Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


1.Παρά το γεγονός ότι ο δικομματισμός έδειξε αντοχή, το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η ΝΔ υπέστη βαριά εκλογική ήττα, η πολιτική της καταδικάστηκε και μπαίνει σε περίοδο κρίσης και καθοριστικών αλλαγών στο ηγετικό της επίπεδο.
Βασική αιτία είναι η αντίδραση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος στη νεοφιλελεύθερη–αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της επί πεντέμισι χρόνια και το διεφθαρμένο, φαύλο και αυταρχικό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, στο δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

2.Το ΠΑΣΟΚ είναι ο νικητής των εκλογών με υψηλό εκλογικό ποσοστό, ισχυρή αυτοδυναμία και πολύ μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.
Η ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηριστικά θυμού για την πολιτική της ΝΔ και προσδοκίας για μια διαφορετική κυβερνητική πολιτική από την πλευρά του.
Σημαντικά τμήματα των λαϊκών στρωμάτων πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι θετική εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ και ψήφισαν, για μια ακόμα φορά, με τη λογική του μικρότερου κακού.
Η ψήφος τους, όμως, είναι ψήφος για αλλαγή πολιτικής.
Αυτή η επιλογή τους ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας στην αμέσως επόμενη περίοδο.
Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα δοκιμαστεί σε πολύ σοβαρά ανοιχτά οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα.
Η προηγούμενη κυβερνητική θητεία του, η στάση του ως αξιωματική αντιπολίτευση και οι σοβαρές ασάφειες και μη συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πρόγραμμα και τις προεκλογικές διακηρύξεις και εξαγγελίες του, επιτρέπουν την πρόβλεψη ότι δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, που χαρακτηρίζουν και το δικό τους πρόσφατο πολιτικό παρελθόν.


3.Ανησυχητική είναι η σημαντική αύξηση της δύναμης του ΛΑΟΣ. Σηματοδοτεί μια μετατόπιση τμήματος της Δεξιάς, αλλά και της κοινωνίας, προς συντηρητικότερες και ακραίες δεξιές κατευθύνσεις. Σοβαρή ευθύνη γι’ αυτό φέρει κυρίως η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που, αντί να αντιπαρατεθούν στις επιλογές του έσπευσαν να αποδεχτούν τη λογική με την οποία απαιτούσε να τεθεί η πολιτική ημερήσια διάταξη.

4.Οι Οικολόγοι –Πράσινοι σημείωσαν εκλογική επιτυχία που, μετά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, τους καταγράφει ως μια υπαρκτή συνιστώσα της πολιτικής ζωής του τόπου.

5.Η Αριστερά διατήρησε ουσιαστικά τις δυνάμεις της, παρουσιάζοντας, όμως, μικρή μείωση στα ποσοστά της.
Δεν μπόρεσε να ωφεληθεί από την αποτυχία και την κατάρρευση της ΝΔ, από την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο συνεχιζόμενος κατακερματισμός των δυνάμεών της και η εμμονή του ΚΚΕ να θεωρεί βασικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυναν το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του προς την εξουσία.

6.Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια σκληρή μάχη, σε πολύ δύσκολες αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες, και την κέρδισε. Ήταν μια νίκη του κόσμου του.
Με τη συσπείρωση των δυνάμεών του μετά την προκήρυξη των εκλογών, τον αριστερό προγραμματικό λόγο του, την καλή παρουσία των στελεχών του και την πολύτιμη και αποφασιστική συμβολή των μελών του στην προεκλογική περίοδο, ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική του κρίση και ανέκτησε μέρος της χαμένης δυναμικής του.
Διαμορφώνονται τώρα καλύτεροι όροι για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Προϋπόθεση είναι τα προβλήματα που ήδη έχουν επισημανθεί να αντιμετωπιστούν με τόλμη με ανοιχτό ενωτικό πνεύμα, συλλογικότητα και χωρίς κομματικούς ηγεμονισμούς.
Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και το έλλειμμα πλουραλιστικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, που η επίλυσή του στο μέλλον μπορεί να δώσει ώθηση στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπεράσπιση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξή του σε ελπίδα για την Αριστερά και την kοινωνία ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε ο κόσμος που μας ψήφισε.

7. Η επόμενη περίοδος είναι βέβαιο ότι θα είναι περίοδος σκληρών ταξικών αγώνων και κοινωνικών αγώνων σε όλα τα επίπεδα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις της Αριστεράς, τα πολύμορφα κοινωνικά κινήματα θα δοκιμαστούν για μια ακόμα φορά σε αυτούς τους αγώνες.
Κυρίως σε ό,τι αφορά την κοινή δράση, την αποτελεσματικότητα και την φερεγγυότητά τους.

8.Ο ΣΥΡΙΖΑ, και σε αυτή τη φάση, θα χρειαστεί να παλέψει στις πρώτες γραμμές των ταξικών αγώνων και των αυτόνομων κοινωνικών κινημάτων.
Ως αξιόπιστη αριστερή αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής.
Όχι ως ένα στείρο «αντί», αλλά με βάση τις εναλλακτικές του προτάσεις για όλα τα προβλήματα, που τις έχει ενσωματώσει στο συνολικό του Πρόγραμμα, ως κυβέρνηση του δρόμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την ενότητα των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς.
Με στόχο να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, να υπάρξουν τομές και ρήξεις με το καπιταλιστικό σύστημα και να προωθηθεί η στρατηγική της συγκρότησης μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα αποσκοπεί στην ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και θ’ ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

9. Η ΑΚΟΑ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνέβαλαν με τη δράση τους και την ψήφο τους στην εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: