Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη τύπου και πορεία στην Αθήνα για την απεργία πείνας των μεταναστών

Από τα Χανιώτικα Νέα

Με πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στην Αθήνα συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, οι εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 15 μετανάστες που συνεχίζουν σήμερα για 25η μέρα την απεργία πείνας έξωαπό τις ΔΟΥ Χανίων και η ζωή τους πλέον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στη στάση Ευαγγελισμός του Μετρό με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών όπου μέλη της Πρωτοβουλίας από τα Χανιά θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό. Την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον ίδιο προορισμό.

Χθες, δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.
Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί τόσο στο συλλογικό όσο και το ατομικό αίτημα των μεταναστών, των οποίων η ζωή βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, ανέφερε στο άνοιγμα της συνέντευξης Τύπου η Ιωάννα Κούρτοβικ, εκ μέρους του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.
Η Κάτια Συμεωνίδη από τα Χανιά και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Μετανάστες Απεργούς Πείνας, αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και το αγωνιστικό φρόνημα των 15 μεταναστών που διανύουν σήμερα την 24η ημέρα απεργίας πείνας, αλλά και στην κρίσιμη κατάσταση της υγείας τους, που σύμφωνα με τους γιατρούς είναι πιθανό οι επόμενες ημέρες απεργίας να οδηγήσουν σε μη αντιστρέψιμες βλάβες στα ζωτικά τους όργανα.
Στη συνέχεια ο Μοαβία Αχμέτ από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, επεσήμανε ότι οι μετανάστες απεργοί πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόδειξη της παραμονής τους στην Ελλάδα το 2004 που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία κατά παράβαση του πνεύματος του νόμου.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρέμβαση της ελληνίδας μετανάστριας και βουλευτίνας των Οικολόγων Πράσινων στο κρατίδιο της Βιέννης Μαρίας Βασιλάκου. Η κ. Βασιλάκου τόνισε με έμφαση την ευθύνη της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και που ωθεί τους μετανάστες σε πράξεις απελπισίας. Το ελληνικό κράτος μεταχειρίζεται γραφειοκρατικά κόλπα για την απόρριψη αιτήσεων, αδιαφορώντας για το ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση κάθε έννοια κράτους δικαίου και δημοκρατίας, ανέφερε.
«Δεν γεννιέται άνθρωπος λαθραίος και παράνομος. Μήπως παράνομα και λαθραία είναι τα σύνορα;» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Περικλής Κοροβέσης καλώντας την κοινωνία «μέσω του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης να δώσει λύση εδώ και τώρα».
Η Λίτσα Κουρουπάκη εξέφρασε την αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπως ανέφερε τιμά τους απεργούς πείνας το ότι έθεσαν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για ένα γενικό αίτημα που αφορά εκατοντάδες μετανάστες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης δήλωσε ότι ο τρόπος υποδοχής των μεταναστών είναι δείγμα του πολιτισμού μιας χώρας.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών αναφέρθηκε στις νομικές διαστάσεις του ζητήματος.
Ο Γρηγόρης Καλομοίρης εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ο.Λ.Μ.Ε. στους μετανάστες απεργούς πείνας. Κατήγγειλε τη σκόπιμη πολιτική ομηρείας των μεταναστών που οδηγεί στην εργοδοτική εκμετάλλευση, αλλά και στην ενίσχυση της ξενοφοβίας και την ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: