Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ




ΕΠΟΧΗ: 07.12.08
Προσωρινή αναστολή των εργασιών στο εμπορικό κέντρο του Βωβού

Η προσωρινή αναστολή των εργασιών στο εμπορικό κέντρο του Βωβού συνιστά μια μεγάλη νίκη του κινήματος πολιτών και όσων αγωνίζονται υπέρ των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων στην πόλη της Αθήνας. Με μια πρωτοφανή συνεργασία του κινήματος πολιτών και επιστημόνων, ειδικών, όπως ο Ηλίας Γιαννίρης, η δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη Ελένη Πορτάλιου και πολλοί άλλοι στοιχειοθέτησαν τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα, την ανάγκη να σταματήσουν τα έργα και η διπλή τσιμεντοποίηση στον Ελαιώνα. Σε αυτήν την προσπάθεια, συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα πολιτών και κινημάτων, δημοτικών κινήσεων και οργανώσεων στον οποίο πρωτοστάτησε η Ανοιχτή Πόλη. Το κίνημα αυτό συγκέντρωσε πολλά στελέχη από πολλούς, διαφορετικούς χώρους, αν άμεσα στους οποίους ήταν η Δημοτική Σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη Ε. Αγγελοπούλου, η Συμπαράταξη από το ΚΚΕ, πολλά στελέχη της δημοτικής παράταξης του Κ. Σκανδαλίδη ανάμεσα στα οποία, ο Τ. Μπέης και ο Γ. Αναγνωστόπουλος, που αντιμάχονται την πολιτική κατεύθυνση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της δημοτικής του παράταξης. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης αποτέλεσε η ερώτηση που κατέθεσαν την προηγούμενη Δευτέρα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Δραγασάκης, Φ. Κουβέλης, Π. Κοροβέσης, Γ. Μπανιάς, Γ. Ψαριανός και Άν. Φιλίνη) με την οποία ανέδειξαν τα σοβαρά χωροταξικά προβλήματα που σχετίζονται με την παραβίαση κανόνων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Ο Χρίστος Καραμάνος, μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα μας τόνισε ότι παρά την προσωρινότητα της αναστολής, είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια, με στόχο να σταματήσει το πολύπλευρο έγκλημα κατά των ελεύθερων χώρων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων και να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή του Ελαιώνα.
Ο αγώνας των πολιτών επισήμανε δεν σταματά εδώ, αφού αποφασίστηκε να διοργανωθεί στις 14/12 και ώρα 11.30 συναυλία. Ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις που θα δηλώνουν την αναγκαιότητα να σταματήσουν τα έργα, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ.
Από τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα καταγγέλθηκε η στάση της δημοτικής παράταξης του Ν. Κακλαμάνη που αδυνατεί να απαντήσει στην τεκμηριωμένη κριτική και στις θέσεις που τεκμηριωμένα παρουσιάστηκαν από τα κινήματα πόλης ζητώντας από το ΣτΕ να μην εκδικάσει την συζήτηση για την αναστολή των έργων και να αναβληθεί η διαδικασία.


Απόφαση του ΣΤΕ υπέρ της αναστολής των έργων Βωβού

Ως γνωστόν 130 πολίτες, επιστήμονες, πολεοδόμοι, καθηγητές, αγωνιστές του οικολογικού κινήματος είχαν καταθέσει στο ΣτΕ αίτημα αναστολής των εργασιών.
Στη συνεδρίαση του τμήματος του ΣτΕ η Δημοτική Αρχή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη προσήλθε με το αίτημα να μη προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης της αναστολής, γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη περιφρόνηση του Δημάρχου και των συνεργατών του στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για τα θέματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Προς τιμή του το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής να μη προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης του αιτήματος των προσφυγόντων για αναστολή των εργασιών.
Η Επιτροπή μας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους την στήριξαν και καλεί όλους τους πολίτες, τους επιστημονικούς φορείς, τη νεολαία, τα κινήματα πόλης, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να δυναμώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους για να γίνει ο Ελαιώνας Μητροπολιτικό Πάρκο, με υψηλό πράσινο και να αποτελέσει μια ανάσα στην τσιμεντοποιημένη Αθήνα.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Αγαπητοί Συνδημότες και Επαγγελματίες του Αιγάλεω,

Ένα σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται στην περιοχή και την πόλη μας. Όχι με την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, με την οποία συμφωνούμε, αλλά με τους τεράστιους τσιμεντένιους όγκους που θέλουν να μας επιβάλουν.

Αφορά στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας. Αφορά σε ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για χώρους αναψυχής και πρασίνου στον Ελαιώνα. Αφορά στον εμπορικό κόσμο της πόλης, που τα γιγαντιαία εμπορικά κέντρα (72.000 τ. μ . + 62.000 τ.μ. υπόγεια και πάρκινγκ) τον απειλούν με αφανισμό.

Τι κάνει η Δημοτική Αρχή Καλογερόπουλου απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Παρακαλώ, μη φωνάζετε «κοιμάται».

Αναρωτιόμαστε:

  • Γιατί δεν ξεκινά το γήπεδο τώρα, αφού δεν υπάρχει κανένα κώλυμα και η χρηματοδότησή του είναι ανεξάρτητη (αυτοχρηματοδότηση τώρα από ΠΑΕ 82.000.000 ?, εξόφληση από τον Δήμο Αθηναίων 192.500.000 ?);
  • Γιατί τα 56,5 στρέμματα, που υποχρεωτικά και αμετάκλητα «δίνει» ο κ. Βωβός, βάσει του Νόμου 1337, για ένταξη στο σχέδιο της πόλης, θεωρούνται δωρεά;
  • Γιατί η κυβέρνηση σκανδαλωδώς, αντί τα 40-60 στρέμματα που χρειάζεται το γήπεδο, διπλασιάζει το συντελεστή δόμησης σε 198 στρέμματα για πολυκαταστήματα;
  • Γιατί πρέπει να μην αλλάξει θετικά το ισοζύγιο πράσινου για τα επόμενα 100 χρόνια στην περιοχή μας;

ΛΕΜΕ

  • Ναι στο γήπεδο - Όχι στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα
  • Ναι στην αναβάθμιση - Όχι στη Βωβοκρατία, με τα πολυκαταστήματα που απειλούν την εμπορική ζωή της πόλης μας

ΚΑΛΟΥΜΕ

  • Όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης μας να αντισταθούν στην προσπάθεια παραπληροφόρησης που συνοδεύει την επίθεση στη ζωή και στο μέλλον μας, να αγωνισθούν για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης.
  • Τη διοίκηση Καλογερόπουλου να «ξυπνήσει», έστω και τώρα, να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και να στηρίξει -κινητοποιώντας την πόλη- κάθε προσπάθεια αντίστασης στην περιβαλλοντική και εμπορική υποβάθμιση που την απειλεί.

Δεκέμβρης 2008 - Δημοτική Κίνηση “Ανάπλαση Αιγάλεω”

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

  • Εμπρηστικές οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ.Κακλαμάνη
  • Απαράδεκτη η προσπάθεια επηρεασμού του ΣτΕ από τους Υπουργούς κ.κ. Σουφλιά, Παπαθανασίου.
  • Θα συνεχίσουμε με επιμονή και με νηφαλιότητα να υπερασπίζουμε τα Συνταγματικά μας δικαιώματα. Ζητάμε τη συμπαράσταση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πολιτείας.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και των επιστολών που έστειλαν προς το ΣτΕ οι Υπουργοί κ.κ. Γ.Σουφλιάς και Παπαθανασίου η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα δηλώνει τα εξής:

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ.Νικήτα Κακλαμάνη είναι εμπρηστικές και αναλαμβάνει πλήρως τις πολιτικές και τις προσωπικές ευθύνες για την ενδεχόμενη πρόκληση επεισοδίων σε βάρος των μελών της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και των προσφευγόντων/ουσών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι παρεμβάσεις με επιστολές των Υπουργών κ.κ. Γιώργου Σουφλιά (ΠΕΧΩΔΕ) και Γιάννη Παπαθανασίου (Εθνικής Οικονομίας) υπέρ του μεγαλοεργολάβου κ.Βωβού και σε βάρος του Περιβάλλοντος κρίνονται απαράδεκτες και αποτελούν πρωτοφανέρωτη παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνη. Η προσπάθεια των κ.κ. Σουφλιά, Παπαθανασίου να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, υποβιβάζουν τη χώρα μας από μέλος της Ε.Ε. σε Βωβοκιστάν.

Οι κ.κ. Κακλαμάνης – Σουφλιάς – Παπαθανασίου, και εκείνοι που στρέφονται ενάντια στους προσφεύγοντες/ουσες στο ΣτΕ, αντικειμενικά αμφισβητούν το Συνταγματικό Δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Οι ενέργειές τους τείνουν να αγγίξουν τα όρια της Συνταγματικής εκτροπής.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των πολιτών να ασκήσουν τα Συνταγματικά τους δικαιώματα και η στοχοποίηση των προσφευγόντων/ουσών στο ΣτΕ είναι ίσως μεγαλύτερο πολιτικό θέμα, ακόμη και από τους χιλιάδες τόνους μπετόν και του σκανδάλου στο Βοτανικό. Καλούμε πολιτικά κόμματα, Δικηγορικό Σύλλογο, ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ να πάρουν θέση και να υπερασπίσουν το δικαίωμα των πολιτών να ασκούν τα Συνταγματικά τους δικαιώματα.

Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα δηλώνει ότι δεν θα καμφθεί από τις απειλές και θα συνεχίσει με πολιτικά, νομικά και τεχνικά επιχειρήματα να υπερασπίζει το αίτημα «Ο Ελαιώνας να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο» - αλλά επιπρόσθετα ΚΑΙ τα Συνταγματικά Δικαιώματα των πολιτών

15-01-2009

Έκπληξη & Ερωτηματικά

Η Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, θέλει να εκφράσει την έκπληξη της καθώς μαζί με την είδηση της φημολογούμενης απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ για οριστική αναστολή των εργασιών του Βωβού, εμφανίστηκαν και πλήθος δημοσιευμάτων για έτοιμα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται η ΠΑΕ ΠΑΟ και ο Δήμος Αθηναίων.

Η έκπληξη προέρχεται από το γεγονός ότι από τις αρχές Δεκέμβρη οπότε και υπήρξε η πρώτη απόφαση προσωρινής αναστολής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και η ΠΑΕ ΠΑΟ, όχι μόνο προπαγάνδιζαν ομόφωνα ότι χωρίς το εμπορικό κέντρο των 70.000 τ.μ. τσιμέντου δεν μπορεί να κατασκευαστεί το γήπεδο, αλλά και ότι η Επιτροπή μας ψευδόταν όταν έλεγε ότι οι εργασίες για το γήπεδο μπορούν να συνεχιστούν ασχέτως από τις εξελίξεις για το Εμπορικό Κέντρο. Τι άλλαξε μέσα σε αυτόν τον μήνα και τώρα ξαφνικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο εναλλακτικές, πέραν της άποψης μας ότι τα 56 στρέμματα της δήθεν «δωρεάς» Βωβού, αποτελούν υποχρεωτική εισφορά σε γη και ανήκουν ανέκκλητα στο δημόσιο; Που ήταν αυτά τα σχέδια ένα μήνα τώρα και γιατί δεν τα παρουσίαζαν; Τι επιδίωκαν;

Μήπως τελικά η προπαγάνδα του Δεκέμβρη ήταν απλώς μια προσπάθεια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα; Μήπως κάποιοι προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους Αθηναίους πολίτες και να χρησιμοποιήσουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού για να πετύχουν την κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου παρουσιάζοντας το ως δήθεν αποκλειστική προϋπόθεση για το γήπεδο;

Τελικά ποιοι αντιστρατεύονται πραγματικά την κατασκευή του γηπέδου; Οι πολίτες που αγωνίζονται για να υπάρξει μητροπολιτικό πάρκο στον Ελαιώνα, ή όσοι κατέστησαν τον Βωβό ρυθμιστή της κατασκευής του νέου γηπέδου; Και πως τώρα ξεπερνάνε το εμπόδιο ενώ μόλις πριν 2 μέρες αυτό ήταν αδιανόητο;!

Ας αναρωτηθούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πως τους έχουν φέρει στην θέση για να υπερασπιστούν το γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας, να πρέπει πρώτα να υπερασπιστούν την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας με την ταυτόχρονη εξαφάνιση ενός χώρου δίπλα στο γήπεδο, στον οποίον προβλεπόταν να υπάρχει πάρκο, ανάσα για όλους μας.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

19/01/2009

Προτεραιότητα είναι το περιβάλλον

Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο τής «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», στον Βοτανικό.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική – όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε με πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!

Η απόφαση της αναστολής είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις – με χαρακτηριστική και σχετική αυτήν της τσιμεντοποίησης του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, και πάλι από την εταιρεία Βωβού, και πάλι με συνενόχους το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ευτυχώς, για τον Ελαιώνα τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν διαφορετική τροπή. Την εγκατάλειψή του από τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους που τον έφεραν στη σημερινή τραγική του κατάσταση δεν πρέπει να διαδεχτεί η τσιμεντοποίηση, αλλά η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995, με το πράσινο που προβλέπει. Το Λεκανοπέδιο δεν έχει άλλα περιθώρια και το σύνολο του Ελαιώνα είναι η τελευταία του ελπίδα για πράσινο μεγάλης κλίμακας. Αυτό, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο – αλλά, δυστυχώς, κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα.

Ως προς το γήπεδο, η επιτροπή μας (όπως επανειλημμένα έχει πει) δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση της διατήρησης του ισοζυγίου του πρασίνου, της τήρησης της νομιμότητας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των δημοτών. Αυτοί που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το γήπεδο θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί το συνέδεσαν με τα επιχειρηματικά σχέδια του κυρίου Βωβού. Αν αυτό δεν είναι ομηρία του γηπέδου, τότε τι είναι; Και οι ίδιοι θα πρέπει να δώσουν επί πλέον εξηγήσεις όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η ανέγερση του γηπέδου χωρίς πια το εμπορικό κέντρο, κάτι που παρουσίαζαν όλο αυτό το διάστημα ως αδιανόητο. Το ξέρουν καλά ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά το κρύβουν για ευνόητους λόγους.

Τα κινήματα πολιτών, που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ούτε περιφερόμενος θίασος (όπως λέει ο θλιβερός μας δήμαρχος), ούτε 130 άτομα, ούτε το «μακρύ χέρι» κάποιου κόμματος όπως βολεύονται κάποιοι να πιστεύουν. Τα κινήματα πολιτών εκφράζουν τη βαθύτατη και ολοένα αυξανόμενη αγωνία της κοινωνίας –και ιδιαίτερα της νέας γενιάς– για το μέλλον της πόλης μας, αλλά και για το περιβάλλον συνολικά. Και μην ελπίζουν κάποιοι ότι θα ξεμπερδέψουν μαζί τους με λασπολογίες και απειλές.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: