμφισβητήσουν το δικομματισμό. Αυτό, μάλιστα, συνυπήρχε και με ένα είδος ετεροκαθορισμού στην ανάλυσή μας, π.χ. από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα ήταν η υπερεκτίμηση των δημοσκοπικών δεδομένων, οι δηλώσεις περί ‘αδύνατου κρίκου’, το βάρος που δίναμε στις διακηρύξεις της πολιτικής μας και όχι στην εφαρμογή της. Επέτρεψαν, ακόμη και συμπτώματα αλαζονείας.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και –έστω με καθυστέρηση– απέκτησε επεξεργασμένο πρόγραμμα και επιμέρους προτάσεις για την κρίση, όπως και συμμετοχή σε αγώνες, τα στοιχεία αυτά δεν τα αξιοποίησε και δεν τα προέβαλε. Κυρίως δεν κατάφερε να τους δώσει μόνιμο χαρακτήρα, ώστε να αποδώσουν πολιτικά. Δεν έκανε το δεύτερο αποφασιστικό βήμα, το βήμα της κοινωνικής γείωσης, του μετασχηματισμού της χαλαρής σχέσης του με την κοινωνία και τα προβλήματά της σε πιο συγκεκριμένη και άμεση σύνδεση, ιδιαίτερα με τον κόσμο της εργασίας, όπου και παραμένει, ακόμη, εκκρεμές το ζήτημα της κοινής παρέμβασης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στα κινήματα.
* Η αδυναμία αυτή επιδεινώθηκε από την καθυστέρηση της οργανωτικής ανάπτυξης και της αυτόνομης πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό ζήτημα είναι η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Α΄ Πανελλαδικής Σύσκεψης, σε καταφανή αντίθεση με το πνεύμα του κόσμου ανεξαρτήτως ένταξης. Η δυναμική παρουσία πριν και μετά απ’ αυτή εμποδίστηκε να γίνει μάχιμη πολιτική και κοινωνική δύναμη. Το αυτονόητο ‘ΣΥΡΙΖΑ παντού’, υποκαταστάθηκε από τη μυωπική στόχευση για ‘καμπάνια στρατολογίας μελών’ από το Συνασπισμό, κυρίως αλλά όχι μόνο. Αυτό ανέκοψε την πολιτική και ιδεολογική δυναμική του εγχειρήματος. Λειτούργησε σαν επιφύλαξη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
* Ο στενός, κάποτε και εχθρικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ανένταχτοι επέδρασε αρνητικά στην ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και στο αποτέλεσμα. Δεν αξιοποιούσε ένα δυναμικό που ήταν ο πιο ορατός κρίκος σύνδεσης με την υπό σταθεροποίηση κοινωνική και πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Μετέτρεπε το ΣΥΡΙΖΑ σε συλλογικότητα των συνιστωσών του και ελάχιστα ή καθόλου των μελών του. Εμπόδισε το δεσμό μας με τους ‘νεο-ανένταχτους’, δηλαδή τον ποικίλο και δύσκολο κόσμο των κοινωνικών κινημάτων και της αμφισβήτησης που μας προσέγγιζε. Επίσης σοβαρή αναντιστοιχία υπήρξε στη σχέση μας με τη νεολαία που μας προσέγγιζε μαζικά. Δεν διαμορφώθηκε, παρά τις φωνές που ακούγονταν και ακούγονται χώρος νέων του ΣΥΡΙΖΑ για την υποδοχή αυτής της διαθεσιμότητας.
* Το έλλειμμα δημοκρατίας είναι η αφετηρία για πολλά απ’ τα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκρούσεις κέντρων ισχύος, τάσεων, ηγετικών στελεχών, συχνά μάλιστα χωρίς ορατό πολιτικό υπόβαθρο, εκτός διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο προσβάλλουν τον κόσμο μας, αλλά δημιουργούν απέναντι στην κοινωνία την εικόνα ενός τρόπου λειτουργίας και πολιτικής παρουσίας που συνδυάζει συχνά στοιχεία απ’ τα αρχηγικά αστικά κόμματα και τις πιο αρνητικές παραδόσεις των αριστερών κομμάτων.
* Τα ζητήματα δημοκρατίας, πλουραλισμού και εκπροσώπησης που υπάρχουν και είναι ορατά ακόμη και από τον απλό πολίτη, αποδυνάμωναν την πεποίθηση ότι είμαστε η αριστερά που διαφέρει από τους άλλους. Η μονοπώληση της εκπροσώπησης, ιδίως στα ΜΜΕ, μετέφερε την εικόνα αμφισημίας όσον αφορά την πολιτική μας και μια διγλωσσία από το εσωτερικό του Συνασπισμού στο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτίζοντάς μας με τον Συνασπισμό μείωνε την αξιοπιστία μας, μπέρδευε τους πολίτες.
* Η ανεπαρκής υποστήριξη της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και την Ε.Ε. μας στέρησε ένα πλεονέκτημα. Δεν αξιοποιήθηκαν το Πολιτικό Πλαίσιο για την ΕΕ και η Διακήρυξή μας για την Ευρωβουλή, κείμενα πλήρη, που μας διέκριναν και από τον εθνοκεντρικό απομονωτικό λόγο του ΚΚΕ. Αυτό, μας άφηνε ακάλυπτους στην κριτική για έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής και μας στερούσε τη δυνατότητα να εμφανίσουμε τη δράση μας στην Ευρώπη των κινημάτων, των αγώνων.
* Υπήρξαν δισταγμοί να ενσωματωθούν στα κείμενά μας και τη δράση μας στοιχεία που θα ενίσχυαν την εναλλακτική – ριζοσπαστική φυσιογνωμία μας είτε στον κόσμο των ‘χωρίς φωνή και δικαιώματα’ ή σε κινήματα όπως το φεμινιστικό, τους μετανάστες, ή σε κοινωνικά ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, τη διαφορετικότητα κ.ά.
* Η εκλογική μας αποτελεσματικότητα μειώθηκε και από τον τρόπο που δυνάμεις μέσα στη συλλογικότητά μας επέλεξαν να εκφράζουν τις διαφορετικές τους απόψεις. Σύντροφοι και συντρόφισσες της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού δήλωναν κάθε στιγμή τη σοβαρή απόστασή τους από βασικές επιλογές του κόμματός τους στα θέματα της κυβέρνησης και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί μάλιστα αμφισβήτησαν και αμφισβητούν ακόμη και την αναγκαιότητα ύπαρξής του, με τρόπο που υπερβαίνει την αναγνωρισμένη ελευθερία δημόσιας έκφρασης της διαφορετικής γνώμης, συνεισφέροντας έτσι στη διγλωσσία και στη μειωμένη πολιτική αξιοπιστία που μας καταλογίζουν οι αντίπαλοί μας και όχι μόνον.
* Δεχτήκαμε σφοδρή επίθεση, από πολλές πλευρές και για διάφορους λόγους. Επιθέσεις από δυνάμεις του συστήματος, συχνότερα από το ΛΑΟΣ ως αιχμή του δόρατος και, δυστυχώς, με συμπλήρωμα, κατά περίπτωση, τις επιθέσεις του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε γιατί λειτούργησε ως ριζοσπαστική, κινηματική και ενωτική αριστερά, απέρριψε τα κεντροαριστερά σενάρια, δεν ενσωματώθηκε στο σύστημα και η ενίσχυσή του αποτελούσε σαφή απειλή για όλες αυτές τις δυνάμεις. Πολύ περισσότερο που με τη συμβολή του, το κίνημα την τελευταία περίοδο σημείωσε νίκες (άρθρο 16, Ελληνικό, Βοτανικός, επισφάλεια – συμβασιούχοι). Ειδικά για την εξέγερση των νέων του Δεκέμβρη, εξέλιξη που τρόμαξε το κατεστημένο, η επίθεση ήταν σφοδρότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στο πλευρό των νέων δεν αντιμετώπισε όμως με σταθερότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα την επίθεση. Ακόμη και όταν πλεονεκτούσε, δεν κατάφερε να δώσει τον τόνο στο κίνημα και να διεκδικήσει με επιτυχία την ηγεμονία των ιδεών του.

Η ανασυγκρότηση και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Έχει πλέον μακριά διαδρομή και πλούσιο έργο, με βάση το οποίο τώρα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη δράση του. Η ΑΚΟΑ πιστεύει, συνυπολογίζοντας και την πρόσφατη κρίση, ότι αυτές επιβάλλεται να έχουν το χαρακτήρα τολμηρών προωθητικών βημάτων στο επίπεδο της πολιτικής, της ταυτότητας και της λειτουργίας του, που θα κάνουν ξανά ελκυστικό το ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερβούν τις ανάγκες των μηχανισμών, θα ενισχύσουν τη ριζοσπαστικότητα, τη δημοκρατικότητα και τη συλλογικότητά του. Πιο συγκεκριμένα:
* Εργαζόμαστε με τη θεμελιώδη παραδοχή ότι οικοδομούμε μία Αριστερά, ένα πολυδύναμο ρεύμα, που δεν είναι ούτε ενιαίο κόμμα ούτε απλό εκλογικό σχήμα. Είναι ένα πρωτότυπο ενωτικό εγχείρημα των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο οποίο συναντήθηκαν πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα με διαφορετικές αφετηρίες. Φιλοδοξεί να συσπειρώσει προοπτικά, εφόσον πολιτικοϊδεολογικές μετατοπίσεις και οι αλλαγές των συσχετισμών το επιτρέψουν και το διευκολύνουν, ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.
* Το εγχείρημά μας εντάσσεται στο ευρύ τόξο προσπαθειών οικοδόμησης της Αριστεράς που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και αλλού. Είναι ένα ρεύμα ευρύ, ακόμη και με αντιφάσεις, αλλά θεωρούμε ότι απ΄ αυτό, βασανιστικά ίσως, αλλά σταθερά, προκύπτει σιγά – σιγά η Αριστερά του 21ου αιώνα. Εμείς λέμε ότι θα είναι αυτή που μπορεί να κατανοήσει τις σύγχρονες θεμελιακές αντιθέσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, τον άνθρωπο και τη φύση, που γεννά ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, να συμβάλει στη σύνθεση του σύγχρονου πολιτικού σχεδίου της κοινωνικής απελευθέρωσης. Θα εκκινεί από την παραδοχή της ανυπολόγιστης ιστορικής βλάβης που προκάλεσε η τραγικά αρνητική εμπειρία του υπαρκτού, θα δέχεται την ιδέα ότι ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει. Το εύρος της αποδίδεται με τους προσδιορισμούς: ανατρεπτική, ριζοσπαστική, ανανεωτική, αντικαπιταλιστική, εναλλακτική, ανανεωτική - δημοκρατική κομμουνιστική, κινηματική, οικολογική, σοσιαλιστική, αντιομοφοβική, αντιρατσιστική, φεμινιστική, δημοκρατική, ανοιχτή, ειρηνιστική, σύγχρονη. Η ΑΚΟΑ πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει ενεργά μέσα σ’ αυτό το πανευρωπαϊκό ρεύμα, να συμβάλλει με την άποψή του, όπως και η κάθε συνιστώσα του ξεχωριστά.
* Στο πολιτικό πεδίο επιμένουμε στις κεντρικές επιλογές μας στα ζητήματα στρατηγικής κάνοντας τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις αλλά και εμβαθύνσεις. Απορρίπτοντας κάθε κεντροαριστερή εκδοχή επεξεργαζόμαστε περισσότερο την άποψή μας για τη συγκρότηση νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, καθώς και το ζήτημα των συμμαχιών και τις εκφράσεις του σε όλα τα επίπεδα (Κοινή δράση – Αυτοδιοίκηση – Συνδικαλιστικό κίνημα – Κοινωνικά κινήματα – Συμμαχικές κυβερνήσεις – Νέος Διεθνισμός).
* Στο κοινωνικό πεδίο, πρέπει να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος στα προβλήματα των εργαζομένων και στους τομείς που κάνουν διακριτή τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη ριζοσπαστική πολιτική του. Να αποκρουσθεί η πίεση που ασκήθηκε, ιδίως μετεκλογικά, για να αμβλύνει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δεσμούς του με τα ριζοσπαστικά κινήματα.
Αποφασιστική και αποτελεσματική πρέπει να είναι η απάντησή μας στα προβλήματα των μεταναστών και του ανερχόμενου ρατσισμού που πριμοδοτεί η πολιτική της ΝΔ και η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για τα προβλήματα των νέων οφείλουμε να ρίξουμε περισσότερο βάρος και να ενθαρρύνουμε κάθε γόνιμη ιδέα οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσουν την κοινή τους παρέμβαση.
Κανόνες λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωτότυπη μορφή πολιτικής συνεργασίας κομμάτων και οργανώσεων, καθώς και αγωνιστών- αγωνιστριών της αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων, που δεν ανήκουν σε κάποια οργάνωση, αλλά απευθείας εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ και μετέχουν ενεργά στις πολιτικές του δραστηριότητες.
Τα μέλη των πολιτικών συλλογικοτήτων, που μετέχουν στις συνελεύσεις και τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούν ισότιμα με τα μη ενταγμένα σε πολιτική οργάνωση μέλη του.
Στον τόπο κατοικίας και στους χώρους εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται είτε με πρωτοβουλία των συνεργαζόμενων οργανώσεων όπου προϋπάρχουν, είτε με πρωτοβουλία αγωνιστών-αγωνιστριών της αριστεράς που θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο τους.
Συγκροτούνται, επίσης, με τον ίδιο τρόπο κλαδικές και θεματικές επιτροπές.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με κάρτα μέλους που εκδίδεται από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και διανέμεται από τις κατά τόπους οργανώσεις.
Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στις αρχές:
 Της ισοτιμίας των συνεργαζόμενων οργανώσεων και των μελών τους.
 Της ομοφωνίας και στην περίπτωση μη επίτευξής της, της απόφασης με ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο των μελών όσο και των συνεργαζόμενων οργανώσεων.
 Της συλλογικής τοποθέτησης σε όλα τα επίδικα ζητήματα μετά από δημοκρατική και ελεύθερη συζήτηση και αντιπαραβολή απόψεων.
 Της συλλογικότητας και της αλληλέγγυας ευθύνης στη λειτουργία και τη δράση.
 Του πλουραλισμού στη δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 Της ανεμπόδιστης οριζόντιας ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στις συλλογικότητες, του πλουραλισμού και πολλαπλότητας στις εκπροσωπήσεις και τα μέλη που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Της αυτοπρόσωπης, συνειδητής και υπεύθυνης συμμετοχής των μελών στη ζωή και τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κινήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει.
 Της εκλογής με μυστική ψηφοφορία και του ανακλητού των αιρετών επιτροπών και αντιπροσώπων, καθώς και της εναλλαγής στις αιρετές θέσεις.
Συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται τακτικά και έκτακτα όποτε χρειαστεί και το ζητήσει ικανός αριθμός μελών. Εκλέγει με βάση τις πιο πάνω αρχές Συντονιστική Γραμματεία, με τη φροντίδα να συμμετέχουν σ’ αυτή εκπρόσωποι από όλες τις συλλογικότητες, αλλά και εκπρόσωποι όσων δεν ανήκουν σε καμιά από αυτές.
Η Συντονιστική Γραμματεία παρακολουθεί και συντονίζει την παρέμβαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις του χώρου της ακολουθώντας τη γενική πολιτική κατεύθυνση.
Η συνέλευση αποφασίζει για θέματα που αφορούν το χώρο της με ομοφωνία και όταν δεν είναι δυνατό με ενισχυμένη πλειοψηφία των μελών και των συλλογικοτήτων. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετείται και σε μείζονος σημασίας κεντρικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάθε συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να εξασφαλίζει την κάλυψη των οικονομικών αναγκών με βάση πρώτα απ’ όλα τη συνεισφορά των μελών και των φίλων, καθώς και των συλλογικοτήτων, και πάντοτε με νόμιμα και ηθικά από πολιτική άποψη μέσα.
Πανελλαδικό Συντονιστικό
Εκτός από τη συγκρότησή του στη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από τη σύσταση και λειτουργία ενός αντιπροσωπευτικού Πανελλαδικού Συντονιστικού, όπου, με την ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητιέται και θα ελέγχεται με τη συμμετοχή και τη συμβολή εκπροσώπων από όλο το φάσμα του η πολιτική γραμμή και η πολιτική του παρέμβαση.
Μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη όχι μόνο για να εκδημοκρατιστεί και να αποκτήσει συλλογικότητα η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται πολύ περισσότερο για ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές διαδρομές, ώστε η πολιτική τους σύμπλευση και η κοινή δράση τους να γίνει πιο γόνιμη και αποτελεσματική και να επιτυγχάνεται η σύγκλιση.
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό συγκροτείται από τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, τις τοπικές Συντονιστικές Γραμματείες, καθώς και τις κλαδικές και θεματικές επιτροπές.
Συγκαλείται τακτικά από τη Γραμματεία κάθε έξι μήνες και έκτακτα όποτε χρειαστεί και όταν το ζητήσουν ικανός αριθμός οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή συλλογικοτήτων.
Πανελλαδική Σύσκεψη
Κάθε χρόνο οργανώνεται η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει για τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και επιλογές του, ή ακόμη και για ειδικά θέματα που ορίζονται έγκαιρα με απόφαση της Γραμματείας ή του Πανελλαδικού Συντονιστικού, ή και της προηγούμενης Πανελλαδικής Σύσκεψης.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη με εισήγηση της Γραμματείας αποφασίζει επίσης για το ψηφοδέλτιο επικρατείας και το ευρωψηφοδέλτιο.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τους εκπροσώπους όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στην πολιτική συνεργασία (1 για κάθε οργάνωση) και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν σε επιμέρους οργανώσεις (4 συνολικά).
Η Γραμματεία εκλέγει εναλλασσόμενο συντονιστή με διάρκεια θητείας 4 μήνες.
Στη συνεδρίαση της Γραμματείας μετέχουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. εκλέγεται από τα μέλη της σε κοινή συνεδρίαση με τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή του επικυρώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό.
Στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τεθεί θέμα ανάκλησης του προέδρου της Κ.Ο. είτε από τη Γραμματεία και την Κ.Ο., είτε από ικανό αριθμό αντιπροσώπων. Απόφαση ανάκλησης απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
Γραφείο Τύπου
Η δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται με πλουραλιστικό, δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό τρόπο με ευθύνη της Γραμματείας.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη ρητή δέσμευση να εισηγηθεί ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης πρόταση συγκρότησης, σύνθεσης και λειτουργίας Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, που οργανώνει με αποκλειστική ευθύνη τη δημόσια εκπροσώπηση και προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα την πολλαπλότητα και την αξιοποίηση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που παράγουν, κατά περίπτωση, συγκεκριμένο πολιτικό έργο. Επίσης, με την ίδια πρόταση εισηγείται και την επιλογή εκπροσώπου τύπου και αναπληρωτή του από τα μέλη του Γραφείου.
Υστερόγραφο
Η συζήτηση έχει ανοίξει. Και άλλα κείμενα εκτός από αυτό της ΑΚΟΑ έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Πολλές από τις εκτιμήσεις τους συνυπογράφουμε κι εμείς. Άλλωστε, ορισμένες συνιστώσες υπογράφουν περισσότερα του ενός κείμενα, ταυτόχρονα. Μέσα σ’ αυτό το γόνιμο κλίμα καταθέτουμε και εμείς τις δικές μας σκέψεις ως συμβολή στο διάλογο. Πιστεύουμε, και εργαζόμαστε γι’ αυτό· από αυτόν τον διάλογο, κερδισμένος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: