Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Εμπρός για νέα Αουσβιτς


Μία βδομάδα μετά τις εκλογές και η Νέα Δημοκρατία, στρέφεται ακόμα πιο δεξιά για να αντιμετωπίσει «το πρόβλημα των λαθρομεταναστών» και να κερδίσει τις χαμένες ψήφους της. Η κυβέρνηση δια στόματος Χρ. Μαρκογιαννάκη δήλωσε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης». Ανάμεσα σε άλλα: «Επιχειρήσεις σκούπα», δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε απομακρυσμένες περιοχές, αυστηρότερες ποινές στους δουλεμπόρους, που θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης ως 10 χρόνια για κάθε μη νόμιμο μετανάστη που θα βρεθεί να μεταφέρει.
Τα μέτρα αυτά αναγγέλθηκαν την Πέμπτη ενώ ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται από την προηγούμενη βδομάδα. Την Τετάρτη, απελάθηκαν 55 Πακιστανοί με τσάρτερ συνοδεία 40 αστυνομικών. Την περασμένη βδομάδα έγιναν επιχειρήσεις σκούπα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου έγιναν δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές ενώ οι αστυνομικοί έμπαιναν σε όλα τα καταστήματα συλλαμβάνοντας όποιον θεωρούσαν ύποπτο.

Μηδενική ανοχή ζητά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ευθυγραμμίστηκε με τη Νέα Δημοκρατία αλλά σε συνέντευξη τύπου πρότεινε μία σειρά μέτρων με κυρίαρχο στοιχείο την μηδενική ανοχή. Συγκεκριμένα στο σχέδιο οχτώ σημείων προτείνει: «1. Μηδενική ανοχή, 2. Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, 3. Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών για επανεισδοχή λαθρομεταναστών, 4. Διαμόρφωση κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ για τους πολιτικούς πρόσφυγες, 5. Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής, 6. Κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών, 7. Εφαρμογή πολιτικής για προσέλκυση εργατικού δυναμικού και συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πολιτικής από ένα υπουργείο, 8. Ανασυγκρότηση των πόλεων με συστηματική πολιτική στέγασης μεταναστών και προστασία των δικαιωμάτων τους». Στην ανακοίνωση των σημείων αυτών, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ξέφραγο αμπέλι»… Τώρα πώς συνδυάζεται η μηδενική ανοχή με την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, μόνο ο ίδιος γνωρίζει…

Ακόμα αυστηρότερα μέτρα απαιτεί το ΛΑΟΣ

Το ΛΑΟΣ από την άλλη ζήτησε αυστηρότερα μέτρα, δηλώνοντας «Η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα, προσπαθεί να το μετακυλήσει επικοινωνιακά για μετά τις εκλογές. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες πολίτες στενάζουν στις πλατείες, οι ασθενείς δεν βρίσκουν κρεβάτια στα νοσοκομεία διότι έχουν καταληφθεί από λαθρομετανάστες, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμφανίζει στοιχεία τριτοκοσμικής χώρας και αυτοί αναγγέλλουν χώρους υποδοχής μεταναστών».

Η αριστερά στο πλευρό των μεταναστών

Η αριστερά τάχθηκε στην άλλη όχθη, σ’ εκείνη των «λαθραίων», υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των μεταναστών και αντιτασσόμενη στο μοντέλο της καταστολής και της μηδενικής ανοχής.
Ο Αλ. Αλαβάνος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι ξένος στρατός εισβολής, δηλαδή με πολεμικούς όρους και στρατιωτικά μέσα. Ανοίγουμε στρατόπεδα, την στιγμή που είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία. Ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα και νομίζω ότι θα έπρεπε να κινηθεί σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις η κυβέρνηση. Θα έπρεπε, να καταγράψει όλο αυτόν τον κόσμο και να έχει χαρτιά. Θα έπρεπε ένα μεγάλο μέρος τους να έχει ενσωματωθεί και τα παιδιά τους να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Θα έπρεπε να υπάρξει σώμα επιθεωρητών εργασίας. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ βασικό και μπορεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να λύσει το πρόβλημα. Δηλαδή, να επιτραπεί η ελευθερία διακίνησης των μεταναστών μέσα στην Ε.Ε. Ο Μπαρόζο αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως αποθήκη. Θεωρεί τους μετανάστες σακιά και την Ελλάδα ως αποθήκη. Εμείς τι λέμε: Να διεκδικήσει άμεσα τη κυβέρνηση την κατάργηση των ρυθμίσεων Σένγκεν της Ε.Ε. του Δουβλίνου, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους μετανάστες, εφ’ όσον θέλουν, να πάνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε.»
Το ΚΚΕ σ’ ανακοίνωσή του για τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για τους μετανάστες δήλωσε «Η κυβέρνηση αντί να εξαγγέλλει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και την εφαρμογή ή τη σύναψη νέων απάνθρωπων και ανεφάρμοστων συμφωνιών επανεισδοχής, οφείλει και πρέπει να απελευθερώσει την έξοδο στους χιλιάδες μετανάστες προς τις χώρες της ΕΕ, όπως το επιθυμούν και να νομιμοποιήσει τους υπόλοιπους. Το ΚΚΕ καλεί τους Έλληνες εργαζομένους και τους μετανάστες να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τον κρατικό αυταρχισμό, τα κυκλώματα εκμετάλλευσης, την πολύμορφη δράση μηχανισμών που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό με πρόσχημα τα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης εξαθλιωμένων μεταναστών σε διάφορες περιοχές για τη δημιουργία έκρυθμων καταστάσεων, ώστε να τις αξιοποιούν για να δικαιολογούν τα αντιδραστικά τους σχέδια».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν «συνεργασία με την ΕΕ ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές υποδοχής των μεταναστών, επιτάχυνση των διαδικασιών για άσυλο, έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, δημιουργία υποδομών για την άμεση και ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη έτσι ώστε να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης».

Ιωάννα Δρόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: