Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Το δικαίωμα στην ελευθερία

Τόσα χρόνια στις σελίδες της «Ε», ξεγυμνώνεται το σωφρονιστικό σύστημα. Θάνατοι κρατουμένων, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, αυθαιρεσίες, εξευτελισμός. Ούτε αυτή τη φορά το φύλλο αυτό θα ξεφύγει από την καταγγελία, αφού όσο υπάρχουν φυλακές θα υπάρχουν και καταπατήσεις δικαιωμάτων.
Χριστίνα Κυριμοπούλου και Θοδωρής Ηλιόπουλος. Δύο νέοι άνθρωποι, δυο πολίτες που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ενώ η θέση τους είναι στην κοινωνία.
Για την Χριστίνα Κυριμοπούλου έδωσε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη βδομάδα η ομάδα στήριξης, που αποτελείται από την δικηγόρο της Χρύσα Πετσιμέρη, πανεπιστημιακούς, την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και πλήθος εθελοντών που προσπαθούν να πάρουν τη θέση του «Κράτους Πρόνοιας» και να παρέχουν στην Χριστίνα όσα δικαιούται.
Σύμφωνα με την δικηγόρο της η Χριστίνα θα έπρεπε να έχει ήδη αποφυλακιστεί, αφού έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής της. Ωστόσο, από το καπέλο του μάγου βγήκε μία 4μηνη καταδίκη του 2007 για απόπειρα κλοπής με μόνο αποδεικτικό την κατάθεση της ιδιοκτήτριας του σπιτιού, η οποία δήλωσε «Εγώ έλειπα από το σπίτι. Βρήκα την πόρτα της κουζίνας σπασμένη. Από την αστυνομία μου είπαν για μία γύφτισσα. Δεν την ξέρω». Εξαιτίας αυτής της καταδίκης, ανακλήθηκε η υφ’ όρων απόλυση της Χριστίνας, μέχρι την αποπληρωμή της. Αμέσως όλη η ομάδα κινητοποιήθηκε για να μαζέψει τα 1400 ευρώ, τα οποία και κατατέθηκαν την Παρασκευή.
Οι υπογραφές αλληλεγγύης με το αίτημα της αποφυλάκισης πληθαίνουν καθημερινά, ενώ έκκληση κάνουν και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής υπογράφουν οι βουλευτές: Αράπογλου Χρύσα, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Α Θεσσαλονίκης, Δραγώνα Θάλεια, βουλευτής επικρατείας ΠΑΣΟΚ, Δρίτσας Θοδωρής, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νησιών, Κοροβέσης Περικλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Κουράκης Τάσος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Πειραιά, Μπανιάς Γιάννης, βουλευτής επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Μερεντίτη Σούλα, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων, Παπανδρέου Βάσω, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Β΄Αθηνών, ενώ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Δραγώνα, επισυνάπτοντας τις 2000 υπογραφές πολιτών μαζί με τις 136 υπογραφές των πανεπιστημιακών.
Παρόλα αυτά το υπουργείο δικαιοσύνης ακόμα δεν έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να επιληφθεί της αδικαιολόγητης κράτησης της Χριστίνας Κυριμοπούλου και η διεύθυνση της γυναικείας φυλακής στον Ελαιώνα Θηβών, εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητη αρνούμενη συνάντηση ακόμα και από τη βουλευτή Σ. Μερεντίτη, που ζήτησε να δει την Χριστίνα.
Από την άλλη ο Θοδωρής Ηλιόπουλος, που βρίσκεται από τις 22/12 προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενος για συμμετοχή στα πρόσφατα γεγονότα του Δεκέμβρη στην Αθήνα, συνεχίζει την απεργία πείνας.
Ερώτηση για το κατά πόσο είναι σύννομη, ανάλογη κατά την έννοια του Συντάγματος και αντίστοιχη με το πνεύμα της δημοκρατίας η παραμονή ενός νέου ανθρώπου στην φυλακή επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς να έχει δικαστεί και χωρίς να συντρέχουν οι όροι της προφυλάκισης, και ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της ίδιας περιόδου με τις ίδιες κατηγορίες είναι ελεύθεροι προ πολλού, κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Τ. Κουράκης και Π. Κοροβέσης.
Η συλλογή υπογραφών από την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Θοδωρή Ηλιόπουλο συνεχίζεται στο http://petitiononline.com/tokeli41/ ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο δικαιοσύνης στις 9π.μ. και την Τρίτη 21 Ιουλίου στις 6μ.μ. συγκέντρωση στα προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.
Απεργία πείνας, διαμαρτυρίες, συλλογή υπογραφών, πορείες, επερωτήσεις βουλευτών, πίεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλήθεια όλα αυτά χρειάζονται για την κατάκτηση της ελευθερίας; Ποια η κοινωνία μας που χρειάζονται επεξηγήσεις στα αυτονόητα; Που χρειάζονται ευφυολογήματα του Λένιν, του Νίτσε, του Γκάντι, του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, του Τσόμσκι…για να μας κινήσουν να θυμηθούμε τι θα πει ελευθερία την ίδια στιγμή που τη στερούμε από συνανθρώπους μας; Ίσως τελικά χρειάζεται η σοφία ορισμένων που μας ξανακάνουν ανθρώπους…και την παραθέτουμε.

Πρέπει να επιδιώκουμε την ελευθερία και όχι μόνο την ασφάλεια, αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, επειδή μόνο η ελευθερία μπορεί να καταστήσει την ασφάλεια ασφαλή.
Karl Raimund Popper, 1902-1994, Αγγλοαυστριακός φιλόσοφος

Είναι αλήθεια ότι η ελευθερία είναι πολύτιμη. Τόσο πολύτιμη, που μερικές φορές πρέπει να τη χορηγούμε με δελτίο.
Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης

Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του.
Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

Εκείνος που κρατάει την αλυσίδα δεν είναι πιο ελεύθερος από εκείνον που σέρνει.
Pierre Claude Boiste, 1765-1824, Γάλλος λεξικογράφος

Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης

Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.
Martin Luther King, 1929-1968, Αφροαμερικανός ηγέτης

Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν.
George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας

Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι κύριος του εαυτού του.
Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ, Στωικός Φιλόσοφος

Κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ελεύθερος, αν δεν είναι όλοι ελεύθεροι. Κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ηθικός, αν δεν είναι όλοι ηθικοί. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος, αν δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι.
Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος

Αν δεν πιστεύουμε στην ελευθερία έκφρασης των ανθρώπων που απεχθανόμαστε, τότε δεν πιστεύουμε καθόλου σ’ αυτήν.
Noam Chomsky, γ. 1928, Αμερικανός γλωσσολόγος & πολιτικός ακτιβιστής

Η ελευθερία του ατόμου δεν είναι αγαθό του πολιτισμού. Ήταν στο μέγιστο σημείο πριν από κάθε πολιτισμό.
Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος



Ιωάννας Δρόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: