ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (02 Οκτωβρίου 2008) Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2008
Δ ΕΛ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΘΕΜΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΥΠΟΠΤΟΙ.
1. Στη Γαλλία διάφοροι Κούρδοι κατηγορούνται ότι ενώθηκαν με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων, για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κλπ, εξ αιτίας δραστηριοτήτων τους του ΡΚΚ (στη συνέχει «KADEK» και «KONGRAGEL»), το οποίο PKK από το 2004 χαρακτηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Στα πλαίσια της διερεύνησης της κατηγορίας αυτής και επειδή στην κατοχή κάποιου εκ των Κούρδων βρέθηκαν κάρτες διαφόρων Ελλήνων πολιτικών, συνδικαλιστών, δικηγόρων κλπ, ζητήθηκε από τις Γαλλικές Δικαστικές Αρχές δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα, σε υλοποίηση της οποία εκλήθησαν τα εν λόγω άτομα, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:
Αν γνωρίζουν συγκεκριμένα ονόματα Κούρδων και σε καταφατική απάντηση πώς και γιατί έγινε η γνωριμία, τι γνωρίζουν για τη δράση τους στο PKK, τι γνώμη έχουν και ποια είναι η άποψή τους για το PKK κλπ και γιατί η κάρτα τους βρέθηκε στην κατοχή συγκεκριμένων Κούρδων.
2. Η κλήση ως μαρτύρων των ανωτέρω προσώπων και ιδιαιτέρως δικηγόρων, που η κάρτα τους βρέθηκε στο σπίτι κάποιου κατηγορουμένου, και η διατύπωση των συγκεκριμένων ερωτήσεων είναι πρωτοφανής, απαράδεκτη και συγκρούεται με κάθε έννοια Δικαίου.
Με την ανωτέρω διαδικασία κάθε πολίτης και ιδιαιτέρως οι δικηγόροι, οι οποίοι λόγω της φύσεως της εργασίας τους είναι υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αφ΄ ενός μεν ως ύποπτοι και αφ' ετέρου να μετατρέπονται από υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και γενικώς υπερασπιστές των διωκομένων σε συνεργάτες των διωκτικών αρχών. Έτσι, ακυρώνεται ο ρόλος τους και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικηγόρου και διωκομένου και προτρέπεται ουσιαστικά ο δικηγόρος, όπως, εκτός των άλλων, παραβιάσει ακόμη και τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα, το άρθρο 371 του οποίου κατοχυρώνει την επαγγελματική εχεμύθεια.
Ο Δ.Σ.Α. καταδικάζει τις παραπάνω ενέργειες και διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει συνεπής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, όπως επιτάσσει ο διαχρονικός θεσμικός ρόλος του δικηγόρου.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου