Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ιδιώτες διεκδικούν την περιοχή της Δώρα Στράτου!


Δραματική επιβεβαίωση όσων καταγγείλαμε πριν 8(!) ημέρες

Όταν πριν από μερικές μέρες δημοσιεύαμε κείμενο με το οποίο αποδεικνύαμε ότι η κήρυξη του Φιλοπάππου, ως Οργανωμένου Αρχαιολογικού Χώρου (ΟΑΧ), είναι πέραν των άλλων και νομικά αίολη, δεν φανταζόμασταν ότι η πραγματικότητα ήταν ακόμα χειρότερη. Όπως είναι γνωστό, για να κηρυχθεί ένας χώρος ΟΑΧ, πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο. Εξηγήσαμε αναλυτικά και με δημόσια έγγραφα γιατί αυτό δεν συμβαίνει για συγκεκριμένα κομμάτια του Φιλοπάππου (εδικά τα 13 στρέμματα που ανήκουν στο Δήμο) και παρουσιάσαμε το πως αβασάνιστα το ΚΑΣ αποδέχτηκε την εισήγηση των κυριών Κόρκα (προϊσταμένη ΔΙΠΚΑ) και Πάντου (προϊσταμένη ΔΙΜΕΕΠ), που το διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους, ότι όλος ο λόφος ανήκει στο δημόσιο. [Τα πρακτικά του ΚΑΣ]

Δυστυχώς σήμερα 28 Οκτώβρη 2008 η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο ραδιοσταθμός «Σκάι», φιλοξένησαν καταγγελία του Άλκη Ράφτη, διευθυντή του θεάτρου της Δώρα Στράτου στου Φιλοπάππου, που λέει ότι 6 ιδιώτες έκαναν εξώδικο στο θέατρο, λέγοντας ότι έκταση μέσα στην οποία βρίσκεται και το θέατρο από τη δεκαετία του 50, τους ανήκει!

Από αυτό το γεγονός αποκαλύπτεται ότι αυτοί που θα προασπιζόταν του Φιλοπάππου, δεν έχουν προβεί από το 2000 στις στοιχειώδεις νομικές κινήσεις που όφειλαν, για να ξεκαθαρίσει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λόφου, αφήνοντας τον έρμαιο στις ορέξεις ιδιωτών και κερδοσκόπων. Έτσι αντί να θωρακίζουν νομικά το λόφο απέναντι σε διεκδικητές και καταπατητές ασχολούνταν να τον θωρακίσουν με κάγκελα ενάντια στους κατοίκους. Βέβαια τα κάγκελα μπορεί να εμποδίζουν τους περιπατητές, αλλά όπως αποδεικνύεται σήμερα δεν εμποδίζουν τους καταπατητές!

Αποδεικνύεται ακόμα με δραματικό τρόπο η φαιδρότητα της εισήγησης που έφτασε στο ΚΑΣ ένα χρόνο πριν (09/10/2007) από τις κυρίες Κόρκα και Πάντου, για να κηρυχθεί ο Φιλοπάππου ΟΑΧ. Είναι φανερό ότι όσοι και όσες προώθησαν αυτό το σχέδιο, από τις υπεύθυνες αρχαιολόγους της Α’ ΕΠΚΑ για του Φιλοπάππου, κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου, την Α’ ΕΠΚΑ, ως τη ΔΙΠΚΑ, δεν είχαν εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις νομικές προϋποθέσεις και είναι απόλυτα εκτεθειμένες, πέρα από κοινωνικά, ακόμα και σε αυτό το στοιχειώδες νομικό επίπεδο. Αυτά έγιναν γιατί η μανία της Α’ ΕΠΚΑ να περιφράξει πάση θυσία του Φιλοπάππου και η μανία τους κατά των κατοίκων, που διεκδικούν να παραμείνει ο λόφος ανοιχτός με προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, τους έχει προκαλέσει τύφλωση.

Το θέατρο της Δώρα Στράτου εκτός των άλλων βρίσκεται και στο σημαντικότερο κομμάτι του βιότοπου του Φιλοπάππου, αφού εκεί υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό υγρασίας.

Το άρθρο της Σάντρα Βούλγαρη από την Καθημερινή:

Απειλείται με έξωση το «Δώρα Στράτου»

Ενα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα θέατρα της Ελλάδας και σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», απειλείται με έξωση… Εξωφρενικό; Και όμως. Πριν από λίγες μέρες, την περασμένη Πέμπτη έφτασε στα χέρια του Αλκη Ράφτη, διευθυντή του θεάτρου, ένα εξώδικο, με το οποίο έξι ιδιώτες απαιτούν την κυριότητα στρεμμάτων γης στον Λόφο του Φιλοπάππου (μεταξύ τους και τον χώρο που φιλοξενεί το Θέατρο Δόρα Στράτου)! «Φαίνεται ότι ο κλοιός σφίγγει. Δεν έφταναν οι δημόσιες εκτάσεις που περνούν σε χέρια κερδοσκόπων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, τώρα οι διεκδικήσεις έφτασαν στην καρδιά της Αθήνας», γράφει σε επιστολή του προς την «Κ» ο Αλκης Ράφτης. Και συνεχίζει: «Μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εποφθαλμιά εκεί μια ομάδα από ιδιώτες. Ποιος ξέρει ποια χαρτιά παρουσίασαν (φιρμάνια του σουλτάνου ότι ήταν τσιφλίκι τους;) και γιατί το ελληνικό Δημόσιο δεν τα κατέρριψε πριν από χρόνια».

Μια είδηση που έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Οταν πριν από περίπου πενήντα πέντε χρόνια είχε δοθεί η έγκριση για την εγκατάσταση του Θεάτρου Δόρα Στράτου στον Λόφο Φιλοπάππου κανείς δεν περίμενε ότι μια μέρα κάποιοι ιδιώτες θα εμφανίζονταν να διεκδικήσουν τον χώρο. «Εχω πέσει από τα σύννεφα, δεν ξέρω τι να σκεφτώ και η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ πολύ. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ισχυρά χαρτιά στα χέρια τους και ως ιδιοκτήτες έχουν νομικά το δικαίωμα να μας πετάξουν έξω. Εμείς είμαστε απλώς χρήστες του χώρου…», ήταν τα πρώτα λόγια του Αλκη Ράφτη σε τηλεφωνική συνομιλία του με την «Κ».

Ερωτήματα

«Επί Μελίνας δημιουργήθηκε ο χώρος του Αρχαιολογικού Πάρκου, που εκτείνεται από την Πειραιώς έως τη Βασιλίσσης Σοφίας, όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν καθορίστηκε… Το θέμα είναι: τι θα ζητήσουν αυτοί οι ιδιώτες; Χρήματα ή ένα ενοίκιο; Και η ελληνική πολιτεία τι θα κάνει; Ποιο είναι το υπουργείο που θα μας υπερασπιστεί και με ποιο τρόπο, αφού θα πρέπει να κατέχει τίτλους για τον χώρο;» διερωτάται ο Αλκης Ράφτης. Και αναμένει. Τη μεγάλη δικαστική μάχη που θα χρειαστεί να δώσει… Μα είναι ποτέ δυνατόν;




http://filopappou.wordpress.com

/28/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: