Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνέντευξη Τύπου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπανιά και Νϊκου Τσούκαλη στην Πάτρα για το θέμα των προσφύγων



Δεκαπέντε μέρες μετά το γκρέμισμα του καταυλισμού των προσφύγων στην Πάτρα έχουν συσσωρευτεί νέα προβλήματα. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Μετανάστες στα κρατητήρια, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μετανάστες που κρύβονται από την αστυνομία για να αποφύγουν τη σύλληψη, με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγείας.
Από τη μια υπάρχουν οι μετανάστες οι οποίοι τριγυρνούν δεξιά και αριστερά και από την άλλοι κάποιοι πολίτες οι οποίοι τους καταδίδουν στην αστυνομία.
Με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στην Πάτρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανοίξει το θέμα και να δοθεί δημοσιότητα.
Ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μπανιάς, κάνοντας μία γενική πολιτική προσέγγιση, μίλησε για τα αίτια που γεννούν τη μετανάστευση (πόλεμοι, δικτατορίες, διώξεις, φτώχια, οικολογικές καταστροφές κλπ). Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα προσέλευσης προσφύγων και η κυβέρνηση δεν πράττει αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος. Οι πρόσφυγες συλλαμβάνονται και στριμώχνονται πολύ συχνά μέχρι και 150 άτομα σε χώρους που είναι για 10.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική της Ε.Ε. για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και στην έλλειψη βούλησης που υπάρχει από τη μεριά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης.
Είναι αναγκαίο να δοθεί πολύ μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. προς τις χώρες υποδοχής προσφύγων, αλλά και προς τις χώρες που υφίστανται τις συνέπειες των πολέμων και των καταστροφών που προκάλεσαν οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ε.Ε.
Μερικά άλλα ζητήματα που τέθηκαν ήταν: να σταματήσουν τα πογκρόμ και ι επιχειρήσεις σκούπα, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους πρόσφυγες, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, η ριζική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου που, με βάση τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, αναθέτει στην αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την ευθύνη γι’ αυτό το θέμα, κάτι που ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να αποχωρήσει από την επιτροπή κλπ.
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα όπου, μετά την καταστροφή του οικισμού, 60 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, τα παιδιά, σε μία μορφή ιδιότυπου παιδομαζώματος, έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδο στην Κόνιτσα, ενώ άγνωστος αριθμός προσφύγων –από 200 έως 700- περιφέρεται κρυφά στους δρόμους της Πάτρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης ώστε να είναι προσβάσιμοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους δύο βουλευτές επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη κ. Σπυρίδωνα, στον οποίο έθεσε και συζήτησε μαζί του όλα αυτά τα προβλήματα.

Αθήνα 28 Ιουλίου 2009 Το γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: