Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΧΑΝΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ, Η ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε από αγνώστους το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Εβραϊκή Συναγωγή στην παλιά πόλη των Χανίων. Το περιστατικό -όπως κατήγγειλαν και τοπικοί φορείς- φαίνεται να σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση νεοναζιστών στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, καθώς και αυτή τη φορά οι δράστες άφησαν την υπογραφή τους με μια πλάκα σαπουνιού την οποία βρήκε η Αστυνομία στον εξωτερικό τοίχο της Συναγωγής.



Ο κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά στο κτίριο αλλά και την παλιά πόλη ευτυχώς απετράπη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, από την επίθεση, που σημειώθηκε γύρω στις 1.15 το βράδυ της Τρίτης, προκλήθηκαν υλικές ζημιές και φθορές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη, ενώ κάτω από την ξύλινη σκάλα της Συναγωγής εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική δοχείο με εύφλεκτο υγρό.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Εβραϊκής Συναγωγής, Νίκος Χάναν Σταυρουλάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει διάφορα περιστατικά στην παλιά πόλη, που ειδικά τη νύχτα μοιάζει με «αδέσποτη πόλη». Θεωρώ τα Χανιά πατρικό μου σπίτι, κάποιοι άλλοι, όμως, όχι. Η τελευταία γενιά, δεν ξέρω για ποιον λόγο, βλέπω να αδιαφορεί απίστευτα για την παλιά πόλη. Και για τα γεγονότα που έχουν συμβεί τελευταία στην παλιά πόλη, όπως στο Στέκι Μεταναστών, κανείς δεν λέει τίποτα. Ο εμπρησμός που συνέβη στο Στέκι Μεταναστών είναι αίσχος. Πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνονται τέτοια πράγματα, χωρίς να υπάρξει μια γενική επανάσταση από την τοπική κοινωνία. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους για τέτοια περιστατικά».
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι επιθέσεις έγιναν και στα Ιωάννινα, όπου 5 - 6 φορές έβαψαν τους τάφους στο Εβραϊκό Νεκροταφείο.
Ο ίδιος επεσήμανε τον κίνδυνο από την πρόκληση πυρκαγιάς στα κτίρια της παλιάς πόλης λόγω της παλαιότητας και της φύσης των υλικών τους.
Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, η Τοπική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, η Π. Κ. Χανίων των Οικολόγων Πράσινων και το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών.

Δημήτρης Μαριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: