Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με τη συμμετοχή στελεχών από όλη την Ελλάδα, συνεδρίασε το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου το Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο της ΑΚΟΑ.
Οι εισηγήσεις και η συζήτηση αφορούσαν, κυρίως, τέσσερα ζητήματα: Τις Πολιτικές Εξελίξεις, την Πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τη Σχέση της ΑΚΟΑ με αυτό το ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς, τα Οργανωτικά της ΑΚΟΑ και τη Οικονομική Κρίση. Στο τελευταίο, μάλιστα, θέμα αφιερώθηκε η συνεδρίαση της Κυριακής, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει η Αριστερά να προσεγγίσει την κρίση και να προτείνει το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπισή της.
Για «χρεωκοπία του νεοφιλελεύθερου και δικομματικού μοντέλου» μιλά η εισήγηση για τις πολιτικές εξελίξεις, η οποία έγινε από το βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπανιά. «Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερες και περισσότερες δόσεις νεοφιλελευθερισμού, ούτε με την εναλλαγή των δύο εταίρων του δικομματικού συστήματος, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία.».
Για το κυβερνητικό ζήτημα, η εισήγηση μιλά για την πάλη για συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και όραμα το σοσιαλισμό, μία υπόθεση προοπτικής που απαιτεί την καθημερινή κοινωνική παρέμβαση με αριστερό εναλλακτικό πρόγραμμα και την επιδίωξη κοινής δράσης του ευρύτερου δυνατού φάσματος κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. «Η Αριστερά δεν πρέπει να προσχωρήσει στη λογική μιας καλύτερης-ηπιότερης διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και θα πρέπει να απορρίψει οποιαδήποτε εκδοχή κεντροαριστερών κυβερνήσεων». Και επειδή η συνεργασιολογία, όχι μόνο δε θα σταματήσει αλλά και θα ενταθεί, ετέθησαν και μια σειρά από σημεία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμετρικά αντίθετες θέσεις από το ΠΑΣΟΚ όπως η συμφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας, η ψήφιση από μεριάς του νομοσχεδίων που ενισχύουν τη σύνδεση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων του δημοσίου, το ασφαλιστικό, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αντίληψή τους για κεντρικά ζητήματα δημοκρατίας, για το περιεχόμενο και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας κλπ.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η σχέση της ΑΚΟΑ μαζί του. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η θερμή υποστήριξη στο εγχείρημα ενότητας και ανασύνθεσης της Αριστεράς. Η ΑΚΟΑ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι ένας από τους πιο συνεπείς και θερμούς υποστηρικτές του να αποκτήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτική αυτοτέλεια και υπόσταση καθώς και ισχυρή «κοινωνική γείωση».
Για την καλύτερη οργανωτική συγκρότηση της ΑΚΟΑ έγινε εισήγηση από τον Πάνο Λάμπρου, μέλος της γραμματείας, που αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα της ΑΚΟΑ πανελλαδικά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση και ουσιαστική αναβάθμιση σε όλους τους τομείς της σημερινής κατάστασης.
Σχετικά με τη χρηματοοικονομική κρίση, στην εισήγηση που έγινε από τον Σταμάτη Κοιλάκο, μέλος της γραμματείας της ΑΚΟΑ, αναφέρεται πως αυτή «είναι αποτέλεσμα της δομής και λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος στην εποχή της επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης, (ΕΤΕ) οδηγεί την παραγωγικότητα σε απρόβλεπτα ύψη και δίνει τη δυνατότητα εύκολης μεταφοράς της παραγωγής κάθε φορά σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και άλλων ευκολιών όπως πχ, φορολογικές απαλλαγές, αντεργατική νομοθεσία, ανυπαρξία νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.». Κι αν διακηρυγμένος σαφής σκοπός του κεφαλαίου είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο, όσο κι αν οι αστοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως σκοπός του είναι να ικανοποιηθεί η ζήτηση, για την Αριστερά η παραγωγή έχει σαν στόχο να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες όλης της κοινωνίας ως συνόλου και του κάθε ατόμου χωριστά.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος όπου κυριάρχησε η επιθυμία περεταίρω ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της δημιουργίας οργανώσεων σε όλη τη χώρα, η συχνότερη αναφορά στο σοσιαλιστικό όραμα, η αποδυνάμωση οποιουδήποτε κεντροαριστερού σεναρίου και η επιθετική πολιτική απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και του δικομματισμού μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα καταδεικνύουν τη διαφορετικότητα και την εναλλακτική πολιτική πρόταση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Όλες οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν από τα στελέχη που συμμετείχαν στη διήμερη πανελλαδική συνάντηση.

Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2008


Το Γραφειο Τυπου της ΑΚΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: