Τρίτη 25 Μαΐου 2010
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανταλλαγές ψηφοφόρων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ
Αύξηση των αριστερών παρατάξεων
Με σχετική αύξηση της αποχής, περίπου 4%, διεξάχθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, μία μέρα πριν την πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Για άλλη μία φορά οι παρατάξεις δεν «συμφωνούν» στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, ωστόσο συνηγορούν -με ποσοστιαίες αποκλίσεις- στα εξής:
* Η ΔΑΠ, για 25η χρονιά, διατηρεί την πρωτιά αν και η δύναμή της καταγράφεται με αισθητή μείωση της τάξης του 2,5%.
* Η ΠΑΣΠ αύξησε το ποσοστό της, περίπου, 2,6%. Η μόνη παράταξη που διαφωνεί είναι η αιώνια αντίπαλος η ΔΑΠ που «δίνει» αύξηση 0,75%
* Η ΠΚΣ έχασε περίπου 0,5%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
* Τα ΕΑΑΚ αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 0,49%. Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ τζογάρουν το ποσοστό των ΕΑΑΚ δίνοντας αύξηση 1% και 0,22% αντίστοιχα.
* Η ΑΡΕΝ αύξησε την παρουσία της στα ΑΕΙ κατά περίπου 0,5% ενώ «έπεσε» στα ΤΕΙ
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα
...αδιαφορία για την κυβερνητική πολιτική
ην Τετάρτη διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές. Στη συγκυρία της κρίσης που βιώνουμε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συσχετισμοί διαμορφώνονται στο φοιτητικό σώμα. Ένα πρώτο και εύκολο συμπέρασμα έχει να κάνει με τη μείωση της συμμετοχής στις εκλογές, πρόκειται για τη πλήρη ταύτιση των φοιτητών με την πολιτική κρίση που φαίνεται να υπάρχει και στην υπόλοιπη κοινωνία. Δεν πρόκειται όμως μόνο για απαξίωση της κεντρικής πολιτικής αλλά και του φοιτητικού συνδικαλισμού. Στο κομμάτι των μεταβολών της πολιτικής επιρροής των παρατάξεων έχουμε μεγάλη πτώση της ΔΑΠ, αύξηση των ποσοστών της ΠΑΣΠ, μικρή πτώση της ΠΚΣ και μικρή αύξηση των ποσοστών ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ. Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στα ΤΕΙ , η αύξηση της αποχής ποσοστιαία ήταν ακόμα μεγαλύτερη από αυτή των ΑΕΙ. Οι μεταβολές στα ποσοστά των παρατάξεων στα ΤΕΙ ήταν ίδιες άλλα μικρότερες από αυτές των ΑΕΙ, η μόνη διαφορετική μεταβολή από τα ΑΕΙ ήταν η μικρή πτώση της ΑΡΕΝ.
Όταν έχουμε μειωμένη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές συνήθως λέμε ότι κερδίζει ο καλύτερός μηχανισμός, σε αυτό το πλαίσιο τα αποτελέσματα μπορούν να ιδωθούν και από την ελπιδοφόρα πλευρά τους. Παρότι ήταν αντιπαράθεση μηχανισμών, οι δυνάμεις που λειτουργούν με αυτούς τους όρους έχασαν. Οι δυνάμεις του δικομματισμού μέσα στα πανεπιστήμια έχασαν, οριακά αλλά έχασαν, αν και το παιχνίδι ήταν στα μέτρα τους. Μεταξύ των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ προφανώς τον καλύτερό μηχανισμό τον έχει η παράταξή που βρίσκεται στη κυβέρνηση, η ΔΑΠ είναι λογικό να μην μπορεί να αντέξει οργανωτικά αυτή την αντιπαράθεση, πληρώνει τις συνέπειες της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.
Από την άλλη στο κοινωνικό πλαίσιο που βιώνουμε όλες τις τελευταίες μέρες δεν μπορούμε πάρα να χαρακτηρίζουμε ως αποτυχία το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια βγαίνει κερδισμένος από αυτή την εκλογική μάχη. Χρέος της αριστεράς είναι να καταφέρει να μεταφέρει την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση στο φοιτητικό συνδικαλισμό, να καταφέρει να πείσει ότι τα μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ μας αφορούν, μιλώντας συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και το εργασιακό μέλλον που θέλουν να διαμορφώσουν. Ακόμα να αποκαλύπτει το ρόλο της ΠΑΣΠ σε αυτή την αντιπαράθεση, το ότι πρόκειται για τη φωνή της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια, πάρα το «αριστερό» προφίλ που θέλει να δείχνει, η πιστή στο μονόδρομο των κυβερνητικών μέτρων και της προσφυγής στο ΔΝΤ δεν είναι εύκολο να κρυφτεί, όπως και οι ερμηνείες που δίνει για τους λόγους που οδήγησαν στη κρίση είναι χαρακτηριστικές της αντίληψης τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πτώση της ΠΚΣ. Σε ένα βαθμό μάλλον πληρώνει ακόμα τη στάση που κράτησε το Δεκέμβρη του 2008 σε συνδυασμό με την παντελή πλέον έλλειψη αυτονομίας από τον κομματικό της φορέα.
Στη κρίση του φοιτητικού συνδικαλισμού που βιώνουμε η αριστερά οφείλει να δώσει απαντήσεις και αυτό δεν είναι εύκολο. Είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τις δομές του φοιτητικού κινήματος καθώς και τα δομικά χαρακτηριστικά των ίδιων των αριστερών παρατάξεων, για να μην δούμε και του χρόνου τη συμμετοχή στις εκλογές να πέφτει.
Τζίμης Αργυρός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου