Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ετίναξε την τρομοκρατική νεραντζιά

Αυτήν την Τετάρτη, 20 Γενάρη, θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, στο πρωτοβάθμιο κακουργοδικείο της Άμφισσας, η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όλες οι προσπάθειες από την πλευρά της οικογένειας του Αλέξη να γίνει η δίκη στην Αθήνα έπεσαν τελικά στο κενό, αφού και η τελευταία (τρίτη κατά σειρά) αίτηση εξαίρεσης της μητέρας του, Τζίνας Τσαλικιάν, αν και επαρκώς στοιχειοθετημένη, τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή.

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, η κα Τσαλικιάν έστειλε, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει τις πιθανότητες να ξεκινήσει αυτή η δίκη κάτω από «ειδικές» συνθήκες, 200 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, μια επιστολή στον Γ. Παπανδρέου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επιτακτική ανάγκη και ελάχιστο χρέος στη μνήμη του νεκρού παιδιού μου με αναγκάζει να σας γράψω την παρούσα επιστολή, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τη δολοφονία του, αφού προηγούμενες αιτήσεις μου και παραστάσεις των δικηγόρων μου προσέκρουσαν, εντελώς αδικαιολόγητα κατά την άποψή μου, στον κυματοθραύστη κρατικών και πολιτειακών οργάνων. Τα νέα δεδομένα, τα οποία κυριολεκτικά με έχουν συγκλονίσει και τα οποία θέτουν σε κρίσιμη αμφισβήτηση την αξιοπιστία και διαφάνεια της διαδικασίας, που έχει οριστεί να αρχίσει στο Πρωτοδικείο Άμφισσας, στις 20 Ιανουαρίου 2010, σχετίζονται με πληροφορίες, δημοσιεύματα, πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου, φέρονται να έχουν εμπλακεί στο ούτως καλούμενο «παραδικαστικό» κύκλωμα, έχουν μνημονευτεί σε πειθαρχικές διώξεις, ή έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Συναφώς, έχω την υποχρέωση απέναντι στη μνήμη του παιδιού μου, αλλά και των ανθρώπων που με στηρίζουν, να ζητήσω μέσω των συνηγόρων μου περαιτέρω διερεύνηση από τον Άρειο Πάγο». Στην επιστολή της, η Τζίνα Τσαλικιάν αναφέρει επίσης ότι η μητέρα της βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και ότι η ίδια καλείται να επιλέξει ούτε λίγο ούτε πολύ ανάμεσα στο παιδί και τη μητέρα της, ότι πολλοί από τους μάρτυρες είναι ανήλικοι και ότι το να πάνε και να ξαναπάνε στην Άμφισσα θα είναι δύσκολο. Διαμαρτύρεται τέλος για την «παράλειψη» του εισαγγελέα εφετών Λαμίας να κλητεύσει ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο ιατροδικαστής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος παρότι διορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος από τον Κορκονέα, διαψεύδει τον ισχυρισμό του ότι πυροβόλησε στον αέρα, ή δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες(!), οι οποίοι έχουν καταθέσει στον ανακριτή. Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα η επιστολή αυτή δεν είχε απαντηθεί. Ούτε οι υπουργοί Δικαιοσύνης και «Προστασίας του Πολίτη», οι οποίοι τον περασμένο Δεκέμβρη έκαναν δηλώσεις επί δηλώσεων, επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα, για τη μεταφορά και την αναβολή της δίκης και την τήρηση της τάξης, θεώρησαν υποχρέωσή τους να τοποθετηθούν.

Η Άμφισσα
υπό το κράτος τρόμου


Στην πρωτεύουσα της Φωκίδας τώρα, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη δίκη, το κλίμα της τρομοϋστερίας εντείνεται μέρα με την ημέρα. Τα διάφορα blog του νομού μιλούν για επιχείρηση εκφοβισμού των πολιτών της Άμφισσας από τοπικά ΜΜΕ και πολιτικούς παράγοντες, που διαδίδουν ότι οι «ορδές των αναρχικών βαρβάρων» θα έρθουν, θα σπάσουν και θα κάψουν, για επιχειρηματίες που ήδη κλαίνε για τις περιουσίες τους, για τράπεζες και μαγαζιά που εξοπλίζονται με σιδερένια παραπετάσματα και, φυσικά, για έντονη αστυνομική παρουσία στην πόλη τις τελευταίες ημέρες (με αφορμή και τη δίκη των φρουρών των φυλακών Μαλανδρίνου για τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Δημητράκη, οι οποίοι φυσικά αθωώθηκαν). Το αποκορύφωμα της γελοιότητας καταγράφει το «iteanet»: «Ο Δήμος της Άμφισσας τίναξε την περασμένη εβδομάδα όλες τις νερατζιές στο κέντρο της πόλης για να στερήσει από τις “ορδές” τα πολεμοφόδια! Ακόμα και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Γ. Ιωσηφίδης, μπήκε στο παιχνίδι, δηλώνοντας στη συνεδρίαση του συμβουλίου: “Εμείς λέμε όχι. Να μη γίνει η δίκη εδώ. Να μην μπουν σε κίνδυνο οι έτσι κι αλλιώς μικρές περιουσίες των αυτοαπασχολούμενων συμπολιτών μας που βιώνουν την ανέχεια. Νομίζω ότι εν ονόματι της τρομοκράτησης συνολικά του ελληνικού λαού που επιβάλλουν τα ΜΜΕ, της ‘πληροφόρησης’ των μεγαλοεργολάβων - μεγαλοκαναλαρχών καί επεισόδια θα γίνουν καί έκτροπα θα έχουμε”.»
Έτσι, λοιπόν, σε ειδικές, αποστειρωμένες συνθήκες, με δικαστές αμφιβόλου αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας, σε αστυνομικό κλοιό, υπό καθεστώς τρόμου, με κουτσουρεμένη τη λίστα των μαρτύρων αλλά κυρίως χωρίς να νιώσουν οι δολοφόνοι την πίεση και την κατακραυγή των χιλιάδων που βγήκαν στους δρόμους τον Δεκέμβρη του 2008, θα ξεκινήσει (αν ξεκινήσει) η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όσοι πάρουν το πούλμαν για Άμφισσα την Τετάρτη θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον κλοιό και να αποδείξουν στη δημοκρατία ότι δεν τρομοκρατούνται…

Ρόζα Κοβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: