Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Aστυνομικοί του ΑΤ Ακροπόλεως έγδυσαν τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας


Aστυνομικοί του ΑΤ Ακροπόλεως έγδυσαν τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας

Υπεύθυνος ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος που καλύπτει την αστυνομική τρομοκρατία.

Η Αθήνα δεν είναι Γάζα, Βαγδάτη η Βαζιριστάν

Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης έκανε ξανά το θαύμα της στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Αστυνομικοί που έστησαν τσεκ-πόϊντ στο δρόμο που βρίσκονται τα Γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος προσήγαγαν στις 7μμ στο Τμήμα Ακροπόλεως τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος καθώς και τον Γραμματέα της. Βρίζοντας χυδαία κάλεσαν περιπολικό που τους μετέφερε στο Τμήμα

Όταν ο Τζαβέντ Ασλάμ τους ρώτησε γιατί δεν κάνουνε καμιά διαδικασία ελέγχου αφού πέρασαν πάνω από δύο ώρες συνέχισαν το υβρεολόγιο. Το αποκορύφωμα της χυδαίας συμπεριφοράς έγινε λίγο μετά τις 10μμ, με την αλλαγή της βάρδιας. Αφού πρώτα τον έκλεισαν σε ένα κλουβί με κάγκελα μετά τον έγδυσαν για τιμωρία. Επακολούθησαν επικοινωνίες με τον δικηγόρο της Κοινότητας Φραγκίσκο Ραγκούση, την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και βουλευτές. Μετά την παρέμβαση όλων αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι.

Είναι απαράδεκτη η επιχείρηση σκούπας σε βάρος των μεταναστών με μεθόδους κατοχικού στρατού. Η εφαρμογή μεθόδων του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα , του αμερικάνικου στο Ιράκ δείχνει την αντιμετώπιση της κυβέρνησης για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Είναι λάτρεις των βασανιστηρίων και των Γκουαντανάμο.

Αυτές τις μέρες μετά την παραίτηση Βουλγαράκη που πρωτοστάτησε στις απαγωγές των Πακιστανών και επιχείρησε να συγκαλύψει αυτό το φοβερό σκάνδαλο ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα αν επιτέλους θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση η θα κλείσει σιωπηρά. Η επίθεση στους εκπροσώπους της Πακιστανικής Κοινότητας είναι μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τον εκφοβισμό του προέδρου της που πρωτοστάτησε στην καταγγελία των απαγωγών.

Ηδη, έχει ανακοινωθεί ότι η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα ετοιμάζουν μεγάλη συνέντευξη τύπου την επόμενη Δευτέρα 29/9 12.30μμ στον ΔΣΑ όπου και θα παρουσιαστούν τα νέα στοιχεία της εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στην συγκρότηση μαύρης λίστας σε βάρος των μελών της Πακιστανικής Κοινότητας που κατάγγειλαν τις απαγωγές. Η συνεργασία αυτή με την χούντα του Μουσάραφ έχει στερήσει διαβατήρια από πολλούς ενώ στο ίδιο το Πακιστάν υπάρχει κινητοποίηση για να καταργηθεί η μαύρη λίστα από τις ενώσεις των δικηγόρων.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι ρατσιστικοί αστυνομικοί έλεγχοι έξω από τα Γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας. Η ευθύνη για την εξευτελιστική ρατσιστική επίθεση βαραίνει την κυβέρνηση και τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον πολιτικό προϊστάμενο των αστυνομικών του ΑΤ Ακροπόλεως, το οποίο άλλωστε έχει πλούσιο αμαρτωλό παρελθόν σε ρατσιστικές και τρομοκρατικές αντιμετωπίσεις των μεταναστών.



Επικοινωνία με: Πέτρο Κωνσταντίνου 6932828964, Τζαβέντ Ασλάμ 6942017262

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

15 Περιβαλλοντικοί φορείς, ομάδες πολιτών και Δημοτικές Κινήσεις για την "Ελευσίνια Πορεία Περιβάλλοντος" του ΑΣΔΑ τη Δευτέρα 29/9



ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ


στείλτε αυτό το μύνημα στα Μέσα Ενημέρωσης

και

στα τηλ. (τηλ. 2610 647254, 2610 647253) της Κλειστής Φυλακής Πατρών

πιέστε για να πάρουν μέτρα.





Αξιότιμοι κύριοι,

συγχωρήστε μας που δεν δίνουμε τα ονόματα μας και αυτό για να μην μετατεθούμε εκδικητικά "λόγω υπηρεσιακών αναγκών", δεν σημαίνει όμως ότι περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια.



Είμαστε αναγκασμένοι μετά από τόσο καιρό που δεν λύνονται τα προβλήματα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, όχι για να "αποκαλυφθεί" ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ καθαρά λόγους.



Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα.

Δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όλοι μας λίγο η πολύ και σε εργοστάσια έχουμε δουλέψει και τετραωρίτες κ.λ.π.



Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί? Αυτό βέβαια έχει να κάνει με αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης που ελπίζουμε σε λόγο καιρό θα βελτιωθεί με τη λειτουργία των νέων καταστημάτων.



Το ότι δίνεται ΕΝΑ ρολό χαρτί τουαλέτας σε κάθε κρατούμενο ΤΟ ΜΗΝΑ έχει να κάνει με αποφάσεις της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας).

Το ότι δεν λειτουργεί κανένα πρόγραμμα εκμάθησης η σεμινάριο η σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ποιός φταίει γι αυτό?

Το ότι δεν πλένονται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια κρατουμένων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφόρητη βρώμα που ούτε στα πιο βρώμικα βουστάσια δεν υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με αδιαφορία της Τοπικής Διεύθυνσης (τηλ. 2610 647254, 2610 647253)

Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό είτε με τις υψηλές θερμοκρασίες είτε με την συνεχή υγρασία, δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΕΠΙΔΥΜΙΕΣ.

Η μη ύπαρξη κάδων μέσα στη φυλακή εάν δεν είναι θέμα της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας) τότε ποιανού είναι?

Εάν συλλογιστείτε ότι καθημερινά δύο φορές την ημέρα πετάγονται όγκοι σκουπιδιών, για 24 κάδους και πλέον, από ένα χώρο που "φιλοξενεί" πάνω από 800 άτομα (ένα κανονικό χωριό δηλαδή), χωρίς να γίνεται έστω υποτυπωδώς ανακύκλωση του χαρτιού και μετάλλου, φανταστείτε τι σπατάλη γίνεται? κάτι που αδιαφορεί τελείως η Τοπική Διεύθυνση.



Όσον αφορά εμάς, παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.



Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά, σκουλήκια, ποντίκια και κολλημένες ακαθαρσίες μηνών, πατώντας πάνω σε ένα μαύρο ζελέ βρωμιάς, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ΟΥΤΕ ΡΕΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας).



Αν και παλιότεροι συνάδελφοι, καταθέσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο Αρχιφύλακα για να βελτιωθεί το ωράριο, η απάντηση ήταν η πλήρης αδιαφορία.

Φανταστείτε λοιπόν εργαζόμενους που πρέπει καθημερινά να πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από 800 κρατούμενους, και κάθε περίπτωση να χρήζει ξεχωριστής σημασίας, εμείς να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς κούρασης, γιατί απλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ η τοπική διεύθυνση και αρχιφυλακείο.



Αξιότιμοι κύριοι,

των Μέσων Ενημέρωσης ελπίζουμε και σας ζητάμε να βοηθήσετε, έστω με την δημοσιοποίηση, αυτών των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών



υ.γ. Να μας συγχωρήσετε γιατί δεν δίνουμε τα ονόματα μας αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ με όλη τη σημασία της λέξης να μην βρεθούμε "λόγω υπηρεσιακών αναγκών" μετατιθέμενοι εκδικητικά.

Δυστυχώς στην υπηρεσία μας ισχύει "ότι δεν ακούγεται σημαίνει ότι λειτουργεί καλά" και άρα το Υπουργείο θεωρεί ότι η τοπική διεύθυνση (Διευθυντής -Αρχιφύλακας) δουλεύει καλά, όσο δεν υπάρχουν παράπονα.



ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΙ»


Διαμαρτυρία αλληλεγγύης

Στις 2 Οκτώβρη εκδικάζεται στο πρωτοδικείο της Ρόδου η αγωγή ακύρωσης των γάμων των δυο ομόφυλων ζευγαριών. Αύριο έξω από τη Βουλή στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών και πολιτισσών στον πολιτικό γάμο, με σύνθημα «ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΙ».
Το κάλεσμα υπογράφουν οι: Athens Pride, ΟΛΚΕ, Καμπάνια για τον Πολιτικό Γάμο, Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας, Δίκτυο Υποστήριξης Ομοφυλόφιλων, Ερμής, Be positive Εθελοντές για θέματα Φύλου και Διακρίσεων, Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό «Αντιγόνη» , Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι - Σύνθεση Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το ΗIV/AIDS, Κέντρο Ζωής, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, ΟΚΔΕ/Σπάρτακος, Κόκκινο, ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, Πρωτοβουλία Γένοβα, Δημοτική Κίνηση Ανοιχτής Πόλης, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Οικολόγοι Πράσινοι, Νεολαία Συνασπισμού, νέες & νέοι ΑΚΟΑ Ομάδα για τη Σεξουαλική Ταυτότητα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Πρωτοβουλία Έλληνες Μπλόγκερς κατά των Διακρίσεων, Διεθνής Αμνηστία (ελληνικό τμήμα).

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”



Την Πέμπτη 18/09/2008 στις 19:00 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείου του Ιλίου (στο χώρο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) για την άμεση επίλυση ζητημάτων που αφορούν την βιωσιμότητα, την λειτουργία και τον δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου.

Η επιτροπή συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιλίου κ. Ζενέτο και του κατέθεσε το ψήφισμα με τις χιλιάδες των υπογραφών από κατοίκους όλων των γύρω περιοχών. Σαν επιτροπή του παραθέσαμε τις αποφάσεις των δύο συνελεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί που αφορούν τα εξής:

* Άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το Πάρκο Τρίτση
* Να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των ιδιωτών μέσα στο Πάρκο
* Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι θα στείλει εργατουπαλληλικό προσωπικό άμεσα για τη συντήρηση του Πάρκου
* Να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου
* Να συμπορευτεί με την επιτροπή για την πραγματική επίλυση των ζητημάτων



Στα παραπάνω ζητήματα ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

* Δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα παρευρίσκεται και η επιτροπή αγώνα θα τεθεί σαν κύριο ζήτημα συζήτησης το Πάρκο Τρίτση
* Μας επισήμανε ότι και ο ίδιος σε συνεδριάσεις του Φορέα διαχείρισης του Πάρκου διαφωνούσε κάθετα με την παρουσία ιδιωτών (ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων) αλλά λόγω της πλειοψηφίας του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούσε να επιβάλλει τη γνώμη του (του ζητήθηκε από την επιτροπή έγγραφη αναφορά για τους άνω ισχυρισμούς του ειδάλλως δεν μπορούμε να τους αποδεχθούμε).
* Μας ενημέρωσε ότι είχε λάβει σαφής δεσμεύσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άνοιξη του τρέχοντος έτους για την σταθερή ετήσια χρηματοδότηση του Πάρκου οι οποίες όμως έχουν μείνει στα λόγια (εδώ ακριβώς του επισημάναμε ότι στην κινητοποίηση των κατοίκων στο ΥΠΕΧΩΔΕ εάν ισχύουν τα όσα ανέφερε θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να είναι σύσσωμο εκεί πλάι στους αγωνιζόμενους κατοίκους).
* Μας ενημέρωσε ότι με απόφαση και των τριών δήμων που είναι στον Οργανισμό Διαχείρισης θα αποσύρουν όλους τους αντιπροσώπους τους από την διοίκηση του οργανισμού του Πάρκου για να δημιουργήσουν κρίση ώστε να λυθεί το ζήτημα.
* Όσο αφορά το να στείλει άμεσα προσωπικό για τη συντήρηση του Πάρκου, ουσιαστικά μας είπε ότι όταν αναλάβουν οι δήμοι το Πάρκο θα στείλουν και το απαραίτητο προσωπικό για την συντήρηση του (θα αγωνιστούμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την άμεση παρουσία προσωπικού στο Πάρκο χωρίς να δεχόμαστε τις άνω εξαγγελίες του δημάρχου οι οποίες στο σήμερα δεν προσφέρουν τίποτα για την άμεση αποκατάσταση του Πάρκου)

Η επιτροπή αγώνα μετά την λήξη της συζήτησης διεμήνυσε στον δήμαρχο Ιλίου ότι αντίστοιχες παραστάσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν και στους άλλους δύο δήμους Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

Θεωρούμε με βάση την πρώτη μας εκτός του Πάρκου κινητοποίηση ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο είναι ευθύνη μικρή ή μεγάλη όλων όσων εμπλέκονται στη διαχείριση του και ότι μόνο μέσα από την επιτροπή αγώνα και την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση της μπορούμε να έχουμε άμεσα υλικά αποτελέσματα αλλά και συνολικές νίκες όπως η διασφάλιση χρηματοδότησης για το Πάρκο και ο αποκλειστικά ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του.

Η επιτροπή καλεί όλους τους κατοίκους στις επόμενες δύο κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν :

* Πέμπτη 25/9/2008 18:30, συγκέντρωση στη πλατεία των Αγίων Αναργύρων και μαζική παράσταση στο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων με τα αντίστοιχα αιτήματα.
* Πέμπτη 02/10/2008 18:30, συγκέντρωση στο Δημαρχείο Καματερού με τα αντίστοιχα αιτήματα.




ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

BIG BROTHER....IS WATCHING US


Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και με πρόσχημα την ανάδειξη και προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης των Χανίων (sic), και παρά τις ενστάσεις των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε η τοποθέτηση τριών (3) καμερών συνεχούς ζωντανής αναμετάδοσης μέσω του διαδικτύου (Live Web Camera) στην πλατεία Δικαστηρίων, στο Παλιό Λιμάνι της πόλης και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Την απόφαση ακολούθησε και η σύμφωνη γνώμη του Νομάρχη κ.Αρχοντάκη, τουλάχιστον όσον αφορά στην κάμερα που προορίζεται για το Νομαρχιακό Μέγαρο.

Κάθε νοήμων και δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος σ’ αυτήν την πόλη, κατανοεί ότι η ζωντανή μετάδοση είτε η δυνατότητα καταγραφής και παρακολούθησης δημόσιων χώρων με κάθε πρόσχημα, περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών, παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά τους και αντίκειται σε κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.
Όσο δε, για το επιχείρημα περί «τουριστικής ανάδειξης» του τόπου, αρκεί να καλέσουμε τον κ.Νομάρχη να ανατρέξει στην όχι και τόσο παλιά ιστορία των επεισοδίων της Νομαρχίας (επί διοικήσεως του τότε προκατόχου του κ.Νάτσικα), και να αναλογιστεί πόσες και πόσες στιγμές και ψηφιακά στιγμιότυπα «τουριστικής ανάδειξης» χάθηκαν εκείνες τις ημέρες, από την έλλειψη καμερών στην πλατεία Δικαστηρίων. Για να μη μιλήσουμε για τη μεγάλη ευκαιρία «ανάδειξης» των ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων (αυγών), που χάθηκε άδοξα από τη μη ύπαρξη κάμερας, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου…

Η κοινωνία του Μεγάλου Αδερφού έγινε πραγματικότητα στη χώρα μας το Μάιο του 2004, όταν μέσα σε κλίμα τρομο-υστερίας, η χρήση καμερών νομιμοποιήθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με το σκεπτικό ότι «η ανάγκη για ασφαλή και επιτυχή τέλεση των Αγώνων» είχε «προτεραιότητα» απέναντι στις όποιες επιφυλάξεις για την προστασία των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Μετά το τέλος της Ολυμπιάδας ανακοινώνεται υποκριτικά η άρση του συστήματος παρακολούθησης, μέχρι τον Απρίλη του 2005, οπότε ο τότε υπουργός δημοσίας τάξης Γ.Βουλγαράκης ανακοινώνει την επαναφορά των συστημάτων με το πρόσχημα της οδικής ασφάλειας (ακόμα πιο sic). Έκτοτε και με διάφορες γνωμοδοτήσεις (Αρείου Πάγου, Υπ. Δικαιοσύνης κλπ), με τελευταία του κ.Σανιδά τον Νοέμβρη του 2007, νομιμοποιείται η χρήση και καταγραφή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ακόμα και από τις «κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας», και καταγεγραμμένα δεδομένα τους, χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για το συντονισμό της διάλυσης των μεγάλων φοιτητικών συγκεντρώσεων , στην πορείες του Πολυτεχνείου και τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, και από τη δικαιοσύνη για καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Πιστευουμε ότι με την νομιμοποίηση της χρήσης των καμερών στοχοποιούνται οι κοινωνικοί αγώνες και ποινικοποιούνται οι πολιτικές πεποιθήσεις όσων εναντιώνονται στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε ένα καθεστώς γενικευμένης παρακολούθησης και επιτήρησης, στόχος είναι όσοι μπορούν να θεωρηθούν «ύποπτοι» για τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης. Στην πράξη αυτό αφορά τον καθένα και την καθεμιά που αποφασίζει να αγωνιστεί ενάντια στον κοινωνικό Μεσαίωνα που επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Ύποπτοι για τις κάμερες είναι οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν για το Ασφαλιστικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που διαδηλώνουν για την Παιδεία, οι εργαζόμενοι που διαδηλώνουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών λιμανιών και αεροδρομίων.
Είναι τελικά η δική τους ασφάλεια για την οποία φοβούνται και όχι η δικιά μας. Και το να αισθάνονται αυτοί ασφάλεια σημαίνει ότι εμείς πρέπει να ζούμε μες στο φόβο.
Οι κάμερες καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα μας. Δεν πρέπει να μπουν ποτέ στους δρόμους της πόλης μας! Για να επιβάλουν τη λειτουργία τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπαν άπειρα ψέματα και κατάργησαν συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς όπως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τώρα παραδίδουν τη σκυτάλη, στους κατά τόπους «τοπικούς άρχοντες» , στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει παντού αυτό που ξεκίνησαν. Όταν λοιπόν η εξουσία καταργεί τις ελευθερίες μας και αυθαιρετεί, τότε η ανυπακοή δεν είναι απλώς νόμιμη, είναι καθήκον. Οι κάμερες πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας. Να ξηλωθούν. Και αν δεν τις ξηλώσουν οι κρατούντες θα τις ξηλώσουν τα κινήματα στο δρόμο.

Aπαιτουμε και θα αγωνιστουμε να μην τοποθετηθούν ποτέ οι εν λόγω κάμερες στα Χανιά και απαιτεί να αχρηστευτούν και να απομακρυνθούν αμέσως όλα τα συστήματα και οι μηχανισμοί επιτήρησης, παρακολούθησης και προληπτικής καταστολής που φτιάχνουν ένα δύσμορφο και αποκρουστικό ομοίωμα δημοκρατίας.

Εκδηλωσεις από το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ


Δύο από τις πολλές εκδηλώσεις του αντιρατσιστικού φεστιβάλ (27 και 28 Σεπτέμβρη)

Κυριακή 28Σεπτέμβρη, ώρα 19:30

Συζήτηση με θέμα: «Αντιστάσεις στην Ευρώπη Φρούριο και την περιστολή δικαιωμάτων» Συμμετέχουν:
Αχμέντ Μοαβία (Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών)
Νίκος Γιαννόπουλος (Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα)
Χαρ. Ζολινδάκης (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων)
Κώστας Γκαζής (Διεθνής Αμνηστία)

Συντονιστής: Αμπντ. Χατζή (Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης)


"Χωρίς διαβατήριο" Μια μοναδική θεατρική παράσταση από Έλληνες κα μετανάστες (27 & 28 Σεπτέμβρη, στις 18.30).

Από το πρόγραμμα της παράστασης: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες που έτυχε αυτό το διάστημα να ζούμε στα Χανιά, άλλοι με διαβατήριο, άλλοι χωρίς. Κοινός παρανομαστής η ανάγκη να προσεγγίσουμε μέσω του θεάτρου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ευρώπη. Οι συναντήσεις μας ξεκίνησαν το Φεβρουάριο. Οι δυσκολίες πολλές: η γλώσσα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η κούραση (κάποιοι έρχονταν στην πρόβα κατευθείαν με τα ρούχα της δουλειάς), αλλά και οι διαφορετικές εμπειρίες.... Το «Χωρίς διαβατήριο» είναι ένα μέρος από το υλικό που συγκεντρώθηκε στους περίπου 8 μήνες δουλειάς». Είναι στιγμιότυπα από την κοινή ζωή 13 ανθρώπων...».

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΕΥΧΟΣ 2

Μάθημα θρησκευτικών: απαλλαγή χωρίς καμία αιτιολόγηση και αντικατάσταση από μάθημα θρησκειολογίας.



Ερώτηση Περικλη Κοροβέση

Η εκπαιδευτική κοινότητα, διά των συνδικαλιστικών της οργανώσεων, και αναφέρουμε ενδεικτικά την πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, αλλά και θεσμικοί φορείς προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, μεταξύ των οποίων «Ο Συνήγορος του Πολίτη», χαιρέτισαν την απόφαση του ΥΠΕΠΘ, όπως εκφράστηκε με τις εγκυκλίους 91109/Γ2/10-7-2008, 104071/Γ2/4-8-2008. Σύμφωνα με τις παραπάνω εγκυκλίους επιτρέπεται η απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών με απλή αίτηση του κηδεμόνα, χωρίς να χρειάζεται αναγραφή του λόγου για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή. Η εγκύκλιος Φ12/ 977/109744/Γ1/26-8-08 δημιούργησε σύγχυση επαναφέροντας το θέμα της αιτιολόγησης. Όπως και να έχει, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ αλλά ικανοποιεί την υποχρέωση της χώρας να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές επιταγές στα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, που συνάδουν με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε θέματα πολύ λεπτά, όπως η θρησκευτική συνείδηση. Η σπουδή της ελληνικής πολιτείας να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες, χωρίς να λάβει υπόψη τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί στη χώρα μας από την δεκαετία του ’80 τουλάχιστον και συνεχίζουν να διατυπώνονται, αλλά ούτε και την πείρα των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα, αλλά και η υποχώρησή της σε πιέσεις συντηρητικών κύκλων που βλέπουν αρνητικά τέτοια θέματα, οδήγησε σε σύγχυση και αντιφάσεις.
Στη χώρα μας, από γενέσεως ελληνικού κράτους, το μάθημα των θρησκευτικών ήταν ουσιαστικά ομολογιακό, μια κατήχηση στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, πράγμα που μετέτρεπε αυτομάτως το σχολείο σε ένα ιμάντα μεταφοράς και επιβολής συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αυτό είναι εξηγήσιμο από τις ιστορικές συνθήκες παλαιότερων περιόδων. Σήμερα όμως δεν αποτελεί παρά μια εμμονή που συνάδει κυρίως με απαιτήσεις του πιο συντηρητικού τμήματος της επίσημης Εκκλησίας και είναι απόρροια των στενών σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, με αξεκαθάριστες αρμοδιότητες και δικαιώματα της πρώτης, που τελικά υποβαθμίζουν τον πνευματικό ρόλο τον οποίο υποτίθεται πως έπρεπε να επιτελεί. Άλλωστε, το Σύνταγμα θεωρεί την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης κάθε πολίτη απαραβίαστη (άρθρο 13). Και η διάταξη του άρθρου 16 που μιλά και για καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης, διάταξη που δημιούργησε πολλές συζητήσεις, δεν οδηγεί αναγκαστικά σε υποχρέωση παροχής από τα σχολεία θρησκευτικής αγωγής προσανατολισμένης σε συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα ή θρήσκευμα. Σε μια σύγχρονη σχολική κοινότητα, συνήθως πολυπολιτισμική, με μαθητές ετερόδοξους, αλλόδοξους ή θρησκευτικά ουδέτερους ένα μάθημα κατήχησης δεν έχει θέση. Αντιθέτως, έχει κάθε δικαίωμα η Εκκλησία να προτείνει τέτοιες δραστηριότητες στα πλαίσια της δικής της λειτουργίας. Αλλά τότε η παρακολούθηση κατήχησης τότε πια γίνεται ζήτημα της ελεύθερης βούλησης των παιδιών και των κηδεμόνων τους.
Υπ’ αυτήν την έννοια τα θρησκευτικά με την μορφή που έχει το μάθημα σήμερα πρέπει να καταργηθούν ολότελα και η κατάργησή τους είναι ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παράλληλα θα επιλυθούν και μερικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το προαιρετικό του μαθήματος αλλά και από τις αντιφάσεις των εγκυκλίων, όπως:
α. μερικά τεχνικά προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του σχολείου αλλά και σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών: δεν θα υπάρχουν μαθητές που θα περιφέρονται ελεύθεροι στις αυλές με κίνδυνο ατυχήματος ούτε θα «φορτώνονται» σε κάποιο άλλο τμήμα επηρεάζοντας την εύρυθμη λειτουργία μιας άλλης σχολικής ομάδας, με δεδομένα τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
β. Η πιθανότητα το προαιρετικό ενός μαθήματος μπορεί να δημιουργήσει κακό προηγούμενο για παρεμβάσεις στο σχολικό πρόγραμμα φορέων και κοινωνικών ομάδων ξένων προς την εκπαίδευση (προαιρετική παρακολούθηση της Ιστορίας ή της Βιολογίας από ομάδες με διαφορετικές αντιλήψεις).
Οι θρησκείες, όμως, αποτελούν σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας ιστορίας, τα υπαρξιακά ερωτήματα απασχολούν τα παιδιά και τους εφήβους και οι φονταμενταλισμοί παίζουν μεγάλο ρόλο στις σύγχρονες εξελίξεις, αλλά και με δεδομένο την αναγκαιότητα υπεράσπιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτό της ανεξιθρησκίας ή του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην οποία πρέπει να ασκηθούν οι νεαροί Έλληνες πολίτες και οι αλλοδαποί μαθητές, θα έπρεπε να υπάρχει ένα μάθημα πληροφόρησης και προβληματισμού πάνω στο θρησκευτικό φαινόμενο. Ένα τέτοιο μάθημα πρέπει να είναι υποχρεωτικό και σίγουρα είναι χρήσιμο. Το σχολείο πρέπει να είναι ουδετερόθρησκο. Δηλαδή ένα σχολείο στο οποίο θα υπάρχει πληροφόρηση για το θρησκευτικό φαινόμενο, τις θρησκείες και την ιστορία τους, για τη θέση των θρησκευτικών ζητημάτων στην παγκόσμια ιστορία, με τρόπο επιστημονικό και με αποστάσεις από ιδεοληψίες που τυραννούν την παιδεία της χώρας μας από γενέσεως ελληνικού κράτους, είναι απαραίτητο για την σύγχρονη ελληνική κοινωνία όπου συναντώνται και συνομιλούν πλέον καθημερινά με την ελληνική κουλτούρα και παράδοση ξένες κουλτούρες και πολιτισμοί. Παράλληλα μέσα από μια τέτοια ύλη θα μπορούν οι μαθητές να μαθαίνουν και να ευαισθητοποιούνται πάνω σε θέματα τέχνης, που στην ιστορία της συχνότατα εμπνεύστηκε αλλά και έκρινε θρησκευτικά θέματα και αντιλήψεις. Μια τέτοια προσέγγιση θα βοηθούσε επίσης στην αποδοχή της διαφορετικότητας, που φέρνει η γνώση η οποία διώχνει το φόβο και τα συνεπακόλουθά του (φανατισμός, ρατσισμός κτλ).


Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Θα ισχύσουν πρακτικά από την τρέχουσα σχολική χρονιά οι εγκύκλιοι που ορίζουν πως η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών γίνεται με απλή αίτηση και οπωσδήποτε άνευ αιτιολόγησης;
2. Πώς αντιμετωπίζει το ΥΠΕΠΘ την πιθανότητα να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών με την παρούσα μορφή του και να το αντικαταστήσει με ένα μάθημα ιστορίας θρησκειών και πολιτισμού; Θα σας παρακαλούσαμε, επίσης, να μας πληροφορήσετε αν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εισηγηθεί ή, έστω σκέπτεται, την συγγραφή νέων βιβλίων και για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από καταρτισμένους επιστήμονες, που θα μπορούν να δείξουν στους μαθητές τους διάφορους δρόμους που ακολούθησε η σκέψη ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς για να λύσει τα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου αλλά και να επισημάνει την κοινωνική και πολιτική σημασία των θρησκειών και των δογμάτων.
3. Πώς σκέπτεται να λύσει το πρακτικό πρόβλημα που προέκυψε από την προαιρετική αποχή από το μάθημα: οι μαθητές, ειδικά του Δημοτικού Σχολείου, πώς θα απασχολούνται τις ώρες που δεν θα παρακολουθούν το μάθημα; Θα παρακαλούσαμε η απάντησή στο ερώτημα αυτό να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των σχολείων στην Ελλάδα (μονοθέσια δημοτικά, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής).

Αθήνα, 23/9/2008

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008


Με τη μεγάλη διαδήλωση το Σαββάτου 20/9 και τη Συνέλευση των Κινημάτων έληξε το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Ο πλούτος των συζητήσεων του και τη μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες του απέδειξε και πάλι την κοινωνική ισχύ του Φόρουμ καθώς και τη συνέχεια του μέσα στο χρόνο. Ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις ρατσιστικές διακρίσεις και την κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί τόσο στην καθημερινή δράση των κινημάτων όσο και στα μεγάλα διεθνή ραντεβού που επιβεβαιώθηκαν στο Μάλμε. Τα μεγάλες αυτά διεθνή ραντεβού είναι:

* Το μλοκάρισμα της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ για τα 60 χρόνια του (4 Απριλίου 2009 στο Στρασβούργο)
* Η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ που θα κορυφωθεί τον Μάρτη του 2009 στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες
* Η κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο του G8 τον Ιούλιο του 2009 στη Σαρδηνία.
* Η διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.
* Το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ το 2010 στην Κωνσταντινούπολη.


Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ έδωσε το δικό του δυναμικό «παρών» στο Μάλμε συμμετέχοντας σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών, και σχηματίζοντας το μπλοκ της ελληνικής αποστολής στη διαδήλωση του Σαββάτου. Είναι αυτονόητο ότι η δραστηριότητα μας θα συνεχιστεί τόσο στο εσωτερικό ενάντια στην αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική όσο και σε διεθνές επίπεδο με κύριο στόχο την κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.


Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ
22/9/2008

Φεστιβάλ Βαβέλ


Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων από τις 18 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Κόμιξ της Βαβέλ.
To ΥΠΠΟ, όμως, κινούμενο με ρυθμούς χελώνας, ενέκρινε μόλις μια μέρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη του Φεστιβάλ την επιχορήγηση του, με αποτέλεσμα να ακυρώσει στην πράξη την πραγματοποίηση του στις καθορισμένες ημερομηνίες. Να σημειωθεί ότι ακόμη χρωστάει στο Φεστιβάλ μέρος της περσινή επιχορήγηση.
Και όλα αυτά, για ένα φεστιβάλ που μετράει πάνω από μια δεκαετία ζωής, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κόμιξ της Ευρώπης, συγκεντρώνει περισσότερο από 150.000 κόσμο, και «παραμένει μια από τις ελάχιστες διοργανώσεις της πόλης με ελεύθερη είσοδο, ιδέα που αξιοποιεί την έννοια του δημόσιου χώρου όπου ο πολιτισμός πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες του, αξιοποιώντας έτσι κατά το καλύτερο τρόπο τη κρατική επιχορήγηση», όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικής Κοροβέσης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο ΥΠΠΟ, ήδη από τις 18/7/2008(!).

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί φέτος η 13η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ, μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυπληθείς εκδηλώσεις της πόλης, από τα ελάχιστα αυτής της τέχνης στην Ελλάδα, επειδή το υπουργείο Πολιτισμού αφήνει μετέωρο οικονομικά ένα φεστιβάλ με διεθνή αναγνώριση, σημαντικότατες διεθνείς παρουσίες, αλλά και σημαντικό άνοιγμα σε πολλούς τομείς της νεανικής δημιουργικότητας .
Η αδυναμία του υπουργείου Πολιτισμού να εμφανιστεί συνεπές στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του απέναντι στο Φεστιβάλ έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκταμιευτούν τα χρήματα της περσινής επιχορήγησης (150.000 ευρώ ), ώστε οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ να μπορούν να προγραμματίσουν αξιοπρεπώς τη φετινή διοργάνωση.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1996 από το Γκάζι , και με τη συμμετοχή του κόσμου που πλησιάζει κάθε χρόνο τους 150.000, με τεράστια ονόματα του χώρου που έρχονται ειδικά στην Αθήνα όπως ο Λουστάλ,, ο Μποέμιους, ο Μουνιόζ, ο Κίνο, ο Ντριγιέ έγινε ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Κόμικς της Ευρώπης.
Ας σημειωθεί ακόμη πως το Φεστιβάλ παραμένει μια από τις ελάχιστες διοργανώσεις της πόλης με ελεύθερη είσοδο, ιδέα που αξιοποιεί την έννοια του δημόσιου χώρου όπου ο πολιτισμός πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες του, αξιοποιώντας έτσι κατά το καλύτερο τρόπο τη κρατική επιχορήγηση.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ είναι ήδη καταχωρημένο στο επίσημο πρόγραμμα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Η περσινή επιχορήγηση ξεκινούσε με την έγκριση των 100.000 ευρώ (αλλά και την προφορική υπόσχεση των 200.000 ευρώ), αλλά έως και σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόνο τα 50.000 ευρώ , με αποτέλεσμα :
-να συσσωρεύει νέα χρέη πάνω σε χρέη και προηγούμενων ετών και να χάνει σε αξιοπιστία
-να περικόπτει από παντού: εργαστήρια, ημερίδες, προσκλήσεις κλπ.
-να εκτίθεται: σε καλλιτέχνες, σε πρακτορεία δικαιωμάτων, σε εταιρείες εξοπλισμού κ.α.
-να περιορίζει τη καλλιτεχνική του ανάπτυξη περικόπτοντας τον ερχομό καλλιτεχνών από χώρες όπως η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Αμερική, προκειμένου να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος.
Ερωτάται ο κ. υπουργός :

1. Πότε θα αποπληρωθεί η διοργάνωση του 2007 ;
2. Πότε σκοπεύει το ΥΠ.ΠΟ να ανακοινώσει το ύψος της φετινής επιχορήγησης του προς το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ ;
3. Σκοπεύει να εντάξει , καταξιωμένα στο είδος του Διεθνή Φεστιβάλ όπως αυτό , σε μόνιμο καθεστώς κρατικής επιχορήγησης, αποτρέποντας έτσι την απαξιωτική και άγνωστου αποτελέσματος επαιτεία εκ μέρους των διοργανωτών του κάθε χρόνο;

3o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων

Τηλεοπτικό σποτ στο link

"Κατάληψη" της Ολυμπιακής


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στα γραφεία της Ολυμπιακής στα Χανιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να ματαιωθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας πλακάτ στα χέρια και μοιράζοντας έντυπο υλικό στους διερχόμενους πολίτες απέκλεισαν τα γραφεία της Ολυμπιακής για περίπου 1 ώρα από τις 7 μέχρι τις 8 το απόγευμα.
Όπως επεσήμαναν το κυβερνητικό σχέδιο αποκρατικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα αποβεί καταστροφικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το επιβατικό κοινό.
"Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ανασφάλεια πτήσεων και απολύσεις" τόνισαν, καλώντας παράλληλα τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους της εταιρείας να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αερογραμμών.
Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εποχικός υπάλληλος της Ολυμπιακής στα Χανιά Νίκος Τζινευράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: "Επιτέλους το όνειρο του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του κ. Πάγκαλου να κλείσει η Ολυμπιακή γίνεται πράξη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή απόφαση είναι μια καταστροφική ενέργεια για τις αεροπορικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα διότι παραδίδει δημόσιο πλούτο στα ιδιωτικά συμφέροντα και ειδικότερα στην Aegean που είναι η βασική ανταγωνίστρια της Ολυμπιακής".
Ο κ. Τζινευράκης επεσήμανε ότι το κλείσιμο της εταιρείας θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων και ανασφάλεια των πτήσεων - διότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και το κλείσιμο της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής.
"Τα επιχειρήματα του υπουργού κ. Χατζηδάκη μπορεί να φαίνονται πειστικά αλλά είναι ψευδή 100%. Κι αυτό διότι παρόλο που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιηθεί ο ισολογισμός της Ολυμπιακής έχουν όλες οι κυβερνήσεις επιμόνως αρνηθεί. Άρα όλα τα στοιχεία που παραθέτουν είναι ψευδή. Εμείς γνωρίζουμε ότι η Ολυμπιακή είναι κερδοφόρα παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι τελευταίες κυβερνήσεις για να τη δυσφημίσουν".
Ο κ. Τζινευράκης ανέφερε ακόμα ότι ο υπουργός εκτίμησε σε 6,5 δισ. ευρώ το εγχείρημα της απαξίωσης της Ολυμπιακής και της ιδιωτικοποίησης και πρόσθεσε ότι προφανώς όλα αυτά τα χρήματα θα κληθεί να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τζινευράκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να βγει χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας και να γίνουν συμμαχίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες ώστε να υπάρχει κάλυψη των αναγκών σε όλο τον κόσμο.
Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εποχικός υπάλληλος της Ολυμπιακής στα Χανιά Μάρκος Χατζησάββας ανέφερε: "Η ιστορία με το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ανταποκρίνεται σε ένα σχέδιο που για όσους γνωρίζουν άρχισε να ξεδιπλώνεται κι από τους δύο μονομάχους του δικομματισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) οι οποίοι συναίννεσαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Αυτό έγινε εμφανές όταν άρχισε σιγά σιγά η Ολυμπιακή να απαξιώνεται ως εταιρεία και να χάνει ιστορικούς προορισμούς όπως της Γερμανία αλλά και από το γεγονός ότι όλοι και όλα στις πτήσεις του εσωτερικού δουλεύουν για τον ντόπιο ανταγωνιστή της. Τελικά έφτασαν την εταιρεία στο σημείο να έχει περίπου 20% μόνιμους υπαλλήλους και 80% εποχικό προσωπικό και να είναι πια έτοιμη να δοθεί «καθαρή» και χωρίς «βάρη» στον ιδιώτη".

Λέμε όχι στο αυτοκίνητο



www.peiratesalonica.gr

A) NO MORE CARS
Τα αυτοκίνητα ακόμη και εν αναπαύσει εργάζονται: εργάζονται ως σήματα - σειρήνες της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η ατομική ιδιοκτησία δεν γνωρίζει χρονικούς περιορισμούς - ξεσκίζουν τις νύχτες και τις μέρες οι συναγερμοί. Κι ας “βαράνε” σχεδόν πάντοτε κατά λάθος. Δεν πρόκειται για λάθος. Πρέπει υστερικά να ουρλιάζουν τα φετιχ, υστερικά να τσιρίζει την κυριαρχία της η ατομική ιδιοκτησία.
Ιστορικά ο χρόνος της ανήκει, σ’αυτή τη θλιβερή προϊστορία ακόμα του ανθρώπου


Β) IN THE DEATH CAR

Στην κυκλοφορία με το αυτοκίνητο, όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα, όμως ο καθένας μόνος του, εκπαιδευόμενος να το “χωνεύει” ατομικά, έγκλειστος στον μεταλλικό εξωσωματικό σκελετό του. Περνώντας δύο, τρεις ή και περισσότερες ώρες της ημέρας στη μόνωση των αυτοκινήτων, μπορεί να φτάσουν να γίνουν οι συγκρούσεις και τα δυστυχήματα προσπάθειες (στρεβλές προσπάθειες) συνάντησης και κοινωνικότητας σε ένα γενικευμένο λούνα-παρκ παραλογισμού.


Γ) CONCRETE JUNGLE

-Για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο χρειάζονται 148.000 λίτρα νερού, όση ποσότητα χρειάζεται ένας άνθρωπος για όλη του τη ζωή.
-Αν ένας πολίτης μετακινείται με ΙΧ, προκαλεί 19 φορές περισσότερη τοξική ρύπανση από ότι αν χρησιμοποιεί Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-Η χρήση ενός αυτοκινήτου θα κόστιζε 2.500 ευρώ περισσότερα αν συμπεριλάμβανε το κόστος για τη συντήρηση δρόμων, τις δαπάνες υγείας και το περιβαλλοντικό κόστος.
- Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 4,5 εκ. αυτοκίνητα και 750 χιλ. φορτηγά.
- Το ένα τέταρτο της επιφάνειας των πόλεων καταλαμβάνεται από δρόμους και χώρους στάθμευσης για το ΙΧ.
- Το κλείσιμο του κέντρου της Μπολώνια στην κίνηση των αυτοκινήτων μείωσε την ημερήσια ποσότητα μηχανοκίνητων οχημάτων από 160.000 σε 35.000.
- Μια μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων της τάξης του 60% θα μείωνε κατά 5000 τους θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στην περιοχή των Αθηνών.


Δ) SALONICOPOLY

-Περίπου 900.000 μετακινήσεις γίνονται καθημερινά με ΙΧ, το 66% των οποίων σταθμεύει παράνομα. Μόλις 1 στους 4 προτιμά τα αστικά λεωφορεία. Ενας στους δύο κατοίκους της πόλης έχει το δικό του ΙΧ
-Η συνολική ημερήσια κυκλοφορία στην Εγνατία οδό ανέρχεται σε 26.602 αυτοκίνητα, στη λεωφόρο Βασ. Όλγας 39.865 αυτοκίνητα, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου 58.669 αυτοκίνητα και στη Μοναστηρίου 21.981 αυτοκίνητα
Τα μικροσωματίδια ρύπων ξεπερνούν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση επί 250 ημέρες το χρόνο
-Η προαστικοποίηση της πόλης με τις προβλεπόμενες επεκτάσεις θα αυξήσει κατακόρυφα την ιδιοκτησία και χρήση ΙΧ
-Μέχρι σήμερα αυξάνεται η χρήση ιχ μεγάλου κυβισμού, καθώς έχει μειωθεί η φορολογία, προσφέρονται από τις εταιρίες ευνοϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και καταργήθηκαν τα τεκμήρια
-Στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, συμπεριλαμβανομένου και του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου. Επιπλέον, τα τελευταία δέκα χρόνια οι χώροι πρασίνου έχουν μειωθεί κατά 30%, ενώ τα Ι.Χ. έχουν διπλασιαστεί


Ε) NO MORE CARS

ΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΖΙΠ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΤΖΙΠ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ?

Το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αξία ως σύμβολο παρά ως αντικείμενο. Έχει μεγαλύτερη σημασία η κατανάλωση σημείων γοήτρου, κοινωνικής θέσης, εξουσίας, αρρενωπότητας, ερωτισμού, περιπέτειας. Οι εκατοντάδες διαφημίσεις το προβάλλουν ξεκάθαρα. Και οι διαφημίσεις μάς προσανατολίζουν στην κατανάλωση σημείων, μιας και η πραγματική χρήση είναι φτωχή και άθλια.


Ζ) ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Η αλυσίδα παραγωγής και μαζικής χρήσης του αυτοκινήτου και των προϊόντων που σχετίζονται μ' αυτό βασίζεται στη δυνατότητα του “αναπτυγμένου” κόσμου να καταληστεύει τους πόρους του “αναπτυσσόμενου” (πετρέλαιο, πρώτες ύλες, φθηνή εργασία). Η αποικιοκρατία παλαιότερα και οι πόλεμοι σήμερα εξασφαλίζουν τα 3 Ι.Χ. ανά οικογένεια. Δίχως το αυτοκίνητο να είναι η μόνη αίτια όλων αυτών των δεινών, αποτελεί ωστόσο μια συγκεκριμένη επιλογή που έχει συγκεκριμένες συνέπειες.


ΣΤ) ΜΙΖΑ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΝ

Το αυτοκίνητο φανερώνει τον καταστροφικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής παραγωγής και κατανάλωσης. Προς χάριν της μαζικής παραγωγής και χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων, η γη θάβεται κάτω από το μπετόν και το περιβάλλον μολύνεται. Και οι άνθρωποι υποτάσσονται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται στους αυτοκινητόδρομους, με εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες κάθε χρόνο.

Η) CRASH
26.102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα από το 1994 μέχρι το 2007.
Πέρα από την κακή κατάσταση των οδικών δικτύων και την κακή οδική συμπεριφορά, το αυτοκίνητο καλείται να εξυπηρετήσει τις οροθετημένες σε χώρο και χρόνο μετακινήσεις:
- από και προς το χώρο εργασίας
- από και προς τους χώρους διασκέδασης
- από και προς τα εμπορικά κέντρα
- από και προς τα «εξωτικά» μέρη των διακοπών
Η αλλαγή της σχέσης μας με το ιχ μπορεί να σηματοδοτήσει μικρά ρήγματα στην καθημερινότητα

Θ) ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το αυτοκίνητο επιτίθεται μαζικά στη σύγχρονη πόλη. (Εδώ, όπως και αλλού, η κυκλοφορία έχει έναν έντονο αρσενικό χαρακτήρα, δύναμης, διείσδυσης, καταστροφής και αυτοκαταστροφής). Διόλου τυχαία, όλα τα σχέδια, τα έργα, τα μέτρα στις πόλεις (όπως και αυτό της υποθαλάσσιας) υποτάσσονται στην κυριαρχία του αυτοκινήτου στην καθημερινή ζωή. Ο τεχνοκρατικός ορθολογισμός δύσκολα μπορεί να αποκρύψει τον παραλογισμό των επιλογών του: να πρέπει να καταστρέψει τμήματα μιας πόλης για να την “αναπτύξει”, να πρέπει να διευκολύνει την κίνηση κρατώντας όμως τους ανθρώπους απομονωμένους και ακινητοποιημένους στα ιδιωτικά τους μέσα, να πρέπει να προβάλλει την κατοχή αυτοκινήτου σαν κατοχή ενός μεριδίου ευτυχίας όταν βασιλεύουν η αποξένωση και η ένδεια στις κοινωνικές σχέσεις.

Ι) ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
Όπως και πολλές νεότερες εφευρέσεις, το αυτοκίνητο επιβλήθηκε ως ανάγκη χάρη στη χρήση του ως πολεμική μηχανή.
Το 1905 τα αυτοκίνητα ήταν ακόμη ακριβά και αναξιόπιστα: παιχνίδια για πλουσίους. Οι μεταφορές γίνονταν κυρίως με τα άλογα και τον σιδηρόδρομο. Ήταν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι στρατιωτικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονταν φορτηγά. Και η μεταπολεμική άσκηση έντονων πιέσεων εκ μέρους των κατασκευαστών φορτηγών και των στρατιωτικών επέτρεψε στα φορτηγά να εκτοπίσουν τις ιππήλατες άμαξες, και στη συνέχεια στα αυτοκίνητα να γίνουν “ανάγκη” όλων. Η “ανάμνηση” της καταγωγής τους ως πολεμικές μηχανές είναι φανερή στον πόλεμο όλων εναντίον όλων που διεξάγεται στους αυτοκινητόδρομους.

Κ) Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Κατασκευάζεται και επεκτείνεται διαρκώς ένας κυκλοφοριακός ιστός για να κινούνται ολοένα ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα εμπορεύματα. Και οι άνθρωποι μοιάζουν όλο και περισσότερο με έντομα αιχμαλωτισμένα σε έναν ιστό αράχνης: ακινητοποιημένοι μέσα σ' αυτήν την ξέφρενη κίνηση, αφού οι χώροι έχουν καταληφθεί, αποικιοποιηθεί, έχουν μετατραπεί σε μη-χώρους. Καθηλωμένοι στην κίνηση που έχει παγώσει από την αέναη επανάληψη των προκαθορισμών της αγοράς.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Προφεστιβαλική εκδήλωση για το αντιρατσιστικό


Tο «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων» στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ παρουσιάζει σήμερα Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 στις 9μμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τη θεατρική παράσταση «Εδώ»

Το «Εδώ» είναι μια θεατρική παράσταση που αφηγείται 8 αληθινές ιστορίες-μαρτυρίες μεταναστών, που δημοσιεύτηκαν σε Αθηναϊκές εφημερίδες, από το δημοσιογράφο και συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι (που βρίσκεται στην Ελλάδα 15 χρόνια και έχει καταγωγή από την Αλβανία) και ερμηνεύονται στη σκηνή από 4 πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ηθοποιούς.

Μια έγχρωμη νέα κοπέλα, γεννημένη στην Ελλάδα από γονείς Κενυάτες, κλείνει τα 18, αλλά δεν μπορεί να βγάλει ταυτότητα στη γενέθλιο χώρα· ο ελληνικός νόμος δεν την αναγνωρίζει. Κυκλοφορεί με ένα χαρτί στην τσέπη, όπου αναγράφεται ότι «γεννήθηκα στο μαιευτήριο "Αλεξάνδρα"».
Ένας Αφρικανός αθλητής, που ζει από 5 ετών στη χώρα μας, αν και πρώτης κατηγορίας, δεν κάνει προκοπή. Οι ομάδες, παρ' ότι διακρίνουν τις δυνατότητές του, διαρκώς τον απορρίπτουν, αφού δεν έχει χαρτιά.
Ένας Αλβανός έρχεται στην Ελλάδα και κάνει εγχείρηση στο μάτι του. Σε συμπλοκή με αστυνομικούς, τραυματίζεται στο χειρουργημένο μάτι και πρέπει να χειρουργηθεί ξανά. «Γνώρισα μια Ελλάδα όπου σου βάζουν το μάτι και μια Ελλάδα όπου στο βγάζουν», λέει σήμερα αφοπλιστικά.
Ο Κενυάτης Ηλίας έχει καημό να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία - όχι ότι τα καταφέρνει. Όμως, υπάρχουν «παρενέργειες» και στον δικό του κύκλο. Έζησε τον ρατσισμό των συμπατριωτών του, με επικεφαλής τον πατέρα του· επειδή θεώρησε ότι προδίδει τη φυλή του, τον έδιωξε απ' το σπίτι.

Η Μάγια από το Βελιγράδι. Η Ροζίνα από το Ιράν. Ο Ηλίας από την Κένυα. Ιστορίες αληθινές, με κοινό χωροχρόνο την Ελλάδα τού σήμερα, σκιαγραφούν χωρίς εμπάθεια, χωρίς μεροληψία ή ρητορία τη βία της ελληνικής αστυνομίας, τον παραλογισμό της εγχώριας γραφειοκρατίας, τον ρατσισμό της κρατικής μηχανής απέναντι στον μετανάστη, τις δυσκολίες αφομοίωσης αλλά και την άρνηση κάποιων μεταναστών για ενσωμάτωση.
Αυτές είναι οι αληθινές ιστορίες όπως τις διηγήθηκαν στον Γκασμέτ Καπλάνι και τις δραματοποίησε ο νεαρός σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης
Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2008 με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα στο Κ44 και στην συνέχεια το φετινό καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών (στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο «θέατρο στο Τροχόσπιτο»).

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Κείμενα: Γκαζμέντ Καπλάνι
Παίζουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί: Αννίτα Καπουσίζη, Σοφία Κεφαλληνού, Βαγγέλης Κοντομούς, Άννα Ψαρρά

Το «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων» καλεί Έλληνες και Μετανάστες να παρακολουθήσουν την παράσταση στηρίζοντας μ' αυτό τον τρόπο τόσο μια καλλιτεχνική δημιουργία που απευθύνεται σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες όσο και τις δραστηριότητες του Στεκιού στην πορεία του προς το 3ο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 & 28 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας των Λαών.

Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά
E-mail: info@stekichania.gr

www.stekichania.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”

Την Πέμπτη 18/09/2008 στις 19:00 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείου του Ιλίου (στο χώρο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) για την άμεση επίλυση ζητημάτων που αφορούν την βιωσιμότητα, την λειτουργία και τον δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου.

Η επιτροπή συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιλίου κ. Ζενέτο και του κατέθεσε το ψήφισμα με τις χιλιάδες των υπογραφών από κατοίκους όλων των γύρω περιοχών. Σαν επιτροπή του παραθέσαμε τις αποφάσεις των δύο συνελεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί που αφορούν τα εξής:

* Άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το Πάρκο Τρίτση
* Να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των ιδιωτών μέσα στο Πάρκο
* Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι θα στείλει εργατουπαλληλικό προσωπικό άμεσα για τη συντήρηση του Πάρκου
* Να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου
* Να συμπορευτεί με την επιτροπή για την πραγματική επίλυση των ζητημάτων



Στα παραπάνω ζητήματα ο δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

* Δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα παρευρίσκεται και η επιτροπή αγώνα θα τεθεί σαν κύριο ζήτημα συζήτησης το Πάρκο Τρίτση
* Μας επισήμανε ότι και ο ίδιος σε συνεδριάσεις του Φορέα διαχείρισης του Πάρκου διαφωνούσε κάθετα με την παρουσία ιδιωτών (ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων) αλλά λόγω της πλειοψηφίας του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούσε να επιβάλλει τη γνώμη του (του ζητήθηκε από την επιτροπή έγγραφη αναφορά για τους άνω ισχυρισμούς του ειδάλλως δεν μπορούμε να τους αποδεχθούμε).
* Μας ενημέρωσε ότι είχε λάβει σαφής δεσμεύσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άνοιξη του τρέχοντος έτους για την σταθερή ετήσια χρηματοδότηση του Πάρκου οι οποίες όμως έχουν μείνει στα λόγια (εδώ ακριβώς του επισημάναμε ότι στην κινητοποίηση των κατοίκων στο ΥΠΕΧΩΔΕ εάν ισχύουν τα όσα ανέφερε θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να είναι σύσσωμο εκεί πλάι στους αγωνιζόμενους κατοίκους).
* Μας ενημέρωσε ότι με απόφαση και των τριών δήμων που είναι στον Οργανισμό Διαχείρισης θα αποσύρουν όλους τους αντιπροσώπους τους από την διοίκηση του οργανισμού του Πάρκου για να δημιουργήσουν κρίση ώστε να λυθεί το ζήτημα.
* Όσο αφορά το να στείλει άμεσα προσωπικό για τη συντήρηση του Πάρκου, ουσιαστικά μας είπε ότι όταν αναλάβουν οι δήμοι το Πάρκο θα στείλουν και το απαραίτητο προσωπικό για την συντήρηση του (θα αγωνιστούμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την άμεση παρουσία προσωπικού στο Πάρκο χωρίς να δεχόμαστε τις άνω εξαγγελίες του δημάρχου οι οποίες στο σήμερα δεν προσφέρουν τίποτα για την άμεση αποκατάσταση του Πάρκου)



Η επιτροπή αγώνα μετά την λήξη της συζήτησης διεμήνυσε στον δήμαρχο Ιλίου ότι αντίστοιχες παραστάσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν και στους άλλους δύο δήμους Αγίων Αναργύρων και Καματερού.


Θεωρούμε με βάση την πρώτη μας εκτός του Πάρκου κινητοποίηση ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο είναι ευθύνη μικρή ή μεγάλη όλων όσων εμπλέκονται στη διαχείριση του και ότι μόνο μέσα από την επιτροπή αγώνα και την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση της μπορούμε να έχουμε άμεσα υλικά αποτελέσματα αλλά και συνολικές νίκες όπως η διασφάλιση χρηματοδότησης για το Πάρκο και ο αποκλειστικά ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του.

Η επιτροπή καλεί όλους τους κατοίκους στις επόμενες δύο κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν :

* Πέμπτη 25/9/200818:30, συγκέντρωση στη πλατεία των Αγίων Αναργύρων και μαζική παράσταση στο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων με τα αντίστοιχα αιτήματα.
* Πέμπτη 02/10/200818:30, συγκέντρωση στο Δημαρχείο Καματερού με τα αντίστοιχα αιτήματα.


ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»


ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ!


Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Με την απλή αυτή φράση που όλοι γνωρίζουμε μπορεί να περιγραφεί η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» με τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά τη κυβέρνηση και τους δημάρχους Ιλίου-Αγίων Αναργύρων-Καματερού (που μέλη τους αποτελούν και τον οργανισμό διαχείρισης του πάρκου από το 2002).

Η κατάσταση στο πάρκο σήμερα μπορεί να καταγραφεί συνοπτικά ως εξής:

· Ανύπαρκτη συντήρηση σε όλους τους τομείς

· Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις χωρίς καμία φροντίδα

· Λίμνες που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και βάλτους

· Ανύπαρκτη πυροπροστασία και ουσιαστική περιφρούρηση του πάρκου

· Απλήρωτοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δεν αρκούν ούτε για το ελάχιστο για τη κάλυψη των αναγκών του πάρκου

· Πράσινο που ποτίζεται μόνο όταν βρέχει

· Εισβολή των επιχειρήσεων για τη μετατροπή του πάρκου σε κερδοφόρα πηγή για αυτές και επιπρόσθετη δαπάνη για το λαό που το επισκέπτεται

Να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας!

Το πάρκο θα σωθεί μόνο εάν διασφαλιστεί ο ενιαίος χαρακτήρας του και η αποκλειστική κατά 100% χρηματοδότησή του από την πολιτεία που συνεπάγεται την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικό-τεχνικού και εργατο-υπαλληλικού προσωπικού για τη σωστή συντήρηση και ανάπλαση του πάρκου, σταθερή χρηματοδότηση για τη λειτουργία του και την απομάκρυνση όλων των ιδιωτών και ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν μέσα από την εγκατάλειψη του πάρκου να το αγοράσουν κοψοχρονιά για να μας βάλουν εισιτήριο να μπαίνουμε μέσα.

Αυτό το κείμενο αποτελεί το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα μέσα από την διεξαγωγή πλατιάς συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/09/08 στο χώρο του Πάρκου Τρίτση όλων των ανθρώπων και συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του πάρκου.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων: Η παρουσία μας διασφαλίζει την επιτυχία του αγώνα μας!

* Πέμπτη 18/9/2008, 18:30, συγκέντρωση στη πλατεία του Ιλίου και μαζική παράσταση στο Δημαρχείο του Ιλίου για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας (μη ανανέωση των συμβολαίων των ιδιωτών, άμεση πρόσληψη υπαλλήλων και εργατών για την συντήρηση του Πάρκου, δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου).
* Πέμπτη 25/9/200818:30, συγκέντρωση στη πλατεία των Αγίων Αναργύρων και μαζική παράσταση στο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων με τα αντίστοιχα αιτήματα.
* Πέμπτη 02/10/200818:30, συγκέντρωση στο Δημαρχείο Καματερού με τα αντίστοιχα αιτήματα.

e-mail: parkosos@yahoo.gr, τηλ.: 6945596618, 6942557820

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Γιορτή της ΕΠΟΧΗΣ


Η διήμερη γιορτή της εφημερίδας Εποχή, θα γίνει φέτος στο Άλσος του Θησείου (δίπλα στο σταθμό των ΗΣΑΠ) την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνονται:

εκθέσεις φωτογραφίας
προβολές βίντεο
θεατρικά δρώμενα, για μικρούς και μεγάλους
έκθεση γελοιογραφίας του Στάθη Σταυρόπουλου
έκθεση με μάσκες πολιτικών από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ
συναυλίες
συζητήσεις

Στη φετινή γιορτή της η Εποχή, φιλοξενεί μία μικρή σε αριθμό, αλλά πολύ σημαντική έκθεση έργων ζωγραφικής, μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Έξι σπουδαίοι εικαστικοί –Γιάννης Βαλαβανίδης, Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκος Κατζουράκης, Χρόνης Μπότσογλου, Δήμος Σκουλάκης και Γιάννης Ψυχοπαίδης, προσέφεραν αφιλοκερδώς έργα τους στην Εποχή για να εκτεθούν και να διατεθούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό με τη μορφή της μεταξοτυπίας στους επισκέπτες της γιορτής. Η έκθεση αυτή αποτελεί απτή απόδειξη για τη διάθεση της εφημερίδας να δίνει στις εκδηλώσεις της μία άλλη διάσταση ποιότητας, αναδεικνύοντας την πολιτική δύναμη της πραγματικής τέχνης.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα


Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου
Mickey Pantelous & The Chess-mates, έχοντας σαν βάση το μπλουζ τραγουδάνε για την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής.
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης από τις φωνές και τους δημιουργούς που ξεχώρισαν στην Δεύτερη Ακρόαση Νέων Δημιουργών της Μικρής Άρκτου συντροφιά με τη Μαρία Παπαγεωργίου
Η Λιζέτα Καλημέρη από τις πιο σημαντικές φωνές της έντεχνης μουσικής σκηνής σε αγαπημένα τραγούδια, κλασικά αλλά και σύγχρονα με συντροφιά το σπουδαίο δεξιοτέχνη της κιθάρας Δημήτρη Λάππα.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

Συναυλία Αργυρώς Καπαρού, Αλέξη Βάκη, Δημήτρη Σταμέλου. Έκτακτη συμμετοχή ο Λάκης Καραλής. Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και ραδιοφωνικός παραγωγός Στο Κόκκινο Αλέξης Βάκης συναντά δύο από τις πιο ελπιδοφόρες φωνές της νέας γενιάς, την Αργυρώ Καπαρού και τον Δημήτρη Σταματέλο. Θα παρουσιάσουν μια ανθολογία από τα καλύτερα ελληνικά πολιτικά (με την ευρεία έννοια) τραγούδια, από τη δεκαετία του ’60 ως και τις μέρες μας. Εμβολίμως, ο Λάκης Καραλής θα παίξει μερικά από τα θρυλικά τραγούδια του Σούπερ Μάρκετ, που γράφτηκαν το 1968 στο Λονδίνο, ως -συναισθηματική και πολιτική- αντίδραση στη διάσπαση του ΚΚΕ, καθώς και τραγούδια που συνέθεσε στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ παρέα με το Μουσικώςχύμα και εκατοντάδες φίλους και συντρόφους στις ταβέρνες και τα μπαρ της Γιορτής.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΧΑΝΙΑ


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων διοργανώνει το 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στις 27-28 του Σεπτέμβρη.
Ας βρεθούμε όλοι εκεί, έλληνες και μετανάστες, «εμείς» και οι «άλλοι» να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις, να διασκεδάσουμε με τις μουσικές μας, να γευτούμε από τις γεύσεις του κόσμου, να συζητήσουμε την κοινή μοίρα, να ανιχνεύσουμε τα κοινά προβλήματα και να προωθήσουμε την κοινή μας δράση.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- μουσικές από τις κοινότητες των μεταναστών που ζουν στα Χανιά αλλά και τοπικά συγκροτήματα
- 4 θεματικές συζητήσεις για ζητήματα μεταναστών, ρατσισμού, έμπρακτης αλληλεγγύης, εκπαίδευσης, τέχνης, οικολογίας κ.α.
- Προβολές ταινιών
- Κουζίνα με γεύσεις του κόσμου
- Δρώμενα - γκράφιτι - Παιδικό πρόγραμμα - Παραστάσεις από θεατρικές ομάδες και ομάδες σύγχρονου χορού - Video art - Σκάκι
- Εκθέσεις φωτογραφίας, αντιρατσιστικού σκίτσου - κόμικ
- Πάνω από 40 περίπτερα αντιρατσιστικών οργανώσεων, κοινοτήτων μεταναστών, συλλόγων και κοινωνικών χώρων δράσης


ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΝ!

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η σκόπιμη απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, από μέρους της Κυβέρνησης συνεχίζεται.

Για την προσχολική εκπαίδευση, στα χρόνια προβλήματα (κτιριακό-25άρια τμήματα-στρατιές αδιορίστων νηπιαγωγών) έρχεται να προστεθεί η υποχρεωτικότητα του ενός χρόνου στο Νηπιαγωγείο.
Πράγματι πριν δύο χρόνια, κάτω απο την πίεση της μεγάλης απεργίας των δασκάλων-νηπιαγωγών που διήρκησε έξι εβδομάδες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για το ένα από τα δύο έτη του νηπιαγωγείου.
Η ευχάριστη είδηση, δεν συνοδεύτηκε με μέτρα υλοποίησης όπως ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και διορισμούς που θα κάλυπταν τις καινούργιες ανάγκες. Έτσι στα ήδη γεμάτα νηπιαγωγεία η λύση που βρέθηκε είναι να γράφονται τα νήπια, ηλικίας πέντε χρονών και όλα τα προνήπια, ηλικίας τεσσάρων χρονών, να γυρίζουν σπίτι τους ή στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω πληρότητας.
Τα δύο χρόνια του νηπιαγωγείου γίνονται το εξής ένα υποχρεωτικό. Για τα προνήπια κανείς δεν υποχρεούται άρα εξοβελίζονται από την δημόσια εκπαίδευση στην οποία ανήκουν χρόνια. Βήματα μπρος ή πίσω;
Το Δημόσιο σχολείο χρειάζεται αληθινή πολιτική και οικονομική στήριξη και το ερώτημα μπαίνει πάλι.
Θέλει αυτή η Κυβέρνηση να στηρίξει το Δημόσιο σχολείο;
Από τα Νηπιαγωγεία μέχρι τα Πανεπιστήμια η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ & ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ - ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» είναι ένας χώρος μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς, συνολικής έκτασης 1.150 στρεμμάτων (έκταση που προσέγγιζε τα 2000 στρέμματα πριν εισβάλουν εκεί το Carrefour και το Ster Cinemas).
Το πάρκο ανήκε ιδιοκτησιακά στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ( Κ.Ε.Δ) και παραχωρήθηκε στον Οργανισμό της Αθήνας το 1993. Από το 2001 η χρήση του παραχωρήθηκε στον Α.Σ.Δ.Α ενώ στα τέλη του 2002 δημιουργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου που υπολειτουργεί μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς αυτός ο τεράστιος πνεύμονας πρασίνου, αυτό το ανεκτίμητης οικολογικής αξίας, πανέμορφο Πάρκο, παρουσιάζει σήμερα εικόνα τραγικής εγκατάλειψης (με στόχο βέβαια το ξεπούλημα του στο κεφάλαιο). Ο χώρος έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η κατάσταση μάλιστα θα ήταν χειρότερη χωρίς τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής. Η συντήρηση του πράσινου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς.

Η άνω κατάσταση μπορεί να καταγραφεί συνοπτικά ως εξής:

• Ανύπαρκτη συντήρηση σε όλους τους τομείς

• Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις χωρίς καμιά φροντίδα

• Λίμνες που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και βάλτους

• Ανύπαρκτη πυροπροστασία και ουσιαστική περιφρούρηση του πάρκου

• Απλήρωτοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών του πάρκου

• Πράσινο που ποτίζεται μόνο όταν βρέχει

• Εισβολή των επιχειρήσεων για τη μετατροπή του πάρκου σε κερδοφόρα πηγή για αυτές και επιπρόσθετη δαπάνη για το λαό που το επισκέπτεται

Οι ευθύνες του Υ.ΠΕ.ΧΩΔΕ είναι τεράστιες καθώς οι σχετικές με την συντήρηση του πάρκου πιστώσεις προς τον Α.Σ.Δ.Α. και το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν περικοπεί δραστικά τα τελευταία 3 χρόνια. Αντίστοιχα όμως και ευθύνες του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου είναι τεράστιες για το που πήγαν τα χρήματα που είχαν δοθεί καθώς και για το ότι δεν ενεργοποίησε το λαό της περιοχής την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Λέμε ΟΧΙ στις ανταποδοτικές χρήσεις – χορηγούς! Θα ήταν καταστροφικό να χωροθετηθούν χρήσεις «κράχτες» με στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη προσέλκυση κόσμου, γιατί με βεβαιότητα όλοι γνωρίζουμε ότι θα επικρατήσουν οι ανάγκες και τα συμφέροντα ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.

Λέμε ΝΑΙ στην κρατική χρηματοδότηση, τον ενιαίο χαρακτήρα του Πάρκου και τον κοινωνικό έλεγχο! Το πάρκο θα σωθεί μόνο αν διασφαλιστεί ο ενιαίος χαρακτήρας του και η αποκλειστική κατά 100% χρηματοδότηση του από την πολιτεία που συνεπάγεται την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικό-τεχνικού και εργατο-υπαλληλικού προσωπικού για τη σωστή συντήρηση και ανάπλαση του πάρκου, σταθερή χρηματοδότηση για τη λειτουργία του και την απομάκρυνση όλων των ιδιωτών και ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν μέσα από την εγκατάλειψη του πάρκου να το αγοράσουν κοψοχρονιά για να μας βάλουν εισιτήριο να μπαίνουμε μέσα.

Σήμερα η Επιτροπή Αγώνα ενώνει τη φωνή της με όλους τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, με όλους όσους διεκδικούν δυναμικά να σταματήσει η υποχρηματοδότηση, να δοθούν όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα συντήρησης και παραπέρα αξιοποίησης του Περιβαλλοντικού Πάρκου.

Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε:


• Καθημερινή παρέμβαση στο χώρο της επιτροπής 7μμ – 10μμ

• Συλλογή υπογραφών στήριξης της επιτροπής

• Πικετοφορία στο χώρο του πάρκου ενάντια στην παρουσία του Κτηματολογίου Α.Ε

• Την Τετάρτη 10/9 παρέμβαση για τα προβλήματα στην συναυλία που έχει προγραμματιστεί στο χώρο του πάρκου

• Παρουσίαση ενημερωτικού υλικού στο κιόσκι της επιτροπής

• Ανοιχτή λαϊκή Συνέλευση για τον καθορισμό των κινητοποιήσεων μας την Κυριακή 14/9 στις 7μμ στο σιντριβάνι του πάρκου

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ!



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/09/2008 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ





Επιτροπή Αγώνα για την Σωτηρία του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Email: parkosos@yahoo.gr, Τηλέφωνα: 6945596618, 6942557820

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Για την κατάσταση στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυκλοφορεί στα σχολεία από τα τέλη της περυσινής σχολικής χρονιάς, στο παρά πέντε στην κυριολεξία, μια εγκύκλιος που αφορά τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς 08 – 09. Η εγκύκλιος είναι από μόνη της μνημείο δημοσιοϋπαλληλισμού και υποκρισίας. Υποχρεώνει όλα τα σχολεία να φτιάξουν 30άρια τμήματα, να στείλουν ωρολόγιο πρόγραμμα στην Β'θμια πριν καν καλυφθούν οποιαδήποτε κενά σε προσωπικό για τη φετινή χρονιά και απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς προγραμματισμό ύλης (τη στιγμή που είναι γνωστό ότι απλά εφαρμόζουν τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου).

Είναι προφανές ότι ο υπουργός των ιδιωτικών κολεγίων και της παραπαιδείας προσπαθεί να δώσει στην κοινωνία μια ψευδή εντύπωση «νοικοκυρέματος» της εκπαίδευσης.
Το υπουργείο όμως έχει και κάποιους πιο «πεζούς» στόχους: με τη σαρδελοποίηση μαθητών – εκπαιδευτικών θα βγουν υπεράριθμοι πολλοί καθηγητές για να καλύψει άλλες ανάγκες και θα εξοικονομήσει χρήμα και κτήρια.
Αδιαφορώντας εντελώς για το ότι φουρνιές μαθητών βγαίνουν από το σύγχρονο σχολείο χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις, αυξάνει τους αριθμούς ανά τάξη, γυρίζοντας τα σχολεία δεκαετίες πίσω. Επίσης προωθεί σταδιακά ένα σωρό διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, υπονοώντας ότι αυτός και όχι το υπουργείο που καθορίζει αναλυτικά προγράμματα και βιβλία είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση στο σχολείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών – εκπαιδευτικών – γονέων και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους ξέροντας ότι από τέτοιους αγώνες εξαρτάται το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ





Η θεσμοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης που συζητείται αυτή την εποχή, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνες, και θεωρούμε ότι ήδη έχει καθυστερήσει μια θεσμοθέτηση σχέσεων ζευγαριών που επιλέγουν να συζήσουν χωρίς πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο αλλά παράλληλα θεωρούν ότι μια θεσμική κατοχύρωση τα βοηθά να αντιμετωπίσουν πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γιατί αυτό το θετικό βήμα που έτσι κι αλλιώς γίνεται καθυστερημένα, από την αρχή ναρκοθετείται με την άρνηση της πολιτείας να συμπεριλάβει τα ομοφυλα ζευγάρια, συνεχίζοντας το καθεστώς των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλες συμπολίτες μας, και θεωρούμε απαραίτητο η θεσμοθέτηση του Συμφώνου να συμπεριλαμβάνει όλα τα ζευγάρια.

Επίσης να συμπεριλάβει τα ζευγάρια αλλοδαπών ή Ελλήνων-Ελληνίδων με αλλοδαπούς/αλλοδαπές χωρίς διακρίσεις.

Ακόμα περισσότερο, θεωρούμε απαράδεκτο η Εκκλησία να σχολιάζει τις όποιες πολιτικές διαδικασίες και να ενοχοποιεί τους πολίτες για επιλογές που αφίστανται από τα αναχρονιστικά της δόγματα. Επιπλέον, καταγγέλλουμε ως φονταμενταλιστική την διατύπωση στη σχετικής απόφαση της Ιεράς Συνόδου, που καθυβρίζει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών με τον όρο «πορνεία», και της αντιτείνουμε ότι έχει περάσει η εποχή που η μόνη θεμιτή σεξουαλική σχέση ήταν αυτή εντός γάμου, και μάλιστα θρησκευτικού. Οι νέοι και οι νέες, τα ανύπαντρα ζευγάρια, οι «μοιχοί» και οι «μοιχαλίδες» είναι πολλά εκατομμύρια σ’ αυτή τη χώρα για να μπορεί οποιοσδήποτε να τους ενοχοποιεί. Η ανακοινωση της Ιεράς Συνόδου είναι εξοργιστική, αναχρονιστική και γελοία.

Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα έχει αγωνιστεί πολλά χρόνια για την ελευθερία επιλογής συντρόφου, σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση, και η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει την επιτυχία των αγώνων του.

Το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ελεύθερη επιλογή δεν μπορεί πλέον να το ενοχοποιήσει ούτε η Εκκλησία ούτε κανένας άλλος θεσμός.

Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΩΦΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ...Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ


Τη στιγμη που το Υπ.Παιδειας,
εχει δωσει εκατομυρια ευρω για να διαφημισει
σε εντυπα και τηλεοραση
το κοινοτικο προγραμμα e-εκπιδευτειτε,
προσφεροντας απλοχερα
τεραστια πακετα κρατικων διαφημισεων
σε καναλαρχες και εκδοτες...
αδιαφοροντας για τους κωφους φοιτητες
που σπουδαζουν στα Δημοσια Πανεπιστημια...
κοβει τα κονδυλια για τη χορηγηση διερμηνεων,
οι οποιοι μεταφραζουν στη νοηματικη
τα οσα λενε οι καθηγητες
κατα τη διαρκεια της παραδοσης.
Ετσι λοιπον,οι κωφοι φοιτητες
ειτε ειναι αναγκασμενοι να πληρωσουν
απο τη τσεπη τους τους διερμηνεις....
ειτε σε περιπτωση οικονομικων δυσκολιων,
να παρατησουν το δικαιωματους για μαθηση,
αφου δεν μπορουν να καταλαβουν
τα οσα λεγονται μεσα στις αιθουσες διδιασκαλιας.

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2008

30 μαθητές ανά σχολικό τμήμα...


"Ξεσηκώνονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο νομό Χανίων ενάντια στη νέα τακτική του υπουργείου Παιδείας το οποίο επιχειρεί με τρικ και εις βάρος των παιδιών να καλύψει τα κενά.
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του οδηγεί στο κλείσιμο σχολικά τμήματα και "σαρδελοποιεί" τους μαθητές καθώς αυξάνει σε 30 τον κατώτατο αριθμό τους ανά σχολικό τμήμα.
Το πρόβλημα συζητήθηκε χθες το βράδυ σε συνάντηση της ΕΛΜΕ με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στα Χανιά. Όλοι μίλησαν για "υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου", για "επιστροφή στο παρελθόν" και για "επικίνδυνες αλχημείες του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να εμφανιστεί με υπεράριθμο προσωπικό και να λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματα σχολικής στέγης".
Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση αποφάσισαν να δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΛΜΕ για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και ακόμη:
-Την ερχόμενη Δευτέρα να γίνουν συνελεύσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και να αποσταλούν έγγραφα διαμαρτυρίας σε εμπλεκόμενους φορείς.
-Την ερχόμενη Τρίτη στις 9.30 το πρωί να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την ίδια μέρα στις 7.30 το απόγευμα να γίνει γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ στο Εργατικό Κέντρο.
-Την Πέμπτη 11 του μηνός να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων και καθηγητών κατά τις τελετές αγιασμών στα σχολεία, αποχή των μαθητών από τους αγιασμούς και συγκέντρωση στην Αγορά.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης:
Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν μάλιστα και οι γονείς σε βάρος του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκου Βεστάκη και μάλιστα πολλοί θυμήθηκαν τις "δεσμεύσεις του πριν από 4 χρόνια όταν προχωρούσε τις συγχωνεύσεις των σχολείων ότι δεν πρόκειται κανένα τμήμα να έχει πάνω από 25 μαθητές. Τώρα θα λέει ότι το επιβάλλει ο νόμος".
Η συνάντηση ξεκίνησε με ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ. Παύλο Κοτσιφάκη, ο οποίος επισήμανε πως σε πολλά σχολεία κλείνουν τμήματα των 20 και 25 μαθητών και δημιουργούνται λιγότερα με 30 μαθητές σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο κ. Κοτσιφάκης πρότεινε στους γονείς από την ημέρα του αγιασμού να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι μαθητές να μην δεχτούν να μπουν σε τάξεις που έχουν πάνω από 25 άτομα.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Ναξάκης, αφού σημείωσε ότι έχουν ασκηθεί απειλές προς τους διευθυντές των σχολείων να εφαρμοσούν το μέτρο των 30 μαθητών ανά τάξη, διαφορετικά "θα έλθουν ειδικοί ελεγκτές «ράμπο» από την Αθήνα και θα επιβάλουν ποινές" τόνισε πως το μέτρο αυτό πάρθηκε: 1) "Επειδή θέλουν στις 11 Σεπτεμβρίου να εμφανίσουν ότι έχουν τεράστια πλεονάσματα προσωπικού με τα οποία θα καλύψουν στη συνέχεια τα κενά στην πρόσθετη διδακτική στήριξη. Θα κάνουν δηλαδή 30άρια τα τμήματα υποβαθμίζοντας την ποιότητα για να ενισχύσουν την πρόσθετη. Επίσης οι καθηγητές που θα περισσέψουν θα σταλούν στην πρωτοβάθμια για να καλύψουν τα κενά στα ολοήμερα. 2) Με τα 30άρια τμήματα θα κλείσουν πολύ σύντομα αρκετά σχολεία ειδικά της επαρχίας. Χαρακτηριστικά οι Βουκολιές που δύσκολα τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο θα μπορούν να έχουν τμήματα ακόμα και με 20 παιδιά".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Γ. Βόρδος, ο οποίος επισήμανε πως είχε χθες το πρωί μια συνάντηση με τον κ. Βεστάκη, ο οποίος και του είπε ότι δεν θα υπάρξει μείωση τμημάτων από το μέτρο κάτι που ο ίδιος διαπίστωσε ότι δεν ισχύει αφού σε όλα σχεδόν τα σχολεία καταργούνται τμήματα. Γονείς επισήμαναν πως πριν από μερικά χρόνια ο κ. Βεστάκης υποστήριζε τις συγχωνεύσεις σχολείων λέγοντας πως δεν θα δημιουργηθούν τμήματα άνω των 25 μαθητών και τώρα σπεύδει να υιοθετήσει ό,τι εντολές του δίνει το Υπουργείο. Εκπαιδευτικοί και γονείς από διάφορα σχολεία άρχισαν να απαριθμούν τα τμήματα που θα κλείσουν στα δικά τους σχολεία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Γιώργος Τσέκος κάλεσε τους γονείς να προχωρήσουν σε συνελεύσεις των συλλόγων τους προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσει το μέτρο. Για "σαρδελοποίηση" των μαθητών στα τμήματα προκειμένου να μειώσει το αριθμό των εκπαιδευτικών μίλησε ο κ. Φ. Μπιχάκης μέλος της ΕΛΜΕ, ο οποίος και τόνισε πως το Υπουργείο δεν το ενδιαφέρει η ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά πως θα στηρίξει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.