Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

Οι σύλλογοι των εργαζομένων του ΚΕΑΤ και των γονέων των τυφλών μαθητών του ΚΕΑΤ προχωρήσαμε χτες 13/11/2008 σε κατάληψη των εγκαταστάσεών του στην Καλλιθέα, απαιτώντας άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία αυτού του μοναδικού κρατικού ειδικού κέντρου για τυφλούς, που οδηγείται σε διάλυση και κλείσιμο.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υπο-χρηματοδότησης του Κέντρου -που δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των ελάχιστων μονίμων υπαλλήλων του- το ΚΕΑΤ αδυνατεί πλέον να καλύψει τις στοιχειώδεις δαπάνες λειτουργίας του, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, πετρέλαιο κλπ., ενώ εντός των ημερών αναμένεται να διακοπούν η σίτιση των μαθητών και η εκτύπωση των ειδικών σχολικών βιβλίων λόγω μακρόχρονης οφειλής στους αντίστοιχους προμηθευτές καθώς και να κλείσουν το τυπογραφείο και το ειδικό ΙΕΚ του ΚΕΑΤ, κατόπιν εξωστικών αγωγών λόγω μη καταβολής μισθωμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ζούμε σε ένα διαρκές άγχος για το αν τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να πληρωθούμε.

2. Με πρόσχημα την αξιοποίηση της περιουσίας του Κέντρου οι διοικήσεις του σε συνεργασία με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία εκποιούν τα φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του, ή τα παραδίνουν για εκμετάλλευση με επαχθείς όρους σε ιδιώτες –επιχειρηματίες, όχι για να διευρύνουν τις δραστηριότητες του κέντρου και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του, αλλά για να καλύψουν στοιχειωδώς κάποια λειτουργικά του έξοδα.

3. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησής μας είναι η απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών να παραιτηθεί πλήρως από τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία στα Ειδικά Σχολεία, μέτρο που συνιστά ευθεία βολή και στη λειτουργία του ειδικού Δημοτικού σχολείου του ΚΕΑΤ. Ήδη τη φετινή χρονιά αρκετά παιδιά του ΚΕΑΤ εγκατέλειψαν το Δημοτικό σχολείο εξαιτίας της αδυναμίας των γονιών τους να τα μεταφέρουν οι ίδιοι. Κυβέρνηση και Νομαρχία πετούν ο ένας στον άλλον την ευθύνη οδηγώντας τελικά από κοινού τα τυφλά παιδιά εκτός σχολείου, στο σκοτάδι της αμάθειας και της κοινωνικής απομόνωσης.

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια πολιτική που χτυπάει κατάκαρδα τα τελευταία υπολείμματα της Δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας με σκοπό την ολοσχερή παράδοσή της στην ιδιωτική κερδοσκοπία και στη φιλανθρωπία. Σ’ αυτόν αποκλειστικά το στόχο εξαντλείται όλο το ενδιαφέρον των εκάστοτε κυβερνητικών ιθυνόντων για την Εκπαίδευση και την Αποκατάσταση των Τυφλών.



Η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ αρνούμενοι να γίνουμε συνένοχοι στη διάλυση και των τελευταίων ψηγμάτων Δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας

Εμείς οι γονείς των τυφλών μαθητών, αδυνατώντας πια να σηκώσουμε το δυσβάστακτο φορτίο της εμπορευματοποίησης των αναγκών μας,



ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:



1. Άμεση κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του συνόλου των αναγκών για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο ΚΕΑΤ, ένταξη της μισθοδοσίας τους απ’ ευθείας στον Κρατικό Προϋπολογισμό.



2. Άμεση συγκρότηση δημόσιου, δωρεάν και ασφαλούς συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία. Όχι στη μεταβίβαση της ευθύνης στον κάθε γονιό.



3. Κατοχύρωση - διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ στην εκπαίδευση και ολόπλευρη ανάπτυξη των τυφλών μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επέκταση της ειδικής εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών σε Γυμνάσιο-Λύκειο και ίδρυση στο ΚΕΑΤ ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου.

4. Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρόνοιας, Ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: