Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οι νέες, οι νέοι και ο ΣΥΡΙΖΑ


Η δική μας γενιά, έχει καταγραφεί ως η «γενιά της αμφισβήτησης». Εστιάζοντας σε αυτή την προσέγγιση διακρίνουμε ένα ρεύμα πολύμορφο και ριζοσπαστικό που δεν έχει βρει, ωστόσο, πολιτική έκφραση και στέγη. Στις εκλογές ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας απείχε, ενώ στην εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν στους δρόμους. Στις κάλπες γύρισε την πλάτη, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στα κινήματα πόλης. Όλοι μας διακρίνουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις αλλά και συνθήκες για ένα μαζικό νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και ένα ανοιχτό δίκτυο νέων ΣΥΡΙΖΑ, που θα παρεμβαίνει κοινωνικά και πολιτικά αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα.
Η οικονομική κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός, οι απαξιωτικές συνθήκες εργασίας, η υποβάθμιση της παιδείας, η στέρηση του προσωπικού χρόνου και των ελεύθερων χώρων, η στέρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αποτελούν μία πραγματικότητα που οι νέες και οι νέοι δεν δείχνουν, πλέον, πρόθυμοι να ανεχτούν. Γι’ αυτό δημιουργούν σωματεία στους «νέους χώρους εργασίας» (stage, συμβασιούχοι), φτιάχνουν καλλιτεχνικές συλλογικότητες, χτίζουν στέκια και ελεύθερους χώρους. Γεννιούνται κινήματα σε χώρους που τα τελευταία χρόνια οι νέοι δεν είχαν παρουσία, όπως το κίνημα των νέων αγροτών. Οι νέες και οι νέοι παίρνουν σιγά σιγά τα ηνία της κοινωνικής πραγματικότητας προσπαθώντας να την ανατρέψουν. Εμείς οι νέες και οι νέοι που συμμετέχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας αποσπασματικά και κυρίως μέσα από τις συλλογικότητές μας, δεν συμμετέχουμε ενιαία σε αυτούς τους χώρους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής να δώσουμε το στίγμα του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ στους νεολαιίστικους χώρους.
Επανειλημμένα, οι νέες και οι νέοι της ΑΚΟΑ, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια για την αναγκαιότητα παρέμβασης των νέων ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, για μία κοινή δράση των νέων ΣΥΡΙΖΑ στις δομές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στην ίδια την κοινωνία. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μία καλή παρουσία στους φοιτητικούς χώρους, ωστόσο, η νεολαία δεν βρίσκεται μόνο στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι με επισφαλείς όρους εργασίας ή ακόμα και άνεργοι, που συνήθως αντιμετωπίζονται εχθρικά από τα συνδικάτα. Υπάρχουν νέοι που δεν έχουν πολιτικοποιηθεί γιατί δεν βρέθηκαν κοντά σε έναν χώρο που θα τους προσεγγίσει. Όλοι όσοι προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, χωρίς πολιτικό παρελθόν δεν έχουν ενεργό συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πολιτική του ιδεολογία και κουλτούρα, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μία συστηματική παρουσία στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας.
Θεωρούμε ότι η δική μας γενιά, είναι πολιτικοποιημένη, αλλά όχι με τους όρους των προηγούμενων γενιών. Πολιτικοποιήθηκε μέσα από την εργοδοτική καταπίεση, μέσα από την έλλειψη πολιτιστικής έκφρασης, μέσα από τις στερήσεις τις υλικές και τις πνευματικές. Η δική μας γενιά είναι πολιτικοποιημένη σε μία γλώσσα όχι στείρα και ξύλινη αλλά σε μία γλώσσα καθημερινή, που θέτει άμεσα ερωτήματα και απαιτεί ευθείες απαντήσεις. Για να την προσεγγίσουμε, για ν’ αποκτήσουν υπόσταση οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δημιουργήσουμε στέκια στις γειτονιές όπου θα γίνονται συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα αυτά που και οι ίδιοι έχουμε ανάγκη. Θα πρέπει, να αποκτήσουμε και εμείς κυρίαρχο λόγο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετέχουμε ισότιμα στις δομές του ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσουμε λόγο και να ακουστούμε σε ζητήματα που αφορούν εμάς. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε πυρήνες νέων ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές. Θα πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να καταφέρουμε ν’ ακουστούμε γιατί πολλές φορές και ο μαθητής διδάσκει τον δάσκαλο…

Νέες και νέοι της ΑΚΟΑ

(Το κείμενο θα δημοσιευτεί στο περιοδικό "Κόκκινο")

Δεν υπάρχουν σχόλια: