Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Θα βρει ακροατήριο η φωνή των νέων του ΣΥΡΙΖΑ;

Στις 15 Ιουλίου 2009, στο Στέκι Μεταναστών, εκπρόσωποι της νεολαίας Συνασπισμού, της ΔΕΑ, του Κόκκινου, της ΚΟΕ, της ΡΟΖΑ, του Ξεκινήματος και των νέων της ΑΚΟΑ συζήτησαν για τα ζητήματα της νεολαίας, αποφασίζοντας τη δημιουργία της θεματικής των νέων ΣΥΡΙΖΑ.
Συνοπτικά οι αποφάσεις ήταν καμπάνια για την επισφάλεια στη νεολαία, πρωτοβουλίες στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για το ρατσισμό, πανελλαδική συνάντηση στη Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου, παρέμβαση για το στρατό, πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο γεγονός το φθινόπωρο και οργάνωση - παρέμβαση στη ΔΕΘ. Μ’ ενθουσιασμό χαιρετίστηκε η απόφαση των νέων ΣΥΡΙΖΑ, στο πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ (18-19 Ιουλίου).
Στο μεσοδιάστημα των 4 μηνών ωστόσο, καμία από τις αποφάσεις των νέων ΣΥΡΙΖΑ, δεν υλοποιήθηκε. Αναγνωρίζουμε ότι «εμπόδιο» αποτέλεσαν οι εκλογές, ωστόσο η διάθεση για αναβλητικότητα ακολούθησε και μετά την 4η Οκτώβρη. Την περασμένη βδομάδα για άλλη μία φορά, συναντήθηκαν οι «νέοι ΣΥΡΙΖΑ». Στην ατζέντα, ήταν –ανάμεσα σε άλλα τρέχοντα ζητήματα– πρόταση για εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η οργάνωση της πανελλαδικής συνέλευσης. Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της νεολαίας Συνασπισμού και της ΔΕΑ απέρριψαν πρόταση για κοινή εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πιο σημαντική όμως είναι η άρνησή τους στην πρόταση διοργάνωσης συνέλευσης νέων ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει, μάλιστα, της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιτιολογία ήταν ότι οι νέοι ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να εισηγηθούν δράση στο χώρο της νεολαίας, και άρα δεν κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση της συνέλευσης.
Εμείς θεωρούμε ότι σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα των νέων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον ελεύθερο χρόνο και τον πολιτισμό πλήττονται δραματικά από τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και την καπιταλιστική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θέσει στο επίκεντρό του τα ζητήματα της νεολαίας. Μην ξεχνάμε ότι η νεολαία είναι αυτή, που, όχι μόνο τροφοδότησε τις μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα την εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά και την ίδια την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.
Όμως, οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εκφραστούν, εφόσον όλες οι συναντήσεις ήταν σε επίπεδο εκπροσώπων συνιστωσών και με κλειστές τις πόρτες. Οι νέες και οι νέοι που έχουν ως πολιτική στέγη το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι νέοι που απαρτίζουν τις νεολαίες των συνιστωσών συχνά δεν έχουν γνώση και ποτέ δεν έχουν συμμετοχή στις συζητήσεις της θεματικής των νέων. Οι ιδέες των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, για τα ζητήματα εργασίας, παιδείας, πολιτισμού, διασκέδασης, για ιδεολογικά ζητήματα ή ακόμα και οργανωτικά δεν έχουν βρει ακροατήρια.
Τις μέρες αυτές συζητάμε για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών, που θα δίνει φωνή στη βάση. Γι’ αυτό και θεωρούμε αδιανόητο οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νεολαία να λαμβάνονται σε γραφεία, πίσω από κλειστές πόρτες.

Ιωάννα Δρόσου,
Αδάμος Ζαχαριαδης,Σπύρος Νιάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: