Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΑ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


Ιρανός φόρεσε τσαντόρ


Ένα από τα αιτήματα της Ιρανικής αντικυβερνητικής εξέγερσης, που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκειά της ήταν και τα δικαιώματα των γυναικών. Πολλοί άντρες φωτογραφήθηκαν με τσαντόρ και το σήμα της νίκης και κυκλοφόρησαν τις φωτογραφίες τους στο Ίντερνετ. Γιατί; Αφορμή ήταν η σύλληψη του 22χρονου ακτιβιστή φοιτητή, Μαχίντ Ταβακόλι, την «Μέρα των Φοιτητών» γιατί φόρεσε τσαντόρ. Έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες μετά την εκλογικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση συνελήφθη γιατί φόρεσε το τσαντόρ, για να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του και να αποφύγει τη σύλληψη! Ωστόσο, όπως δηλώνουν συμφοιτητές του και αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία τον υποχρέωσε να φορέσει τσαντόρ μετά τη σύλληψη για να τον εξευτελίσει. Από τη στιγμή όμως που διαδόθηκε, εκατοντάδες μπλόγκερς ανεβάζουν στο ίντερνετ φωτογραφίες τους φορώντας μαντίλα ή τσαντόρ. Δημοσίευσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει «για να τον εξευτελίσει η κυβέρνηση, χρησιμοποίησε μία παλιά πρακτική για να αποδείξει στην κοινωνία ότι είναι «λιγότερο άντρας» και δειλός». Η αντίδραση τον μπλόγκερς ήταν άμεση και ξεκίνησαν καμπάνια φωτογραφίας στο facebook
(www.facebook.com/event.php?eid=198929939029#/event.php?eid=198929939029) όπου φωτογραφίζονται με μαντήλες και το σύνθημα «Είμαστε ο Μαχίντ». Στην καμπάνια συμμετέχουν και γυναίκες που φωτογραφίζονται με μουστάκι... Η Διεθνής Αμνηστία, συμμετέχοντας στην καμπάνια συμπλήρωσε ότι η αλληλεγγύη στον Ταβακόλι, αναδεικνύει και τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος στο Ιράν.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η δίκη του Ταβακόλι, κεκλεισμένων των θυρών, στο Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, χωρίς τη δυνατότητα δικηγόρου. Τελικά ο Ταβακόλι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αφού βασανίστηκε για ένα μήνα περίπου κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: