Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΔΑΙΜΟΝΙΚΑ


Ο τραυματικός ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας

Εδώ και δυο βδομάδες ήρθε στο mail της «Εποχής» Θεσσαλονίκης το παρακάτω κείμενο, το οποίο κατατέθηκε στη συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας. Αν ακούσουμε τη φωνή της Συσπείρωσης Αριστερών Πολιτών Πιερίας θα καταλάβουμε τι συμβαίνει «εκτός των τειχών» και ίσως αντιληφθούμε ότι ο ρόλος της περιφέρειας δεν είναι να υλοποιεί πειθήνια τις αποφάσεις του κέντρου, αλλά να αναδεικνύει αυτά που οι γραφειοκρατικές παρωπίδες αρνούνται να παραδεχτούν:
«Η Συσπείρωση Αριστερών Πολιτών Πιερίας, μια συλλογικότητα στο νομό μας που αποτελείται από ανένταχτους αλλά και ενταγμένους αριστερούς πολίτες, βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στην προσπάθεια για την ανασύνθεση και την ανασυγκρότηση μιας ριζοσπαστικής αντισυστημικής αριστεράς και πρωτοστάτησε με διάθεση και ενέργεια, για τη συγκρότηση και εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ως νέου πολιτικού υποκειμένου.
Αν και υπήρχαν σε διάφορες φάσεις, πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ με εντάσεις και άσχημες συμπεριφορές, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα (πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές και μετά) να παρουσιάζεται μια εκφυλιστική κατάσταση κεντρικά αλλά και τοπικά, με κύρια ευθύνη του ΣΥΝ, που δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στον εαυτό του αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, μέλη και στελέχη να οδηγηθούν σε αποστασιοποίηση ή ακόμα και αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι απραγματοποίητες αποφάσεις - συναινέσεις τριών πανελλαδικών σωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεχής υποβάθμισή του από τις ηγετικές ομάδες του ΣΥΝ μέσα από τα παιχνίδια ισορροπιών, η δημόσια πολεμική από μεγάλο κομμάτι του ΣΥΝ με αποκορύφωμα τη συστηματική υπονόμευση συλλογικών αποφάσεων από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλυθεί ή να γίνει όπως τον θέλουμε εμείς» (εκλογική συμμαχία για την κοινοβουλευτική εξασφάλιση), οι αντιφατικές τοποθετήσεις σε κεντρικά ζητήματα (εκλογή Προέδρου δημοκρατίας, συμμαχίες στις δημοτικές εκλογές, σκληρή ή όχι αντιπολίτευση, αλλαγή πολιτικών κατευθύνσεων), η αποθέωση του παραγοντισμού και της ιδιοτέλειας (επιλεκτικές σχέσεις με ΜΜΕ, διατήρηση βουλευτικών ή κομματικών-επαγγελματικών θέσεων με κάθε τρόπο), δημιουργούν συγχύσεις και αποτελούν διαλυτικές καταστάσεις για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και είναι μερικά μόνο δείγματα που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν με τη αριστερά όλων των εκφάνσεων (ριζοσπαστική, ανανεωτική, επαναστατική, παραδοσιακή κ.λπ). Κι αυτό όχι γιατί εμείς έτσι νομίζουμε και γινόμαστε κριτές των πάντων αλλά γιατί υπάρχει, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, ένα ιδεολογικό και αξιακό σύστημα που ορίζει τι μπορεί να είναι αριστερό και τι κάτι άλλο. Φαίνεται όμως πως κάποιοι για ακόμα μια φορά χρησιμοποίησαν τον κόσμο της αριστεράς αλλά και οργανωμένες δυνάμεις (που φέρουν κι αυτές μεγάλες ευθύνες για την ανοχή τους σ’ αυτήν την πορεία), για να επιβιώσουν οι ίδιοι και μετά να μιλάνε εξ ονόματός του όπως αυτοί θέλουν.
Άλλος δρόμος λοιπόν από την ανασυγκρότηση και την επαναθεμελίωση πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει. Αυτός ο εκφυλιστικός κατήφορος πρέπει να σταματήσει και είναι ευθύνη όλων μας. Δεν ζητάμε από κανένα τίποτα περισσότερο από το να ξεκαθαρίσει τι θέλει και φυσικά ούτε μας ενδιαφέρει ούτε και έχουμε καμιά πρόθεση να εμπλακούμε στα εσωκομματικά του ΣΥΝ ή όποιου άλλου. Μέλη της ΣΑΠ συμμετέχουν ακόμα στο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας με την αγωνία και την ελπίδα. Για τους ίδιους λόγους άλλα μέλη μας έχουν αποστασιοποιηθεί. Κοινή άποψη και πεποίθησή όλων αλλά και κοινή μας επιθυμία είναι να έχει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρη οργανωτική και ιδεολογική φυσιογνωμία. Η απροθυμία μας να συναινέσουμε στον εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Τέλος δηλώνουμε ότι η Συσπείρωση Αριστερών Πολιτών θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, σε τοπικά και κεντρικά ζητήματα και παράλληλα να δίνει τη μάχη για την επανίδρυση και επαναθεμελίωση της ριζοσπαστικής αριστεράς».


Ο δικηγόρος του διαβόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: