Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ - ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Η Ελλάδα είναι μια από τις κυριότερες χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Ταυτόχρονα, διεκδικεί τα πρωτεία στην κακομεταχείριση και στις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους, όπως προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, εθνικότητα, θρησκεία.
Η στάση της ελληνικής πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού, που έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί για σωρεία παραβιάσεων, εκτρέφει με τον πιο επίσημο τρόπο το ρατσισμό και την ξενοφοβία, «νομιμοποιώντας» κατ’ αυτό τον τρόπο την αυθαιρεσία των μηχανισμών καταστολής, αλλά και τις ρατσιστικές εκδηλώσεις απλών πολιτών και φασιστικών οργανώσεων με ποινική δράση. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι, υποκινούμενες από πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες και ΜΜΕ, προσπάθειες των τελευταίων ημερών για αναζωπύρωση ρατσιστικών αντανακλαστικών, στο πλαίσιο της υπονόμευσης και της σπίλωσης των νεολαιίστικών κινητοποιήσεων.
Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η βία εναντίον του «άλλου», είναι φαινόμενα επικίνδυνα και καταδικαστέα, ακόμη και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού, που οι λαοί έχουν πληρώσει ακριβά, όπως μας έχει διδάξει η σύγχρονη ιστορία. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας.
Το άσυλο στους κατατρεγμένους αποτελεί αξία ιερή και αδιαπραγμάτευτη. Η μετανάστευση ανθρώπων από άλλες χώρες στην Ελλάδα μακράν του να αποτελεί «κίνδυνο», είναι ευλογία από πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική άποψη.
Εδώ και τώρα διεκδικούμε:
Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων. Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση και εκπαίδευση σε όλους όσους κατοικούν στη χώρα, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, εθνικότητα, θρησκεία. Ίση αμοιβή για ίση εργασία, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων για όλους. Να κλείσουν τώρα τα κρατητήρια της ντροπής. Να σταματήσουν οι απελάσεις. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και όλων των οδηγιών που επιβάλλουν απελάσεις. Κατάργηση της FRONTEX και των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης. Ευρωπαϊκό και ελληνικό νομικό πλαίσιο με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.



Αθήνα 18 Δεκεμβρίου 2008 Το γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: