Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ούτε Ψωμί, ούτε Παιδεία αλλά ούτε Ελευθερία


«Ψωμί -Παιδεία -Ελεύθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», ήταν το κεντρικό σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών, που ακολούθησαν την πορεία για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σημαίες, πανό και συνθήματα, πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, σε μία από τις πιο μαζικές πορείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Χιλιάδες, ωστόσο, ήταν και οι αστυνομικοί ένστολοι αλλά και με πολιτικά, που «διακριτικά» περικύκλωσαν την πορεία, βρισκόμενοι σ’ επιφυλακή να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή τους δοθεί η ευκαιρία. Κάθε λίγα μέτρα, το σώμα της πορείας σταματούσε και φώναζε «έξω από την πορεία η αστυνομία», η οποία οπισθοχωρούσε για λίγο και περικύκλωνε εκ νέου τα μπλοκ. Στο ύψος του Χίλτον, οι δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν να «δείχνουν επιείκεια» σε όσους φώναζαν ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας και απάντησαν στις διαμαρτυρίες με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης. Την ίδια στιγμή, έξω από τη ΓΑΔΑ, διμοιρία των ΜΑΤ συλλάμβανε μία διαδηλώτρια, που φώναζε συνθήματα ενάντια στην αστυνομία. Όσοι βρέθηκαν εκεί, έσπευσαν να ζητήσουν τον λόγο της σύλληψής της, και αντιμετώπισαν τα δακρυγόνα, τις ασπίδες και τα κλομπς, των οργάνων «προστασίας του πολίτη». Στο μεταξύ τα ΜΑΤ, κύκλωσαν μία ομάδα 200 διαδηλωτών που κατευθύνονταν προς το Πεδίο του Άρεως, και τους προσήγαγαν όλους αδιακρίτως, και χωρίς καμία πρόκληση. Ελλείψει κλούβων των ΜΑΤ, είχαν επιστρατευθεί τα αστικά λεωφορεία να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στη ΓΑΔΑ.
Την ίδια στιγμή, γινόντουσαν προσαγωγές και από τα Εξάρχεια. Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων στη συμβολή των οδών Σπ. Τρικούπη και Δεληγιάννη, ομάδα ΔΕΛΤΑ επιτέθηκε σε 100 περίπου νεαρούς που περπατούσαν στον δρόμο. Όπως καταγγέλλει ο Στάθης Δρογώσης στο tvxs -αυτόπτης μάρτυρας- «Είδαμε περίπου 100 νεαρά άτομα να περπατούν ειρηνικά, χωρίς να προχωρούν σε καμία βίαιη κίνηση, χωρίς μαντίλια, χωρίς τσάντες. Ξαφνικά, ακούγονται σειρήνες και εμφανίζονται περίπου 40 μηχανάκια της Ομάδας ΔΕΛΤΑ με μεγάλη ταχύτητα και ορμούν πάνω στον κόσμο. Οι άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ βαράνε στο ψαχνό. Τους χτυπούσαν άσχημα…Στο τέλος, όταν ήρθε ένα βανάκι και πήρε τους συλληφθέντες, οι οποίοι ήταν σε κακή κατάσταση... -ένα παιδάκι μάλιστα είχε χτυπήσει πολύ γιατί τρέχοντας για να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε μια κολόνα, και μετά κάτω, ενώ οι αστυνομικοί των βαρούσαν- οι αστυνομικοί είχαν κάτι μπουκάλια που έπαιρναν από κάτι σακούλες... φαινόταν πάρα πολύ ύποπτο και ο κόσμος άρχισε να τους φωνάζει. Προφανώς ήταν μια προσπάθεια να τους ενοχοποιήσουν. Αυτό το συμπέρασμα βγάλαμε οι περισσότεροι, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Περίπου 300 άτομα, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο για εξακρίβωση στοιχείων. Τελικά, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι εκτός από 8 νεαρούς, οι τρεις από τους οποίους ήταν ανήλικοι. Την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αλληλέγγυοι, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις. Αφού απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες κατηγορίες για συμμετοχή σε επεισόδια και απείθεια, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας από τους συλληφθέντες, παραπέμφθηκε με τον κουκουλονόμο, επειδή την ώρα που συνελήφθη φορούσε κράνος, καθώς ανέβαινε στην μηχανή του για να φύγει (!). H δίκη των 5 ενηλίκων ήταν να γίνει χθες, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αλλά αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου.
Στην πράξη αποδείχτηκε το ειδικό σχέδιο του υπουργείου ενόψει του Δεκέμβρη που προέβλεπε «διακριτική παρουσία τις μέρες των διαδηλώσεων, αποφυγή προκλήσεων και άμεση πάταξη κάθε πράξης που θα ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας». Αυτή τελικά θα είναι η προστασία του πολίτη, με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και δακρυγόνα…


Της
Ιωάννας Δρόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: