Τρίτη 25 Μαΐου 2010
Τον πνίγει το... δίκιο του εργοδότη
Ο κ. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ MARFIN ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ
Με μια ολοσέλιδη καταχώριση στις ημερήσιες (19/5) εφημερίδες, μηδέ των εφημερίδων που διανέμονται δωρεάν εξαιρουμένων, ο κ. Α. Βγενόπουλος βγάζει το δικό του πόρισμα για τη δολοφονική πυρκαγιά στο κατάστημα της οδού Σταδίου της Marfin.
Από ανησυχία (ή εφησυχασμό; – θα δείξει...) για την πορεία των δικαστικών ερευνών, ο κ. Βγενόπουλος επιχειρεί με ένα προσωπικό «μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας», το οποίο μοιάζει περισσότερο με... διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, να επηρεάσει αποφασιστικά τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ερμηνεία των τραγικών γεγονότων της 5ης Μαΐου. Γιατί, όποιο κι αν είναι το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, όση δημοσιότητα κι αν πάρει αυτό, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να υπερκαλύψει την πανάκριβη επικοινωνιακή επίθεση του κ. Βγενόπουλου, που θα πρέπει να κόστισε ένα σωρό λεφτά στους μετόχους της Marfin.
Δεν σιωπά ούτε μπροστά
σε τάφους
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση, μάλλον διαψεύδει την εκτίμησή μας («Εποχή» 9/5) ότι η αλαζονεία του κ. Βγενόπουλου είναι συγκρίσιμη με την αλαζονεία όσων έβαλαν τη δολοφονική φωτιά. Ο κ. Βγενόπουλος δεν συγκρίνεται με τίποτα και με κανέναν. Αν εκείνοι λούφαξαν τρομαγμένοι από το μέγεθος της πράξης τους, αυτός δεν έχει τέτοιες αναστολές. Τον πνίγει το δίκιο του εργοδότη, δεν μπορεί να σωπάσει –ούτε μπροστά σε τάφους.
«Ολοκλήρωσα σήμερα τη δική μου έρευνα για τις συνθήκες», μας πληροφορεί από τις πρώτες κιόλας αράδες. Χωρίς να αφήνει αμφιβολία ότι βαθιά του πεποίθηση είναι πως, σε μια κοινωνία όπου ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, θα μπορούσε κάλλιστα να ιδιωτικοποιηθεί και η απονομή δικαιοσύνης. Γιατί όχι;
Στο «μήνυμά» του ξεχωρίζουν, έστω κι αν είναι δευτερεύουσας σημασίας εν προκειμένω, οι εξοργιστικές για κάθε νοήμονα, προσπάθειές του να αγιογραφήσει τον εαυτό το και την εταιρία του ως «παράδειγμα εργοδοσίας που έχει άριστες σχέσεις με την πλειοψηφία των εργαζομένων», τα αιτήματα των οποίων «ικανοποιούνται πάντα, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό»! Και η οποία δεν θέτει «οποιαδήποτε μορφής εμπόδια για όποιον εργαζόμενο θέλει να απεργήσει». Τυμβωρυχώντας, μάλιστα, γράφει ότι «Οι διασωθέντες συνάδελφοι με διαβεβαιώνουν ότι ουδείς τους πίεσε ή τους πιέζει να μην απεργήσουν» (Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει...)
Είναι υπερήφανος
Φτάνει στο σημείο δε να εμφανίσει το κατάστημα της οδού Σταδίου σαν... αυτοδιαχειριζόμενο, όπου οι εργαζόμενοι, χωρίς διεύθυνση, χωρίς εργοδοσία, αποφασίζουν αν θα μείνει ανοιχτό ή αν θα κλείσει: «Όταν ανησύχησαν από την επίθεση στο απέναντι βιβλιοπωλείο, πήραν την απόφαση ότι ήταν πιο ασφαλές να μείνουν μέσα στο κατάστημα». Εξαντλώντας, μάλιστα, οποιαδήποτε όρια ανοχής της αλαζονικής συμπεριφοράς του δηλώνει γι’ αυτούς: «Είμαι υπερήφανος (...) που την ώρα που οι δολοφόνοι χτυπούσαν με βαριοπούλες το τζάμι, το πρώτο μέλημά τους ήταν να βάλουν τις επιταγές των πελατών στο χρηματοκιβώτιο», χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «γενναία πράξη»!
Το σημαντικό και κύριο, ωστόσο, στο «μήνυμα» – διάγγελμα του κ. Βγενόπουλου είναι ότι έβγαλε ήδη το δικό του πόρισμα. Όχι μόνο για τη στάση των υπαλλήλων (και άντε να τον διαψεύσουν...), αλλά και για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας του καταστήματος, για την ύπαρξη εξόδου κινδύνου (που δεν χρησιμοποιήθηκε – γιατί άραγε;), για το είδος του εμπρησμού («μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ» και «ειδικό εύφλεκτο υλικό, που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας»).
Με τον παρά του
Ή, λοιπόν, έχει πάρα πολύ καλή πρόσβαση στο υλικό του ανακριτικού της Πυροσβεστικής και στα αρχεία των ανακριτικών αρχών, ή μετείχε κι ο ίδιος στις έρευνες, πράγμα που απαγορεύεται από το νόμο.
Ή –και το πιθανότερο– απλώς ο κ. Βγενόπουλος επιχειρεί να προκαταλάβει και την έρευνα, αλλά και την κοινή γνώμη, πιστεύοντας ότι «με τον παρά του και την κυρά του» μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Πολύ περισσότερο την κοινή γνώμη και τη δικαιοσύνη...
Γι’ αυτό και ηχούν υποκριτικά, μετά από όλα αυτά και άλλα τέτοια δακρύβρεκτα, όσα ως επίλογο στο πόνημά του αναφέρει για την ανάγκη «να εξετασθεί με ηρεμία, ειλικρίνεια, και σε βάθος από όλες τις αρμόδιες αρχές» η υπόθεση.
Εκείνο που δεν μας λέει, όμως, είναι γιατί μπήκε στον κόπο και στα έξοδα να στείλει στο πανελλήνιο το «μήνυμά» του διαταράσσοντας την ηρεμία, την ειλικρίνεια και τη σε βάθος εξέταση της υπόθεσης. Και, βέβαια, αποφεύγει να μας πει, επίσης, αν δεσμεύεται να κάνει την ίδια ακριβώς δαπάνη για να δημοσιευτεί παντού το πόρισμα των ανακριτικών αρχών, εάν και εφόσον είναι επιβαρυντικό για την εργοδοσία της Marfin.
Χ. Γ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου