Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σε κίνδυνο η συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές;

υσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την περασμένη Τρίτη της αίτησης ακύρωσης κατά της εγκυκλίου με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της συμμετοχής των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Παρά το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση φαίνεται να έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης, ωστόσο η εισήγηση επί της ουσίας προτείνει την παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του ΣΤΕ με θετική υπέρ της αίτησης ακύρωσης εισήγηση.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εισήγηση, οι τοπικές εκλογές είναι προεχόντως πολιτικές, κάτι που έχει ως συνέπεια η ιδιότητα του πολίτη να έχει πρωτεύουσα σημασία για τη συμμετοχή σε αυτές, σε σχέση με αυτή του κατοίκου της πόλης. Η εισήγηση θεωρεί ότι το πολιτικό-εκλογικό σώμα στις τοπικές εκλογές δεν πρέπει να διαφοροποιείται, σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών γιατί διαφορετικά υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι για να απονεμηθεί σε αλλοδαπούς η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές (με τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι) θα έπρεπε πρώτα να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Στις προσεγγίσεις αυτές υπήρξε σοβαρός και πειστικός αντίλογος τόσο από το υπουργείο όσο και από την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που παρενέβη στη δίκη υπέρ της εγκυκλίου. Κατατέθηκε η διεθνής εμπειρία της συμμετοχής αλλοδαπών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισημάνθηκε ότι η συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου αποτελεί, κατ’ άρθρο 5 του Συντάγματος, δικαίωμα κάθε νόμιμου κάτοικου της χώρας και όχι μόνο των Ελλήνων.
Παρά την πολύ καλή υποστήριξη των παραπάνω θέσεων υπέρ της συμμετοχής των αλλοδαπών στις τοπικές εκλογές, φαίνεται ότι η συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές βρίσκεται σε κίνδυνο. Ας σημειωθεί δε, ότι παρά την προπαγάνδα της ακροδεξιάς περί αθρόας παροχής δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική, τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψαν μόνο 12.700 μη κοινοτικούς μετανάστες, τους κατά τεκμήριο καλύτερα ενσωματωμένους, που απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου.
Η αποδοχή της αίτησης ακύρωσης μιας ομάδας ακραίων εθνικιστών από το ΣΤΕ θα μας φέρει, όμως, πολλά χρόνια πίσω. Ταυτόχρονα απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την εκλογική διαδικασία καθώς αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, ενώ πολλοί συνδυασμοί έχουν ήδη εντάξει μετανάστες στα ψηφοδέλτιά τους και τώρα θα πρέπει να- επί ποινή ακυρότητας - να αλλάξουν τακτική
Η «Εποχή» έχει υποστηρίξει την απόδοση εκλογικών δικαιωμάτων στη σύγχρονη εργατική τάξη, τους μετανάστες. Δεν είναι δυνατό να μην έχουν λόγο για την πόλη άνθρωποι που κατοικούν νόμιμα σε αυτή επί πολλά χρόνια. Για να πάρουν την άδεια παραμονής όλα αυτά τα χρόνια οι μετανάστες έχασαν πολλές ώρες περιμένοντας στωικά μόνοι σε ουρές αναμονής. Είναι άδικο και παράλογο να τους στερήσει το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο της χώρας το δικαίωμα να στηθούν – για πρώτη φορά με τη θέλησή τους – στην ουρά μπροστά από το παραβάν.


Στέργιος Παπαβασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: