Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Οι «ελεγχόμενες εκρήξεις» του συστήματος

Ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει εκλογές -όπως άλωστε και ο Α. Σαμαράς. Εκβιάζει, όμως, με όλους τους τρόπους. Σύμμαχοί του όλα, σχεδόν, τα μέσα ενημέρωσης. «Σταθερότητα ή περιπέτειες» ο πρωτοσέλιδος χθεσινός τίτλος των Νέων (από συνέντευξη του πρωθυπουργού), «Αποφασισμένος για εκλογές» η Ελευθεροτυπία, «Αναταραχή στη ΝΔ προκαλούν μνημόνιο – Καραμανλής» το Βήμα, «Το στοίχημα για καθαρή νίκη του ΠαΣοΚ» το Έθνος, «Καταλύτης εξελίξεων οι εκλογές» η Καθημερινή, κ.λπ.
Το πολιτικό σύστημα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει, κατά το δοκούν, το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να περάσει τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα που έρχονται. Η δόση του Μαρτίου (19 δισ. ευρώ) θα εξαρτηθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και της ενέργειας, από τις μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα (ήδη ο κατώτατος μισθός «έσπασε» προ τα κάτω...), κ.λπ. Η τρόικα σε καμιά περίπτωση δεν θέλει εκλογές. Προτείνουν, μάλιστα, ευρύτατο ανασχηματισμό, που θα περιλαμβάνει και πρόσωπα εκτός ΠαΣοΚ, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση της κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».
Οι αόριστες και εκβιαστικές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου [«το μήνυμα της κάλπης να είναι τέτοιο ώστε να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας», Νέα 6-7.11.10 ή «αν οι ομάδες συμφερόντων, που επλήγησαν από τις μεταρρυθμίσεις, πουν «φτάνει, πρέπει να σταματήσουν οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη», τότε δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», Ιταλικό περιοδικό Panorama], πέρα από τη δημιουργία κλίματος φόβου στην κοινωνία, αποκαλύπτουν και την λαίλαπα των μέτρων που έρχονται. Είτε με κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», όπου θα κληθούν διάφορα πρόσωπα και πολιτικοί του συστήματος να μας «σώσουν», με τους δικούς τους όρους, από την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, είτε με εκβιαστικές εκλογές κάτω από την πίεση της επερχόμενης πτώχευσης. Μονά - ζυγά δικά τους.
Το σύστημα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει υπέρ του όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Την οικογένεια Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (που διαψεύει χαλαρά τις δηλώσεις του περί αναγκαστικής προσφυγής στο μνημόνιο), τον Α. Σαμαρά, ακόμα και την τρόικα που αναβάλει την ανακοίνωση του ελλείμματος (άρα και περισσότερα και σκληρότερα μέτρα) για μετά τις εκλογές.
Η αριστερά οφείλει να είναι αντίθετη στο σύστημα. Αυτό να καθορίσει και την στάση μας, την ψήφο μας. Να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους, με όποιον τρόπο και αν επιχειρήσουν να τα υλοποιήσουν. Η ψήφος δεν αρκεί. Απαιτεί και κινητοποίηση στους δρόμους!

Α. Π. Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: