Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΚΟΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το Δεκέμβρη που μας πέρασε όλος ο κόσμος κοίταξε με απορία προς την Ελλάδα . σε μια χώρα που συνήθως δεν αποτελούσε τη πρωτοπορία της αμφισβήτησης αλλά ακολουθούσε , ξεσπάει η πρώτη κοινωνική εξέγερση από την έναρξη της οικονομικής κρίσης .Αφορμή η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου .Τις ημέρες που ακολούθησαν ζήσαμε ένα πολυδιάστατο αυθόρμητο κίνημα ,πολλών ταχυτήτων. Οι μαθητές που από την πρώτη στιγμή αυθόρμητα αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία λέγοντας πως αυτό δεν είναι απλά η απάντηση στο φόβο που ένοιωθαν για πόσο εύκολα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην θέση του άτυχου Αλέξη αλλά και ένα γενικό «ως δεν πάει άλλο» .
Το κίνημα διαμορφώθηκε και πολιτικοποιήθηκε στους δρόμους και τα οδοφράγματα . απέκτησε αιτήματα από μια γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στο σύστημα. επανάφερε το πάγιο αίτημα της αριστεράς για τον αφοπλισμό της αστυνομίας και την κατάργηση των δυνάμεων καταστολής .Τα αιτήματα και οι δράσεις φυσικά, δεν περιοριστήκαν στην καταγγελία της καταστολής, αλλά στράφηκαν στην υψηλή ανεργία ,την επισφαλή εργασία, την εργασιακή ανασφάλεια, την υποβάθμιση της παιδείας, τη διαφθορά, την έλλειψη ελεύθερου χώρου και χρόνου .

Η θέση της αριστεράς των Δεκέμβρη


Οι απαντήσεις που έδωσε η αριστερά στους εξεγερμένους ήταν πολλές .Του ΣΥΡΙΖΑ που χωρίς να υιοθετεί την τυφλή βία και λέγοντας ότι κάνει κακό στο κίνημα, κατανόησε τα κοινωνικά της αίτια .Προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το χαρακτήρα της εξέγερσης παραμένοντας στον χώρο των εξελίξεων και απαντώντας πολιτικά σε μεμονωμένα φαινόμενα τυφλής βίας. Ακόμα εξέφρασε την αγανάκτηση για την κατασταλτική βία και έκανε μια προσπάθεια να αποκεντρωθούν οι δράσεις ,στις γειτονιές και σ’ολη την Ελλάδα.
Από την άλλη το ΚΚΕ , υιοθέτησε τη μόνη γραμμή που προέκυπτε από τη φυσιογνωμία του , η οποία όμως, αυτή τη φορα, ξεπέρασε τα αφάνταστα τα όρια . Το ΚΚΕ αποφάσισε να ακολουθήσει την πλέον συστημική πολιτική με σκοπό να αποδυναμώσει την υπόλοιπη αριστερά , κατήγγειλε, πριν από το δεξιά κυβέρνηση και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ , τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τη βία ,κατέλαβε σχολές χωρίς αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για να μην τις καταλάβουν οι υπόλοιποι , έκανε πορείες ,πολύ μακριά από το κέντρο των εξελίξεων ,μόνο του, και αυτό του χάρισε μια θέση στους συντηρητικούς λόγους των Δεξιών κομμάτων, πράγμα πρωτόγνωρο , για την Αριστερά !!


Τα κινήματα του Δεκέμβρη και μετά απ’αυτόν



Η Νέα Δημοκρατία , το ΠΑΣΟΚ ,το ΛΑΟΣ ,αλλά και το ΚΚΕ ,πεισματικά αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στην αυθόρμητη εξέγερση του Δεκέμβρη όρους κινήματος . Εμμένοντας στην ανάλυση της υιοθέτησης των βίαιων μορφών πάλης και αφορίζοντας τες , δεν αναγνώριζαν σε αυτές τα κοινωνικά αίτια . Το ίδιο συνέβη και με όσα κινήματα ανέκυψαν μετά από τον Δεκέμβρη , τα οποία ουσιαστικά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε – μιλώντας για τα κοινοβουλευτικά κόμματα – συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτά :

Στο κίνημα για την επισφαλή εργασία και εργασιακή τρομοκρατία ,στα χνάρια της Κωνσταντίνας Κούνεβα.


• Σε νέες καταλήψεις με νέα αντικείμενα στους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα .

• Στις αντιδράσεις για την εφαρμογή του τρομονόμου και στους αγώνες για την κατάργηση του .

• Στο αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα

• Στις πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των κρατουμένων και στον αγώνα της Κατερίνας Γκουλιώνη .

Συμμετείχαμε σύντροφοι σε όλα αυτά.



Παρόλα τα μέτωπα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ , και τα υπερασπίστηκε όσο μπορούσε ,απέδειξε ότι ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο όσο αφορά την συγκρότηση και τα οργανωτικά .Η κοινωνία έδειξε να πιστεύει στο ΣΥΡΙΖΑ ,και σε μια αλλαγή που μπορεί να επιφέρει ,ωστόσο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις καθυστερήσεις του και με τις δυσκολίες που του προκύπτουν κάθε λίγο , τους απογοήτευσε .
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να είναι ο πολιτικός σχηματισμός που θα εκφράσει ( το έχει κάνει ήδη με σχετική επιτυχία )και θα οργανώσει το ριζοσπαστικό κομμάτι της νεολαίας .Αυτό είναι για εμάς , τους νέους της ΑΚΟΑ ,τα μέλη των νέων του ΣΥΡΙΖΑ , το στοίχημα της επόμενης περιόδου . Οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ ,πρέπει να αντιληφθούμε την ιστορική μας ευθύνη και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο . Οι συντονισμένες κινήσεις μας και η προώθηση του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία θα μας συσπειρώσει .Θα μπορέσουμε όλοι και όλες μαζί , να φέρουμε κοντά μας τους ανένταχτους νέους και νέες , να συμβάλλουμε στη ριζοσπαστικοποίηση τους και στην απόκτηση αντικαπιταλιστικής ιδεολογίας και στάσης ,για να δώσουμε τη μάχη της ανανεωτικής ,ριζοσπαστικής , κινηματικής αριστεράς .Η ιστορία ,μας έχει δείξει ότι σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ,η αριστερά ή βγαίνει επιθετικά και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ή περιχαρακώνεται και βιώνει την καταστολή και την ήττα .θεωρούμε ότι μεθοδικά και με συγκεκριμένες ενέργειες ,το θετικό κλίμα που υπάρχει στους νέους και στις νέες για τον ΣΥΡΙΖΑ ,μπορεί να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί . ένα ρεύμα ορμητικό , αγωνιστικό , βασισμένο στους νέους , θα μπορέσει να αναπτυχθεί και οργανωμένα να στηρίξει τους νέους και τις νέες, να παλέψει μαζικά για να καταργηθούν οι κοινωνικές ανισότητες και η νεολαία να βγει στο προσκήνιο και να παραμείνει .
Ήδη δειλά-δειλά , πολύ δειλά όμως ,με επιφυλάξεις ακατανόητες και με καθυστερήσεις αδικαιολόγητες ,κτίζονται σε επαρχιακές πόλεις επιτροπές Νέων ΣΥΡΙΖΑ –όπως και στα Χανιά – και αυτό είναι ενθαρρυντικό ,αλλά πόσο ενθαρρυντικό να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα όταν υπάρχει δυστοκία από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ;
Η μάχη που πρέπει να δώσουμε για την ριζοσπαστική αριστερά που όλοι θέλουμε ,θα κερδηθεί μόνο αν κινηθούμε μεθοδικά και με συγκεκριμένες ενέργειες και αν το θετικό κλίμα που υπάρχει σε μας τους νέους και τις νέες για τον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιηθεί ,τότε μόνο ένα ρεύμα ορμητικό , αγωνιστικό ,βασισμένο σε νέους και νέες, το οποίο θα μπορέσει να ταρακουνήσει την υπάρχουσα κατάσταση , θα βρεθεί στο προσκήνιο .
Στις επόμενες 50 ημέρες ο χώρος μας θα δώσει δυο κρίσιμες εκλογικές μάχες .Στους φοιτητές , στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στις σχολές , όπου δίνεται η μάχη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας , του πανεπιστημιακού ασύλου ,η μάχη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών , η μάχη για να κερδηθούν χιλιάδες νεανικές συνειδήσεις και λίγο μετά οι ευρωεκλογές .
Στο διάστημα αυτό ας αναστείλουμε όλες οι συνιστώσες την κομματική δημόσια εμφάνιση μας .
Ας ενώσουμε ψηλά τις σημαίες της κοινής ενωτικής μας προσπάθειας.
Ας χτυπήσουν όλα τα σφυριά για τον ΣΥΡΙΖΑ . αυτός θα δοκιμαστεί ,αυτός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα .έχουμε καιρό για τα άλλα σύντροφοι ,ΤΩΡΑ ΣΥΡΙΖΑ .





ΝΕΕΣ /ΝΕΟΙ ΑΚΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: