Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΟΑ Οι ιστορικές συνθήκες επιβάλλουν κρίσιμες αποφάσεις


Η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας στη Βουλή επισφραγίζει τη διαμορφούμενη άποψη ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της περιόδου της μεταπολίτευσης. Στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων που ήδη είχε η οικονομία πριν την κρίση -προβλημάτων, καρπών της πολιτικής του δικομματισμού- οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης απόψεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπισή της, συναντούν τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της ΕΕ συνδιαμορφώνοντας ένα σύνολο μέτρων που καταδικάζουν την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία σε αφόρητη φτώχεια.

Εκτός από τις συνέπειες κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτής της πολιτικής τρομάζει κανείς περισσότερο από τη ζοφερή πραγματικότητα που θα προκύψει στο τέλος του πειράματος. Πρόκειται για μια χειροτέρευση βάθους και μακράς διάρκειας για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός μας μιλά, για ένα εκατομμύριο ανέργους που θα προκύψουν σχεδόν άμεσα.
Προέχει αυτή τη στιγμή να κινητοποιηθεί και να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμη δύναμη -πολιτική, κοινωνική και επιστημονική- χωρίς κανέναν αποκλεισμό, για να αποκρουστεί και να ηττηθεί αυτή η πολιτική. Για να προστατευθούν οι κατακτήσεις των λαϊκών τάξεων. Να επιτευχθούν νίκες, έστω και μικρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατεξοχήν δύναμη της Αριστεράς που έχει και την πολιτική βούληση και την εμπειρία για να συμβάλλει στην οργάνωση αυτών των αγώνων. Αυτή είναι εξάλλου και η εντολή που έχει, όχι μόνο απ’ όσους τον ψήφισαν αλλά και όσους προσδοκούν απ’ τη δράση του. Σ’ αυτή την εντολή είμαστε απολύτως δεσμευμένοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκπληρώσει αυτή την εντολή επεξεργάζεται κατ΄ αρχήν την πολιτική του, τις θέσεις και τις προτάσεις του. Έχει τη σταθερή κατεύθυνσή του και τα μέτωπά του και απέναντι στις προσπάθειες για να υπάρξουν κεντροαριστερές λύσεις και σ’ αυτές που προπαγανδίζουν κλίμα συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης. Η τελευταία παρέμβαση του Λεωνίδα Κύρκου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εμμονής σε μια τέτοια κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο, είναι σαφές, ότι αποβλέπει στη θωράκιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις που καθημερινά θα γίνονται οξύτερες και δυναμικότερες. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελαστεί ή να ολιγωρήσει. Ακόμη περισσότερο κανείς δεν έχει το δικαίωμα με τις προτάσεις ή τις πρωτοβουλίες του να διαθλάσει και ακόμη χειρότερα να προκαλέσει ρήγματα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που αποφασίζεται άλλωστε δημοκρατικά. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα ρήγματα προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από στελέχη του που έχουν επιφορτιστεί να μας εκπροσωπούν δημόσια, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή παραβίαση και μια θεσμική αντινομία που πρέπει να αρθεί. Για να σταματήσει επιτέλους η σύγχυση που προκαλείται για την πολιτική μας και που ζημιώνει υπονομεύοντας την προοπτική.
Η ΑΚΟΑ εργάστηκε σκληρά για την επιτυχία της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρέτησε τις αποφάσεις της. Είμαστε, ωστόσο, πολύ ανήσυχοι για την εξαιρετικά αργή πορεία υλοποίησής τους, που στοιχίζει στην αξιοπιστία και στην αποτελεσματικότητά του. Πρόκειται για καθυστερήσεις που οφείλονται σε αδράνειες αλλά και εμπόδια που συναντά στο εσωτερικό του, ιδίως από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Οι ιστορικές συνθήκες επιβάλλουν κρίσιμες αποφάσεις για όλους. Ο Συνασπισμός οφείλει να άρει και μάλιστα άμεσα τις αντιφάσεις και τις αιτίες που στο όνομα αδιέξοδων ισορροπιών και με συνολική ευθύνη της ηγεσίας του περιορίζουν τη συμβολή του στο κοινό μας εγχείρημα. Όλες μαζί οι οργανώσεις, που συνέβαλαν στην ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να επενδύσουν αποφασιστικά στη λειτουργία και δράση του κοινού και με δυναμική ενωτικού σχήματος και όχι στα αυτοτελή και με περιορισμένο ορίζοντα σχέδια, ανάπτυξής τους. Επικαλούμαστε την υποχρέωση όλων μας και το καθήκον να σεβαστούμε τις δημοκρατικές αποφάσεις των σωμάτων μας προχωρώντας στο δρόμο που όρισε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με το ευθύβολο σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ των μελών, ΣΥΡΙΖΑ παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: