Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Φοιτητικές εκλογές εν μέσω... «αυτομόρφωσης»


Aλλη μια εκλογική μάχη προ των πυλών. Οι φοιτητές, τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ, καλούνται την Τετάρτη, 19 Μαΐου, να επιλέξουν τη φοιτητική παράταξη και τους εκπροσώπους της που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν και να ασκήσουν διοίκηση μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στον δρόμο της αμφισβήτησης και της πρότασης για ένα καλύτερο μέλλον, ή του συμβιβασμού, των πελατειακών σχέσεων, και της υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά.

Στα στενά του Καλλικράτη και του «σοσιαλισμού»

Οι επόμενες χρονιές προβλέπονται δύσκολες για την ανώτατη εκπαίδευση. Καλλικράτης, υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ΚΕΣ (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών), είναι αναφορικά, τα προβλήματα που σε συνδυασμό με το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα, θα αποδεκατίσουν μια για πάντα την Παιδεία. Ο Καλλικράτης, και η συνένωση των δήμων θα περιορίσει τα περιφερειακά ιδρύματα, συγχωνεύοντας τα με ιδρύματα του κέντρου. Τα «μεγάλα» ιδρύματα θα ζητήσουν «γη και ύδωρ» από τα «μικρά» ώστε ο πτυχιούχος, η προπτυχιακός φοιτητής να μην έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στην αγορά εργασίας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα περιοριστούν, τα πτυχία θα υποβαθμιστούν, οι ωρομίσθιοι καθηγητές θα απολυθούν, τα εργαστήρια δεν θα έχουν χώρο για αρκετούς φοιτητές, και το παιχνίδι θα συνεχίζεται μέχρι και ο τελευταίος φοιτητής να λυγίσει και να οδηγηθεί στα ΚΕΣ. Στα ΚΕΣ όπου εκεί με ελάχιστα χρήματα, σε σχέση με αυτά που είχε δώσει ως φοιτητής σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα αποφοιτήσει με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, και βέβαια αναγνωρίσιμο πτυχίο στην αγορά εργασίας.
Ο «Σοσιαλισμός» των τελευταίων μηνών, μπορεί να κατάργησε τη βάση του 10, να υπέγραψε νέες συμβάσεις καθηγητών, να «έδωσε» επαγγελματικά δικαιώματα σε σχολές που δεν είχαν, θολώνοντας τα νερά, παρόλα αυτά όμως, έκανε περικοπές στην παιδεία, σκέπτεται να καταργήσει το άσυλο, και εν τέλει να οδηγήσει τα ιδρύματα στην απόλυτη παρακμή τους, ώστε τα ιδιωτικά κολέγια να έχουν πια τον πρώτο λόγο.

Ούτε βήμα πίσω

Η Ριζοσπαστική Αριστερά, με εκπρόσωπο την Αριστερή Ενότητα, καλείται να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες προωθούν και στηρίζουν τα νέα μέτρα, που μόνο στόχο έχουν τη χάραξη ενός αβέβαιου μέλλοντος, χωρίς αξιοπρέπεια για τους φοιτητές όλων των βαθμίδων.
Η ΑΡΕΝ, ένα σχήμα νέο σχετικά στην πολιτική σκηνή των ΑΕΙ και ΤΕΙ , έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους φοιτητικούς αγώνες. Κατέβηκε στο δρόμο, διεκδίκησε και διεκδικεί τα αυτονόητα για την παιδεία. Διεκδικεί ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση με ισχυρά προγράμματα σπουδών, με επαγγελματικά δικαιώματα και επαρκή αριθμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Κατάργηση των κολεγίων, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στήριξη των αδύναμων τμημάτων της περιφέρειας.
Φωνάξαμε και κατεβήκαμε στο δρόμο εναντία στο νόμο πλαίσιο, που ευθύνεται για τον περιορισμό των δωρεάν βιβλίων μας, για τις διαγραφές των φοιτητών μετά από ένα χρονικό όριο.
Τα προηγούμενα χρόνια, που κατακλύζαμε τους δρόμους κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, μας αποκαλούσαν ταραξίες και μειοψηφίες, φανερώνοντας το φόβο τους απέναντι στα κινήματα. Τώρα με τα νέα μέτρα και την είσοδο του ΔΝΤ ήρθε η ώρα να μας ξαναφοβηθούν. Μαζί με τους εργαζόμενους και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι αυτής της κοινωνίας να φωνάξουμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας.

Δημήτρης Ντούζγος-Μούρτζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: