Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΤΡΙΠΤΙΖ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ


Τέλος στα εφιαλτικά σενάρια της εγκατάστασης «σαρωτών σώματος» στα αεροδρόμια έβαλε, χθες, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας, με 361 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 181 αποχές, τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Κατά τη διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του σχετικού ψηφίσματος, ωστόσο, φάνηκε ότι οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος ήθελαν το... ξεγύμνωμα των επιβατών στα αεροδρόμια, παρ' όλο που, όπως τονίστηκε απ' όλες τις πολιτικές ομάδες, η εγκατάσταση σαρωτών σώματος θα είχε σαφείς επιπτώσεις στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα -όπως της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας, των προσωπικών δεδομένων- κι ενδεχομένως στην υγεία των επιβατών.

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναβληθεί η σχετική ψηφοφορία για ένα μήνα έπεσε στο κενό, καθώς απορρίφθηκε με ψήφους 198 υπέρ έναντι 337 κατά.

Το ηλεκτρονικό... ξεγύμνωμα για την «ασφάλειά» μας στα αεροδρόμια δεν πέρασε από την Ευρωβουλή
Μέτρο τρομοϋστερίας

Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης δήλωσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο έβαλε φρένο σε μία από τις εκδηλώσεις τρομοϋστερίας της Ε.Ε., που επιδίωξε να προωθήσει ένα μέτρο δήθεν "για την ασφάλειά μας", χωρίς να εξετάσει τις επιπτώσεις της πρότασης στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς καν να επιχειρήσει να αποδείξει, όπως απαιτείται, ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι "απαραίτητο" και "αναλογικό" για την ασφάλεια των αεροδρομίων και με διαδικασίες που παρέκαμψαν, σχεδόν, πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Με το ψήφισμά του, που στήριξε σύσσωμη η ευρω- ομάδα της Αριστεράς», διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, «το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο Συμβούλιο και στην Κομισιόν. Είναι αδιανόητο στο όνομα της ασφάλειας να προωθούνται μέτρα, όπως η χρήση των "σαρωτών σώματος", που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βλάπτουν ενδεχομένως την ανθρώπινη υγεία».

Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, να πραγματοποιήσει επιστημονική και ιατρική αξιολόγηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων επί της υγείας αυτών των τεχνολογιών καθώς και να εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης ως προς τις οικονομικές και εμπορικές πτυχές καθώς και τη σχέση κόστους-ωφέλειας του μέτρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: