Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ


Το χρώμα του ρατσισμού είναι το χρώμα του αίματος

Μέ­ρες βίας έ­χουν χα­ρα­κτη­ρι­στεί οι τε­λευ­ταίες βδο­μά­δες. Βέ­βαια, οι πο­λι­τι­κοί αρ­χη­γοί που συμ­με­τεί­χαν στη σύ­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποιή­θη­κε την προ­η­γού­με­νη Δευ­τέ­ρα α­να­φέρ­θη­καν στη «βία» των δια­δη­λώ­σεων, στη «βία των κου­κου­λο­φό­ρων» και α­δια­φό­ρη­σαν, για μία α­κό­μα φο­ρά, για τους με­τα­νά­στες που δέ­χο­νται κα­θη­με­ρι­νά, πλέ­ον, ρα­τσι­στι­κές ε­πι­θέ­σεις. «Η κοι­νω­νία προ­ε­τοι­μά­ζει το έ­γκλη­μα. Ο ε­γκλη­μα­τίας το δια­πράτ­τει», εί­χε πει κά­πο­τε ο Β. Ου­γκώ. Η δι­κή μας κοι­νω­νία έ­χει ε­δώ και και­ρό ε­ντά­ξει στα ό­ριά της τη ρα­τσι­στι­κή βία και οι φα­σί­στες τη δια­πράτ­τουν. Κα­θη­με­ρι­νά στις ει­δή­σεις, στα πρω­το­σέ­λι­δα ε­φη­με­ρί­δων, στα κα­φε­νεία συ­ζη­τιέ­ται το «πρό­βλη­μα των ξέ­νων» που έ­χουν «πά­ρει τις δου­λείες μας», «έ­χουν μαυ­ρί­σει τις πλα­τείες», «μας κλέ­βουν», «μας σκο­τώ­νουν» και άλ­λα τέ­τοια ευ­φυο­λο­γή­μα­τα. Τι και αν οι ε­πί­ση­μες στα­τι­στι­κές δεν ε­πι­βε­βαιώ­νουν τί­πο­τα τέ­τοιο, ο μέ­σος Έλλη­νας δέ­χε­ται την α­λή­θεια που λαϊκί­στι­κα του προ­σφέ­ρε­ται.
Αυ­τή εί­ναι μία α­πό τις αι­τίες που την Πρω­το­μα­γιά η Χρυ­σή Αυ­γή ε­πι­τέ­θη­κε α­προ­κά­λυ­πτα σε κα­τα­στή­μα­τα με­τα­να­στών και ξυ­λο­κό­πη­σε ό­ποιον πε­τύ­χαι­νε στο διά­βα της. Αυ­τή εί­ναι μία α­πό τις αι­τίες που αυ­τή η εί­δη­ση δεν ξε­σή­κω­σε ορ­δές κό­σμου ε­νά­ντια στον ρα­τσι­σμό και τη βία. Εξαι­τίας της κα­τά­ντιας της κοι­νω­νίας μας οι ξυ­λο­δαρ­μοί συ­νε­χί­ζο­νται κα­θη­με­ρι­νά και αυ­ξά­νο­νται με μα­θη­μα­τι­κή πρόο­δο. Τε­λευ­ταία θύ­μα­τα δυο Αφγα­νοί πρό­σφυ­γες που βρέ­θη­καν στο ά­ντρο του φα­σι­σμού, στον Άγιο Πα­ντε­λεή­μο­να, τα ξη­με­ρώ­μα­τα της πε­ρα­σμέ­νης Τρί­τη, οι ει­κο­σά­χρο­νοι Ρα­σούλ Αχμα­ντί και Φα­ουά­ντ Μπα­γιά­ζ, που πή­γαι­ναν για δου­λειά. Μία ο­μά­δα «α­γα­να­κτι­σμέ­νων πο­λι­τών» ε­πι­τέ­θη­κε στους Αφγα­νούς με ξύ­λα, πέ­τρες και κα­ρέ­κλες στέλ­νο­ντάς τους στο νο­σο­κο­μείο με σπα­σμέ­να δό­ντια και πολ­λα­πλά τραύ­μα­τα στο κε­φά­λι, τα χέ­ρια και τα πό­δια.
Και αυ­τή η θη­ριω­δία, πι­θα­νό­τα­τα, θα πα­ρα­μεί­νει α­τι­μώ­ρη­τη α­φού ό­πως κα­ταγ­γέλ­λει και το Κυ­ρια­κά­τι­κο Σχο­λείο Με­τα­να­στών, «η η­γε­σία του Υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πο­λί­τη δεν α­σχο­λεί­ται με τις κα­ταγ­γε­λίες συ­γκά­λυ­ψης των φα­σι­στι­κών ε­πι­θέ­σεων α­πό το Το­πι­κό Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα (που δεν κα­τα­γρά­φει τις κα­ταγ­γε­λίες των θυ­μά­των, ε­νώ δεν α­ντα­πο­κρί­νε­ται και στις ε­πα­νει­λημ­μέ­νες εκ­κλή­σεις βοή­θειας Αφγα­νών κα­τα­στη­μα­ταρ­χών που α­πει­λού­νται α­πό τους φα­σί­στες να κλεί­νουν τα μα­γα­ζιά τους στις 3 αλ­λιώς θα τους τα σπά­σουν). Έτσι οι φα­σί­στες πή­ραν το πρά­σι­νο φως να κλι­μα­κώ­σουν τη ρα­τσι­στι­κή βία με α­πο­τέ­λε­σμα τα ση­με­ρι­νά αί­σχη». Αυ­τή τη δυ­στο­κία της Αστυ­νο­μίας κα­ταγ­γέλ­λουν και οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με ε­ρώ­τη­σή τους στον υ­πουρ­γό Προ­στα­σίας του Πο­λί­τη, ζη­τώ­ντας να εκ­πο­νη­θεί ά­με­σα έ­να α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό σχέ­διο πρό­λη­ψη και α­ντι­με­τώ­πι­σης της ρα­τσι­στι­κής βίας. Φω­νή βοώ­ντος; Θα δεί­ξει…

Ιωάν­να Δρό­σου

Δεν υπάρχουν σχόλια: