Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΙΡΑΝ Το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην τυραννία


Φοιτητές διαδηλωτές
αντιμέτωποι με την θανατική ποινή ως «εχθροί του Θεού»



Μετά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ήρθαν οι δίκες. Την περασμένη Πέμπτη καταδικάστηκαν τρεις φοιτητές που είχαν συλληφθεί στις εκδηλώσεις του Ιουνίου και του Νοέμβρη. Προφανώς στον απόηχο της ιρανικής εξέγερσης του Δεκέμβρη. Καταδικάστηκαν ο Νασέχ Φαρίντι σε 6 χρόνια κάθειρξης και 74 μαστιγώματα, o Σάλμαν Σίμα σε 6 χρόνια για συμμετοχή σε διαδήλωση και ο φοιτητής Αλιρέζα Φιρόοζι, σε 2 χρόνια κάθειρξης και αποβλήθηκε από τη σχολή του.

Η «Μέρα των φοιτητών»



Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ήταν η «Μέρα των Φοιτητών» στο Ιράν. Πρόκειται για την μέρα μνήμης από τη δολοφονία 3 φοιτητών ενάντια στον Σάχη και τον ιμπεριαλισμό το 1953. Τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση και τον Βελαγιάτ ε Φακίχ. Οι μαζικότερες διαδηλώσεις έγιναν στην Τεχεράνη, από φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής και της Σχολής Καλών Τεχνών, με κεντρικά αιτήματα την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την διάλυση των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων (Μπασιτζί).
Τις βδομάδες που προηγήθηκαν, είχαν συλληφθεί εκατοντάδες ακτιβιστές φοιτητές, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι διαδηλώσεις της 7ης Νοεμβρίου. Λοιπόν, τη «Μέρα των φοιτητών», «παρά την τρομοκράτηση και τα μέτρα ασφαλείας, παρά τον ψυχολογικό πόλεμο και την προπαγάνδα, χιλιάδες φοιτητές, άνδρες και γυναίκες, ύψωσαν την φωνή τους ενάντια στο πραξικόπημα και τον Βελαγιάτ ε Φακίχ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το κόμμα Τουντέχ. Το φοιτητικό κίνημα, δέχτηκε κατά μέτωπο επίθεση από του Μπασιτζί και τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.
Η αστυνομία ξεκίνησε ήδη από τις προσυγκεντρώσεις των φοιτητών, στα πανεπιστήμια μη επιτρέποντάς τους να κατέβουν στη διαδήλωση. Οι διαδηλώσεις χτυπήθηκαν βίαια, με γκλομπς, δακρυγόνα και πυροβολισμούς. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το ίντερνετ είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι διαδηλωτές αλλά και για να μην διαρρεύσει τίποτα στα διεθνή ΜΜΕ. Επίσης στους ανταποκριτές δημοσιογράφους άλλων χωρών, είχε απαγορευτεί η έξοδος από τα γραφεία τους, με την απειλή της απέλασης και της ποινικής δίωξης.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αμιρκαμπίρ «νωρίς το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου οι πύλες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης άνοιξαν από την πανεπιστημιακή φρουρά για τους Φρουρούς της Επανάστασης και τους Μπασιτζί. Επιτέθηκαν στους φοιτητές με γκλομπς και χημικά, συλλαμβάνοντας αρκετούς». Το ίδιο συνέβη και σε άλλες πόλεις. Στο Σχιράζ 9 φοιτητές καταδικάστηκαν με σκληρές ποινές. Στο Ζανχάν αρκετοί φοιτητές καταδικάστηκαν σε 3 με 6 μήνες ως καθοδηγητές διαμαρτυριών. Στο Μασχάντ Φερντοφσι έχουν συλληφθεί πολλοί φοιτητές. Στο Κέρμαν και Καζβιν 10 φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν και 8 συνελήφθησαν. Ο Μοχαμάντ Πουρ Αμντουλάχ, αριστερός φοιτητής καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη και μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Οι σκηνές βίας και τρομοκρατίας συνεχίστηκαν όλο το Δεκέμβρη με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις της 27ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Αριστερών Φοιτητών, ο απολογισμός των προφυλακισμένων φοιτητών και γυναικών είναι περίπου 300, των συλληφθέντων υπερδιπλάσιος- οι οποίοι θα δικαστούν ως «εχθροί του Θεού» αντιμέτωποι και με τη θανατική ποινή. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, «πολλοί συνελήφθησαν στα σπίτια τους, ύστερα από έφοδο της αστυνομίας, μην ενημερώνοντας τους συγγενείς για το που θα τους πήγαιναν και απαγορεύοντάς τους οποιαδήποτε επικοινωνία με δικηγόρο. Άλλοι μαχαιρώθηκαν και άλλοι πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός όσων δολοφονήθηκαν τις μέρες του Δεκέμβρη. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών συνεχίζονται παρά τις επιθέσεις».
Πολλές από τις οικογένειες των συλληφθέντων αγνοούν την τύχη των παιδιών τους. Οι προφυλακιστέοι βρίσκονται σε απομόνωση και βασανίζονται καθημερινά. Σύμφωνα με τους Ιρανούς Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας, την προηγούμενη Τετάρτη «300 από τους προφυλακιστέους μεταφέρθηκαν στην ακτίνα 8 της “Επαναστατικής Φυλακής” στην Τεχεράνη. Ήταν δεμένοι χειροπόδαρα και φορούσαν μαύρες σακούλες στο κεφάλι. Βασανίστηκαν με τέτοιο μένος, που οι περισσότεροι δεν μπορούν να περπατήσουν». Την περασμένη Πέμπτη 80 περίπου γονείς βρέθηκαν έξω από τη φυλακή, ρωτώντας για τα παιδιά τους. Κανένας δεν τους απάντησε.
Οι φοιτητές μποϋκοτάρουν την εξεταστική και αρνούνται να μπουν στις αίθουσες, ζητώντας από την πανεπιστημιακή κοινότητα να λάβει θέση για την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους. Ωστόσο ο υπουργός παιδείας Χοσείν Νανταρμανες ανακοίνωσε ότι «οι απόντες φοιτητές θα βαθμολογηθούν με 0, και στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι δεν έδωσαν εξετάσεις λόγω των συλληφθέντων, θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις». Κατά την «Αμίρ Καμπίρ», τουλάχιστον 20 φοιτητές διαγράφτηκαν από τα Πειθαρχικά για συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές του Ιράν, ωστόσο, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να «σταματήσουν οι δίκες»


Ιωάννα Δρόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: