Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΩΝ


Άτολμο... γι’ αυτούς που μένουν

Νέα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ποινών, που θα λειτουργήσουν και ως μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Προβλέπεται να αποφυλακιστούν 1.230 έγκλειστοι από τους 11.900, που κρατούνται σήμερα στις φυλακές. Ποσοστό μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό έγκλειστων σε σχέση με τον πληθυσμό μας στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερπληθυσμού με δεκάδες κρατούμενους να παραμένουν χωρίς κρεβάτι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα των κελιών τους. Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου είναι να παραμείνουν στις φυλακές οι παραβάτες σοβαρών αδικημάτων και να εξαγοράζονται οι μικρές ποινές. Πιο αναλυτικά το σχέδιο νόμου προβλέπει:
* απαγόρευση κράτησης για δικαστικά έξοδά και απόλυση κρατουμένων που κρατούνται για αυτό το λόγο.
* μετατροπή των ποινών φυλάκισης από 2 ως 3 έτη σε χρηματική ποινή, ενώ πριν προβλεπόταν μόνο για τις ποινές του 1 έτους. Για τους ήδη καταδικασθέντες σε τέτοια ποινή προβλέπεται επανεξέταση της δυνατότητας μετατροπής τους, κάτι που σημαίνει ότι οι κρατούμενοι με τέτοιες μικρές ποινές δεν θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα να απολυθούν ασκώντας το παραπάνω δικαίωμα του νόμου.
* καθορίζεται το ποσό της μετατροπής από τα 5 ως 100 ευρώ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε παραβάτη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι με τις προσαυξήσεις τα ποσά αυτά μετατρέπονται αντίστοιχα σε 10 ως 200 ευρώ. Με 10 ευρώ την ημέρα μια ποινή 3 ετών μετατρέπεται σε 10.950 ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο, ειδικά όταν προβλέπεται για παραβάτες με μικρή οικονομική δυνατότητα, ανέργους, αλλοδαπούς με ελάχιστα ως μηδαμινά εισοδήματα. Τελικά μήπως η μετατροπή αυτή είναι ένα ακόμα μέτρο είσπραξης χρημάτων της κυβέρνησης και όχι μέτρο εξορθολογισμού του άδικου συστήματος ποινών της δικαιοσύνης;
* η καταβολή του ποσού της μετατροπής γίνεται τμηματικά με προθεσμία 2 έως 3 ετών, όταν ο δράστης αδυνατεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού και προβλέπεται η απόλυση όσων κρατούνται σήμερα, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν το ποσό της μετατροπής της ποινής τους προκειμένου να το καταβάλουν τμηματικά.
* για όσους δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν την μετατροπή προβλέπεται η δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής και μειώνονται οι ώρες εργασίας. Μέχρι τώρα ο αριθμός αυτός ήταν υπερβολικά υψηλός με αποτέλεσμα το μέτρο αυτό να παραμένει στα χαρτιά. Δεν μας λέει, όμως, το υπουργείο ποιες είναι οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν για όσους θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μέτρο. Μέχρι τώρα οι θέσεις αυτές είναι ελάχιστες και συνήθως σε δήμους και στα ΕΛΤΑ. Εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ένταξης και άλλων φορέων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το μέτρο αυτό θα μείνει για άλλη μια φορά ανενεργό και οι παραβάτες θα καταλήγουν στην φυλακή.
* προβλέπεται η δυνατότητα υπό όρους απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση 3 έως 5 ετών, που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε η έκτιση των 2/5 της ποινής.
* αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής, με συγκεκριμένους όρους, για όλους του καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, αν δεν έχουν καταδικασθεί παλαιότερα σε ποινή άνω του 1 έτους.
* όλοι οι κρατούμενοι άνω των 75 ετών θα εκτίουν την ποινή τους κατ’ οίκον.
* ορισμένες κατηγορίες βαρέως πασχόντων καθώς και μητέρες που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα (μέχρι 3 ετών) παιδιά τους έχουν το δικαίωμα του ευεργετικού υπολογισμού των ημερών παραμονής σε κατάστημα κράτησης (1 μέρα μετράει για 2).
Για άλλη μια φορά το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές με μέτρα αποσυμφόρησης. Η καθημερινότητα των κρατουμένων δεν αγγίζεται, δεν βελτιώνονται οι τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Παραμένουν στην φυλακή άνθρωποι ακρωτηριασμένοι και με βαρύτατες ασθένειες, χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η μεγάλη κατηγορία των κρατουμένων για ναρκωτικά δεν αγγίζεται, φτάνοντας πια του 4.500. Για πόσο ακόμα χρήστες θα βαφτίζονται έμποροι και οι φυλακές θα γεμίζουν;

Αφροδίτη Μπαμπάση

Δεν υπάρχουν σχόλια: