Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ελένη Πορτάλιου: "Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι πρόβλημα φτώχειας και αποκλεισμού"


Το πρόβλημα της υποβάθμισης συγκεκριμένων περιοχών του κέντρου αλλά και γειτονιών της Αθήνας έχει έλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών και του προεκλογικού αγώνα. Θεωρούμε ότι από τη σκοπιά της αριστεράς, σε αυτή τη συζήτηση, χρειάζεται να ξεδιαλύνουμε ορισμένους δημοσιογραφικούς μύθους, να επικεντρώσουμε στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, να μην αφήσουμε να παίζονται επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων δυνάμεων.

Γνωρίζουμε ότι η υποβάθμιση στον αστικό χώρο δημιουργείται όταν ομάδες του πληθυσμού οδηγούνται σε έναν -πολλαπλό- κοινωνικό αποκλεισμό. Ξέρουμε ότι πλέον, σε καθεστώς κρίσης και Μνημονίου, το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο «περιθωριακές» ομάδες ανθρώπων (μετανάστες χωρίς χαρτιά, χρήστες ναρκωτικών, θύματα τράφικινγκ, άστεγους) αλλά ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερες ομάδες κατοίκων και περιοχές που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη από τον δήμο και το επίσημο κράτος. Συνεπώς, το λεγόμενο πρόβλημα της «ασφάλειας» στην Αθήνα είναι κυρίως πρόβλημα φτώχειας και αποκλεισμού ανθρώπων - και έτσι πρέπει να το δούμε.

Η παρέμβαση που εμείς προτείνουμε κινείται σε τρεις άξονες: 1. Εφαρμογή ολοκληρωμένων κοινωνικών πολιτικών και τοπικών παρεμβάσεων προστασίας των ευάλωτων ομάδων. 2. Πολιτική για την ένταξη των μεταναστών, αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα σε ανθρώπους που προέρχονται από χώρες-θέατρα των ΝΑΤΟϊκών και άλλων πολέμων, και παράλληλα αναθεώρηση των πολιτικών της «Ευρώπης-φρούριο», που εγκλωβίζει τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας. 3. Ήπιες και ολοκληρωμένες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, στις γειτονιές και στο κέντρο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με πράσινο, ελεύθερους χώρους, υπηρεσίες δημόσιας υγείας και καθαριότητα.

Και βεβαίως η αστυνομία και το υπουργείο (κατ’ ευφημισμόν) Προστασίας του Πολίτη οφείλει να σπάσει την πιάτσα των ναρκωτικών και του δουλεμπορίου, συλλαμβάνοντας τους δουλέμπορους και τους εμπόρους ναρκωτικών.

Διαφορετικά υπάρχει και άλλη λύση. Άμεση και λιγότερο δαπανηρή. Να τους κρύψουμε κάπου όλους αυτούς να μην τους βλέπουμε και να λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα. Αλλά εμείς το λέμε καθαρά, δεν είμαστε με αυτή την ολοκληρωτική λύση την οποία προτείνουν ακραίοι κύκλοι και με την οποία δυστυχώς φλερτάρουν και κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: