Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Δίκη για τα "πράσινα παπούτσια"

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου δικάζεται από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ο Παναγιώτης Κετίκης, γνωστός σαν ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια».

Ο Κετίκης είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί ως ύποπτος επίθεσης με μολότωφ κατά αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα χαράματα της 6ης Μαίου 2008.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της αστυνομίας, εμφανίζεται σε video να συμμετέχει στα επεισόδια, αν και το εικονιζόμενο άτομο, με το οποίο τον ταυτίζουν, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, εκτός, βέβαια από το ότι υπάρχει το ίδιο χρώμα παπουτσιών.

Ο Κετίκης, την ίδια ώρα συμμετείχε σε φοιτητικό πάρτυ, σύμφωνα με μαρτυρίες συμφοιτητών του.

Παρά την ύπαρξη συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων για την αθωότητά του, παρά το κίνημα πλατιάς συμπαράστασης και την καθολική υποστήριξη της κοινής γνώμης, η αστυνομική διεύθυνση της Ζαρντινιέρας τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί, μεθοδεύοντας την προφυλάκισή του για 46 ημέρες στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και συμπράττοντας στην κατασκευή ενός βαρύτατου αλλά στημένου κατηγορητηρίου: κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα), κατασκευή εκρηκτικών βομβών (κακούργημα), έκρηξη (κακούργημα), διακεκριμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας (κακούργημα), διατάραξη κοινής ειρήνης (πλημμέλημα).

- Ποιος θα αποζημιώσει τον Π. Κετίκη για την ταλαιπωρία που υπέστη και για την άδικη στέρηση της ελευθερίας του;

- Ποιος θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους, που, ψυχρά και αδίστακτα, έστειλαν ένα νέο άνθρωπο άδικα στη φυλακή, μήπως επειδή δεν τους άρεσε η εμφάνισή του;



· Ο Π. Κετίκης πρέπει να αθωωθεί!

· Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν!





Θεσσαλονίκη, 27/11/2008

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΝ ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΝΑΤΟΙ , ΝΑΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ



Πάνε 16 μέρες τώρα που συνάνθρωποι μας έχουν φτάσει στην έσχατη μορφή πάλης , και αγώνα , την απεργία πείνας . Δεν είναι άνθρωποι που τα βρήκαν έτοιμα και πέρασαν εύκολα την ζωή τους . Ήρθαν από τις χώρες τους αφήνοντας την οικογένεια τους και με πολλές δυσκολίες ήρθαν στην χώρα μας αναζητώντας κάτι καλύτερο που όμως οι εδώ συνθήκες δεν τους το επετρεψαν . Ο ρατσισμός πολλών ιθυνόντων και υψηλά βολεμένων ατόμων είναι εμφανής . Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που χαρίζονται δις στους τραπεζίτες , οι παπάδες κάνουν πάρτι με τα χρήματα που έχουν κλέψει από τον ελληνικό λαό . Και τι ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι ; Ζητάνε το νόμιμο δικαίωμα που τους στερούν , να νομιμοποιηθούν μετά από τα τόσα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα . Οι δεκαπέντε απεργοί πείνας της πόλης μας αποτελούν το ξεκάθαρο μοντέλο πολιτικής και νομοθεσίας που ακολουθεί η Ελλάδα στο θέμα αυτό , κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγώντας έτσι σε ακραίες ενέργειες απελπισίας μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν , πολλοί συντάχτηκαν στο πλευρό των μεταναστών συμμετέχοντας στα συντονιστικά που γίνονταν . Από φοιτητικές παρατάξεις , συλλόγους καθηγητών , φορέων του τόπου , μέχρι και συνδικαλιστές , αλλά και απλούς ανθρώπους . Και ενώ το ΔΣ του ΤΕΙ πήρε απόφαση συμμετοχής στην πορεία της Τρίτης 25/11/2008 και ώρα 6 το απόγευμα , στο πλευρό των μεταναστών , η οποία ημέρα είχε χαρακτηριστεί ως πανελλαδική ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και στήριξης των απεργών , η παράταξη της «αλήθειας» ,η παράταξη η οποία ποτέ δεν κρύβει τίποτα από κανένα σπουδαστή , η παράταξη του αγώνα και της πρωτοπορίας , η παράταξη της ΠΚΣ δεν ψήφισε και δεν δέχτηκε να στηρίξει των αγώνα των μεταναστών ενώ παράλληλα το ΠΑ.ΜΕ η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά .

Λοιπόν , είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ΠΚΣ λειτουργεί με την γραμμή του ΚΚΕ και των δικών του πολίτικων . Περιμένουμε λοιπόν , όλοι εμείς οι άμαθοι και αγνώμονες φοιτητές να μας πείτε κύριοι γιατί δεν συμμετέχετε σε κάτι τέτοιο ;

Αυτός είναι ο κομμουνισμός που θέλετε ; Δηλαδή μια κοινωνία με ρατσισμό και κοινωνικές ανισότητες ;

Καλό ταξίδι σύντροφε ...


Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του Συνασπισμού και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, Στέφανος Χλωράκης.

Ο πρόωρος και απρόσμενος χαμός του αφήνει την τοπική οργάνωση Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ πιο φτωχή.

Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν έναν ανιδιοτελή αγωνιστή, σαν ένα σύντροφο ταγμένο στις γραμμές της Αριστεράς και τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος. Θα μας λείψει η ανιδιοτελής προσφορά του, το χαμόγελο και η αισιοδοξία του.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους οικείους και τους συντρόφους του Συνασπισμού.

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για την απρόσμενη και πρόωρη απώλεια του Στέφανου Χλωράκη. Ο σ. Στέφανος πάντα ανιδιοτελής, ακούραστος, ανθρώπινος, συνεπής, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο Στέφανος Χλωράκης γεννήθηκε στο Κολυμβάρι Κισάμου το 1953. Αποφοίτησε από το 2º Γυμνάσιο Χανίων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του σαν Ναυπηγός Μηχανολόγος-Μηχανικός, από το 1979 ζούσε και εργαζόταν στα Χανιά ως καθηγητής Θερμοδυναμικής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης. Διετέλεσε Πρόεδρος, Γραμματέας και μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ.Μ.Η Τμήμα Δυτικής Κρήτης επί δεκαετία. Είχε διατελέσει επίσης γραμματέας Επιτροπής Πόλο Ναυτικού Ομίλου Χανίων, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Αλιείας Κολυμβαρίου, μέλος της Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Χανίων από το 1998 έως το 2006 και αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων της Νομαρχίας Χανίων (1999-2002) και μέλος της (2003-2006). Ήταν μέλος της Γ.Σ. της ΕΝΑΕ 2003-2006.Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του Συνασπισμού από το 1995 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1996.Κατά τις προηγούμενες θητείες του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων έκανε δεκάδες παρεμβάσεις για μια σειρά σημαντικά θέματα του νομού. Αρθρογραφούσε επί σειρά ετών στον τοπικό Τύπο για όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν σχέση με το νομό Χανίων, τους πολίτες και την ανάπτυξη της περιοχής.

Εκφράζουμε στην οικογένειά του και τους αγαπημένους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα

Εκ μέρους των μελών και των φίλων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας οδύνη για τον πρόωρο και αναπάντεχο χαμό του συντρόφου μας Στέφανου Χλωράκη.

Χάσαμε έναν συνεπή και ανιδιοτελή αγωνιστή. Με το χαμόγελο και την αισιοδοξία να χαρακτηρίζουν τη δράση του, έδινε συνεχείς μάχες στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς φορείς, στην κοινωνία. Αγωνιούσε για την ενίσχυση της Αριστεράς.
Συνέβαλε τα μέγιστα για την ενίσχυση της παράταξης και του κόμματος, πίστευε και πάλευε για την ουσιαστική του ανανέωση.
Η Αριστερά, η χανιώτικη κοινωνία αποχαιρετά έναν σημαντικό αγωνιστή.
Η οικογένεια του οι φίλοι του και οι σύντροφοί του έναν σημαντικό άνθρωπο.
Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι με τους οικείους του.

Ανακοίνωση της ΝΕ Χανίων του Συνασπισμού

Ο σύντροφος Στέφανος Χλωράκης έφυγε αναπάντεχα και πρόωρα από κοντά μας. Είχε επιλέξει να υπηρετεί, από τα εφηβικά του χρόνια, μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς τα λαϊκά συμφέροντα.

Με ξεκάθαρες και σαφείς πολιτικές αντιλήψεις, έδινε όλο τον εαυτό του για την υπόθεση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Αριστεράς, του Συνασπισμού (από τη θέση του Γραμματέα της Ν.Ε. Χανίων από το 1995 μέχρι χθες) και του ΣΥΡIZA. Πάντα με χαμόγελο, πάντα με αισιοδοξία, πάντα με ανοικτή, σύγχρονη και θετική αντίληψη. Ανθρώπινος, μακριά και πέρα από στενόμυαλες αντιλήψεις και πρακτικές περιχαράκωσης, ενωτικός και συνθετικός.
Η προσφορά του στα Χανιά, που τόσο αγαπούσε, είχε αναγνωριστεί από τους συμπολίτες του, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Η πρωτοφανής κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ για το Νομό Χανίων βασιζόταν στη δική του καθημερινή παρέμβαση. Η παρουσία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σημαδεύτηκε από συνεχείς ενέργειες για τη λύση σοβαρών τοπικών προβλημάτων. Η συμμετοχή του σε συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς φορείς χαρακτηρίστηκε από προσφορά και υπευθυνότητα.

Για όλους τους συντρόφους του, η απουσία του αφήνει ένα τεράστιο κενό που δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να αναπληρωθεί. Στο μυαλό και στην καρδιά μας ο Στέφανος θα δίνει το καθημερινό παρόν. Σε μια εποχή που η συλλογικότητα, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη αποτελούν το αποκούμπι μας για να αποτρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική λαίλαπα που απειλεί τους απλούς ανθρώπους, ο Στέφανος θα μας λείψει. Ήταν στήριγμα και συνδετικός κρίκος για τους αγώνες και τις αγωνίες όλων μας.
Θα μας λείψει και σαν φίλος, με τα απλά καθημερινά χαρακτηριστικά του. Το χαμόγελό του, την αγνή -παιδική καμιά φορά- σκέψη του, την αγωνία του για τις κοινωνικές εξελίξεις.

Στέφανε μας, σύντροφε μας, καλό ταξίδι. Η ζωή, δε στάθηκε απέναντί σου τόσο γενναιόδωρη όσο σου άξιζε. Θα σταθούμε δίπλα στη σύντροφο σου και στα αγαπημένα σου παιδιά, προσπαθώντας να καλύψουμε -όσο περισσότερο γίνεται- τη δική σου απουσία.

Ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του συντρόφου Στέφανου Χλωράκη, επί σειρά ετών Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του Συνασπισμού και υποψήφιου βουλευτή Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις τελευταίες εκλογές.

Με τον ξαφνικό του θάνατο η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μετρά μια σημαντική απώλεια. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την πίστη του στην ενότητα της Αριστεράς και την αφοσίωσή του στους αγώνες και τη δράση της.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους οικείους και τους συντρόφους του Συνασπισμού.

Ανακοίνωση της ΑΚΟΑ

Πρόωρα και απροσδόκητα έφυγε από κοντά μας ο φίλος και σύντροφος Στέφανος Χλωράκης.
Με το Στέφανο συναντηθήκαμε σε πάμπολλα μετερίζια. Παντού ξεχώρισε για την ενεργητικότητά του, την αποτελεσματική του δράση και την πολύπλερη συνεισφορά του στον τόπο και την Αριστερά. Η προσωπική του στάση, ενωτική και θετική, υπήρξε καθοριστική για τη δημιουργία και ανάπτυξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η απώλειά του μεγάλη όχι μόνο για την οικογένειά του αλλά και για όλη την Αριστερά.

Η ΑΚΟΑ Χανίων εκφράζει τη θλίψη της στην οικογένεια του. Η σκέψη του, η δράση του και η προσωπική του στάση θα είναι πάντα παρούσες ως πηγή έμπνευσης.

ΧΑΝΙΑ, 18η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Χανιά, 28-11-2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ
ΤΩΝ 15 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ



Το δικαίωμα στο δημοκρατικό θάνατο και η Ε.Ε.

Συνεχίζουμε την κατάληψη στο κτίριο της περιφέρειας ως απάντηση στην αναλγησία του Περιφερειάρχη και του υπουργού Εσωτερικών. Η άρνηση του Περιφερειάρχη να προχωρήσει σε παρέμβαση στον Υπουργό ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας, διατυπώθηκε και με την καθόλου πρωτότυπη αντίληψη πως «δε θα υπάρξει καταστολή καθώς οι μετανάστες έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία πείνας μέχρι και να πεθάνουν». Δηλαδή η καταστολή και ο θάνατος είναι οι εναλλακτικές κρατικές προτάσεις απέναντι σε μια συλλογική διεκδίκηση στοιχειωδών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η περιφέρεια, ο δήμος αλλά και ο υπουργός επικαλέσθηκαν αποφάσεις «ψηλότερων» νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για γνωστό ανέκδοτο όπου για την όποια διεκδίκηση που αφορά τη μετανάστευση, την εργασία, το ασφαλιστικό, το περιβάλλον, την υγεία ή την παιδεία ο κρατικός εκπρόσωπος επικαλείται την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή που το Ελληνικό κράτος αγνοεί, «κλειδώνει» ή παραμορφώνει τους νόμους, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, ώστε να υπηρετήσει τα ταξικά συμφέροντα υπέρ των οποίων έχει ταχθεί. Οι ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και όλων των εργατών όμως, ρυθμίζονται με άλλο νομοθετικό πλαίσιο: καταστολή, θάνατος, επισφάλεια, ανασφάλιστη εργασία.

Ο αγώνας των απεργών, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνικό αγώνα, αντλεί τη νομιμοποίηση του από την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που μοιράζεται την αγωνία των μεταναστών που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Οι απεργοί βρίσκονται στη 18η ημέρα απεργίας πείνας. Η υγεία τους πλέον κινδυνεύει άμεσα. Ζητάνε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του αρ. 91 Ν. 3386/2005, ώστε κάθε δημόσιο έγγραφο που εκδόθηκε πριν την 31-12-2004 να συνιστά απόδειξη παραμονής στην Ελλάδα και μάλιστα, να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να θεραπευθεί η καταφανής αδικία που η ισχύουσα ρύθμιση προκάλεσε.



Στήριξη από συλλογικότητες, πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες και οργανώσεις κόμματων

Το πρωί της 27-11-2008 αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων ως έμπρακτη συλλογική δράση αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταναστών απεργών. Η συνέλευση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, μέσα από το υπό κατάληψη κτίριο της περιφέρειας, χαιρετίζει την κίνηση και καλεί κάθε πολίτη και συλλογικότητα να εντείνουν τη συμπαράσταση τους στους απεργούς πείνας



Επίσης, τη συμπαράσταση τους με κείμενο και συνθήματα εξέφρασαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι όταν η πορεία τους για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που διοργανώθηκε από τους αγροτικούς συλλόγους Δ. Μεθύμνης και Αρμένων, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων και την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), πέρασε μπροστά από το χώρο των απεργών.



Καθώς η υγεία των απεργών πείνας επιδεινώνεται, καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων που σε όλη την Ελλάδα συγκινούνται και συμπαραστέκονται πολιτικά στον αγώνα τους. Πάνω από χίλιοι πολίτες έχουν επισκεφθεί τις σκηνές των μεταναστών μπροστά στο κτίριο της εφορίας για να υπογράψουν το βιβλίο συμπαράστασης, να ενισχύσουν οικονομικά και συναισθηματικά τον αγώνα τους και να συζητήσουν με μετανάστες και αλληλέγγυους. Η λίστα των συλλογικοτήτων, πολιτικών και πολιτιστικών ομάδων και κομμάτων που έχουν υπογράψει τα αιτήματα περιλαμβάνει μέχρι σήμερα:



Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μαγκρέμπ Αράμπι στην Κρήτη, Rosa Nera κατάληψη (Χανιά), Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, ΣΥΡΙΖΑ (Τ.Ε Χανίων),No Border (Συνέλευση Θεσσαλονίκης), Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Φόρουμ Μεταναστών Ρεθύμνου, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Γιατροί του Κόσμου (Μη Κυβερνητική – Αθήνα), Διεθνής Αμνηστία (παράρτημα Χανίων), YRE-Νεολαία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη (Αθήνα), ΑΔΕΔΥ (Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων), Αυτόνομη Παρέμβαση Χανίων (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζ.), Βουλευτής ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλίας Λαμπίρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, Δημιουργικές Γέφυρες (Μη Κυβερνητική - Χανιά), Δημοκρ. Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων ΔΟΥ Χανίων-Ρεθύμνου, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών (Αθήνα), Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (Βόλος), Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (Μη Κυβερνητική – Αθήνα), ΕΛΜΕ Χανίων, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών νομού Χανίων, Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό (Αθήνα), ΚΙΝΟ Χανίων, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (Αθήνα), Μαθητικό Ξεκίνημα (μαθητική εφημερίδα), Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (Αθήνα), Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, ΞΕΚΙΝΗΜΑ -Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών (Αθήνα), Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων Θεσσαλονίκης, Ομάδα νομικών Θεσσαλονίκης υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, ΠΑΜΕ (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων), ΠΑΣΟΚ (Ν.Ε Ρεθύμνου), ΠΑΣΟΚ (Ν.Ε Χανίων), Ποδηλάτρεις, Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών (Αθήνα), Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών (Συνδικαλιστική παράταξη), Ριζοσπαστική Αγωνιστική Συσπείρωση Γιατρών Χανίων (συνδικαλιστική παράταξη γιατρών), Σ.Ε.Κ Χανίων, Στέκι Αλβανών Μεταναστών (Αθήνα), Στέκι Μεταναστών (Αθήνα), Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κρήτης, Σύλλογος Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης, ΣΥΡΙΖΑ (Τ.Ε Ρεθύμνου), Σωματείο Εργαζομένων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Σωματείο Οδηγών ΤΑΧΙ Χανίων, Τ.Ε.Ε (τμήμα Δυτικής Κρήτης), Ταξική Πορεία Χανίων (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζ.), Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών (Αθήνα), HUMAN RIGHTS DEFENCE CENTRE (ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Ian Parker καθηγητής Ψυχολογίας στο Department of Psychology and Social Change, Manchester Metropolitan University, Saud Salem (Λίβυος ζωγράφος-γλύπτης).



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

υτέρα, 24 Νοέμβριος 2008 Καταγγελία ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΜΙΑΣ

Στις 24/11/2008 η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μας έδειξε για άλλη μια φόρα τα δημοκρατικά της φρονήματα, επιτιθέμενη για πολλοστή φορά σε φοιτητές της ΑΡ.ΕΝ και της ΠΚΣ , τραυματίζοντας μάλιστα 2 εξ αυτών.

Το περιστατικό αυτό δείχνει την προσπάθεια της ΔΑΠ να πνίξει την πολιτική έκφραση των αριστερών παρατάξεων και είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται σε όλες τις σχολές τις χώρας υπό την καθοδήγηση της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ. Η ΟΝΝΕΔ μπροστά στον «κίνδυνο» ξεσπάσματος ενός νέου γύρου φοιτητικού κινήματος προσπαθεί από τώρα να «καθαρίσει» το έδαφος από ενοχλητικές για τα κυβερνητικά σχέδια φωνές, και γι’ αυτό δε διστάζει να επιστρέψει σε εποχές Καλαμπόκα δηλαδή στην βία και στην τρομοκρατία των πολιτικών «αντιπάλων» της.

Καταγγέλλουμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία συστηματικά προσπαθεί να καταλύσει την δημοκρατία και να επαναφέρει την χούντα μέσα στο ΤΕΙ, αφού όπως και οι ίδιοι ομολογούν το θεωρούν τσιφλίκι τους!

Το φοιτητικό κίνημα από το πολυτεχνείο και μετά έχει κερδίσει με τους αγώνες του την δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και είμαστε διατεθειμένοι να προασπίσουμε αυτά τα αγαθά με κάθε τίμημα απέναντι στην ΔΑΠ που λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κατασταλτικού μηχανισμού της κυβέρνησης.

Είναι εμφανές ότι τώρα που το πρώτο θέμα συζήτησης στους φοιτητές και στους καθηγητές είναι το ζήτημα των ΚΕΣ και η κλιμάκωση των αγώνων ,η ΔΑΠ προσπαθεί με τις γνωστές της «πολιτικές μεθόδους» να αποπροσανατολίσει τους σπουδαστές , για να αποτραπούν ριζοσπαστικές αποφάσεις από τον σύλλογο των σπουδαστών.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν παρών ο Πρόεδρος του ΤΕΙ και ο προϊστάμενος Πληροφορικής από τους οποίους και απαιτούμε να καταγγείλουν ανοιχτά την τρομοκρατία που ασκεί η ΔΑΠ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ...


οργανώνει ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι για μεγάλους και μικρούς σε συνεργασία με το Χαριστικό του Σπόρου και παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας! Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3, φέρνουμε ρούχα, βιβλία, αντικείμενα σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούμε και παίρνουμε από κάποιον άλλο γείτονα κάτι που χρειαζόμαστε και μας αρέσει!

http://sporos.org/xaristiko

EKTAKTO - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Χανιά, 27-11-2008

EKTAKTO - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 15 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ

Στις 6.00 μ.μ. έγινε στο Ηράκλειο η συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. κ. Σεραφείμ Τσόκα με τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 15 μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη 17η μέρα της απεργίας τους.

Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη να κάνει παρέμβαση στον Υπουργό ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία να διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του αρ. 91 Ν. 3386/2005, ώστε κάθε δημόσιο έγγραφο που εκδόθηκε πριν την 31/12/2004 να συνιστά απόδειξη παραμονής στην Ελλάδα και μάλιστα, να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να θεραπευθεί η καταφανής αδικία που η ισχύουσα ρύθμιση προκάλεσε.

Ο Περιφερειάρχης για μια ακόμα φορά δήλωσε αναρμόδιος να λύσει το θέμα, και υπερασπίστηκε κι ο ίδιος την σκληρή και άτεγκτη στάση του Υπουργού Εσωτερικών.

Τέλος απευθυνόμενος προς τους 15 μετανάστες απεργούς πείνας δήλωσε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμά τους στην απεργία πείνας για όσες μέρες θέλουν, (ακόμα και μέχρι να πεθάνουν) και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμιά προσπάθεια καταστολής από την πλευρά της Πολιτείας όσες μέρες απεργία και να κάνουν.

Με λίγα λόγια κατά τον κ. Περιφερειάρχη μπορούν να κάνουν «ελεύθερα και δημοκρατικά» απεργία πείνας μέχρι να πεθάνουν.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν διαπιστώσαμε την ανάλγητη, προκλητική κτηνώδη και απάνθρωπη στάση της κρατικής εξουσίας και των εκπροσώπων της.

Η καθολική συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών πείνας της Χανιώτικης κοινωνίας αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων Πολιτών που έχουν εκφράσει με τους εκπροσώπους τους μέχρι σήμερα τη αμέριστη και καθολική συμπαράστασή τους, δίνουν κουράγιο σε όλους μας να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση των μεταναστών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ο "ΠΑΤΑΚΗΣ" προσπαθεί να συσπειρώσει τους εργοδότες στο χώρο του Βιβλίου...

Ο "ΠΑΤΑΚΗΣ" έχοντας δεχτεί την τρομερή πίεση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου για τις απολύσεις δύο συναδέλφων από το βιβλιοπωλείο του (Ακαδημίας 65), προσπαθεί να αντεπιτεθεί με ανακοινώσεις που μοιράζει στους εργοδότες του κλάδου. Παράλληλα απειλεί "θεούς και δαίμονες" με μηνύσεις.
Οι διαμαρτυρίες έξω από το βιβλιοπωλείο του, η συμπαράσταση του κόσμου, η κινητοποίηση του κλάδου του Βιβλίου, η ευρύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού για την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία του κ. Πατάκη, τον έχουν στριμώξει... Και σαν το λαβωμένο θηρίο βρυχάται.

Τώρα πρεπει να λαβωθεί ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο καίρια.
Είναι αμφίβολο, αν θα ανταποκριθούν στα κελεύσματά του οι εργοδότες του κλάδου (οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί είναι πολύ μεγαλοι).
Οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου και το σωματείο τους πρέπει πιο αποφασιστικά να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να πάρει η εργοδοσία που απολύει και τρομοκρατεί την απάντηση που πρέπει.


Αποφασιστικός αγώνας μέχρι τη ΝΙΚΗ, δηλαδή την ανάκληση των απολύσεων.

Να δυναμώσει ΤΩΡΑ η ενεργοποίηση των συναδέλφων βιβλιουπαλλήλων και η συσπείρωση στο Σύλλογο. Να δυναμώσει η συμπαράσταση στον αγώνα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα συνδικάτα.


Κάθε Τρίτη στις 5.00 μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 11.00 π.μ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65).






Προς τους κ.κ.

Εκδότες, Βιβλιοπώλες

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2008

Θέμα: Προβλήματα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς επικαλούμενοι τη συναδελφική αλληλεγγύη, προκειμένου να σας εκθέσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το οποίο θεωρούμε ότι αποτελεί πρόβλημα όλου του κλάδου μας.

Συγκεκριμένα από τις αρχές Νοεμβρίου το Βιβλιοπωλείο Πατάκη, που εδρεύει στην οδό Ακαδημίας αρ. 65, βρίσκεται σε ομηρία από την ανελέητη επίθεση που έχει οργανώσει εναντίον του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου Αττικής με αφορμή την απόλυση από την εταιρεία μας δύο εργαζομένων στο βιβλιοπωλείο για λόγους που αφορούσαν αποκλειστικά την εργασιακή τους επάρκεια.

Όλο αυτό το διάστημα για ορισμένες ώρες κατά τις ημέρες Τρίτη, Σάββατο και μερικές φορές και την Πέμπτη εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου προβαίνουν σε έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αποκόπτοντας την πρόσβαση των διερχομένων στο κατάστημα, μοιράζοντάς τους δυσφημιστικά εις βάρος μας φυλλάδια. Παράλληλα, έχουν επιδοθεί σε μπαράζ ανυπόστατων καταγγελιών και αιτημάτων συμπαράστασης σε θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, παρασύροντας κατά κύριο λόγο μεμονωμένα άτομα-εκπροσώπους τους σε αβάσιμες, ψευδείς και εκβιαστικού χαρακτήρα δηλώσεις και αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες και λαμβάνουν πλέον διαστάσεις ομηρίας και τρομοκρατίας. Όπως θα διαπιστώσετε και από τα εσώκλειστα αντίγραφα, απαιτείται με απόλυτα εκβιαστικό τρόπο η ανάκληση των απολύσεων, όπως προηγήθηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις του κλάδου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αυτές οι ενέργειες του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου Αττικής όπως παρουσιάζονται τώρα και όπως παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις συναδέλφων τείνουν να δημιουργήσουν ένα καθεστώς κατά το οποίο:

* Ο παραπάνω σύλλογος αποκτά εξουσία να αποφασίζει αυτός αν μια απόλυση ενός εργαζομένου είναι δίκαιη και νόμιμη ή καταχρηστική.

* Ο παραπάνω σύλλογος αποκτά το δικαίωμα της αυτοδικίας. Δεν έχει ανάγκη να προσφεύγει σε νόμιμες ενέργειες, αν διαφωνεί με τις ενέργειες κάποιου εργοδότη.

* Ο παραπάνω σύλλογος χρησιμοποιεί ως όπλο του τον εκφοβισμό, τη δυνατότητα να κλείνει καταστήματα, να εμποδίζει το κοινό να εισέρχεται στα βιβλιοπωλεία, να ακινητοποιεί την αστυνομία, να δυσφημίζει την κάθε επιχείρηση, και όλα αυτά με την πεποίθηση ότι «ο εργαζόμενος έχει πάντα δίκαιο».

* Ο παραπάνω σύλλογος έχει δικαίωμα να εμπλέκει άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον του κάθε επιχειρηματία του κλάδου μας και μάλιστα ομάδες που αποτελούν τους φυσικούς πελάτες μας, αφήνοντας έτσι να αιωρείται η έμμεση απειλή σαμποταρίσματος της προσβαλλόμενης επιχείρησης.

* Ο παραπάνω σύλλογος έχει την πολυτέλεια να επιλέγει ως ενεργούς συμμάχους πολιτικές παρατάξεις και πολιτικά κόμματα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, να παρουσιάζει τις επιχειρήσεις μας, που στηρίζονται αποκλειστικά στις προσωπικές προσπάθειες και την προσωπική εργασία των ιδιοκτητών, ως «το μεγάλο κεφάλαιο» και ως αδίστακτους μεγάλους επιχειρηματίες που συνθλίβουν τους εργαζομένους.

Σ' αυτό το πλαίσιο των συγκρούσεων τίθενται τα εξής ερωτήματα:

* Πώς θα μπορέσουμε να διοικήσουμε τις επιχειρήσεις μας, αν δεν μπορούμε να απολύουμε έναν εργαζόμενο που δεν προσφέρει στην επιχείρηση;

* Πώς θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις ενορχηστρωμένες εναντίον μας επιθέσεις;

* Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της μικρομεσαίας επιχείρησης, που δέχεται καθημερινά πλήγματα;

* Γιατί δεν αναγνωρίζεται η προσφορά μας στην οικονομία και στον πολιτισμό αυτής της χώρας;

* Γιατί η συντεταγμένη πολιτεία μάς αφήνει απροστάτευτους από πράξεις που προσβάλλουν βασικά δικαιώματα του πολίτη;

* Τα συνδικαλιστικά μας όργανα έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να περιφρουρήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά μας;

Συνάδελφοι, θεωρούμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα πρέπει να το δείτε όχι ως δικό μας μόνο πρόβλημα, αλλά ως πρόβλημα του κλάδου. Σας ζητάμε να περιφρουρήσετε τα νόμιμα δικαιώματα του κλάδου με συγκεκριμένες ενέργειες. Ιδιαίτερα πιστεύουμε ότι πρέπει να ζητήσουμε όλοι από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να παρέμβουν δυναμικά για τη λύση αυτών των προβλημάτων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

για τη Σ. ΠΑΤΑΚΗΣ Α.Ε.Ε.Δ.Ε.

Στέφανος Πατάκης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος





πηγη : athens.indymedia.org

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Οι μετανάστες απεργοί πείνας των Χανίων σε κίνδυνο

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση προς τον υπουργό εσωτερικών

Δεκαπέντε μετανάστες, τούτες τις μέρες στα Χανιά, βρίσκονται στη 14 ημέρα απεργίας πείνας. Έχοντας καταθέσει φάκελο, με όλες τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άδεια παραμονής, το αίτημα τους απορρίφθηκε. Κατέφυγαν με προσφυγή κατά της απόφασης, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Πολλές προσφυγές δεν έχουν ακόμα δικαστεί, καθιστώντας έτσι εντελώς «λαθραία» τη ζωή τους. Κανένα έγγραφο τους δεν ισχύει για τις αστυνομικές αρχές και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στα κρατητήρια ή να απελαθούν, όπως έχει ήδη συμβεί.

Οι δεκαπέντε απεργοί πείνας των Χανίων αποτελούν το ξεκάθαρο μοντέλο πολιτικής και νομοθεσίας που ακολουθεί η Ελλάδα στο θέμα αυτό, κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγώντας έτσι σε ακραίες ενέργειες απελπισίας μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Τι άμεσες λύσεις έχουν προβλεφθεί για τους απεργούς των Χανίων και γιατί τέσσερα χρόνια μετά τη προηγούμενη αποσπασματική νομιμοποίηση η Ελλάδα δεν προχωρά σε νέα;

2. Γιατί η Ελλάδα-κατ’ εξοχήν χώρα υποδοχής προσφύγων από χώρες πολέμου(Αφγανιστάν, Ιράκ κ.α.)- συνεχίζει αυτή την απαγορευτική πολιτική ασύλου καθιστώντας μας τελευταία χώρα, στη χορήγησή του, στην Ευρώπη;

Αθήνα 25 Νοέμβρη 20

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα για την κρίση


ε τελείως λαθεμένη κατεύθυνση τα μέτρα που παίρνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης αφού στηρίζονται στη διευκόλυνση της δανειοδότησης”.
Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε σε εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στα γραφεία του κόμματος στα Χανιά. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο οικονομολόγος και μέλος της θεωρητικής επιτροπής του περιοδικού “Θέσεις” κ. Σπύρος Λαπατσιώρας και ο οικονομολογος και μέλος της Α.Κ.Ο.Α. κ. Σταμάτης Κοιλάκος. Παρευρισκόμενος ήταν και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Περικλής Κοροβέσης.
Ο κ. Λαπατσιώρας δήλωσε: "Πρόκειται για μια κρίση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, η οποία δεν έρχεται απ' έξω αλλά δημιουργήθηκε απ' όλες τις χώρες οι οποίες διαμορφώνουν το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα. Συνιστά αντίφαση να συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της ιδιωτικοποίησης και της ελαστικοποίησης της εργασίας, αφήνοντας τους μετανάστες όλους παράνομους, αποτελούν σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός. Δεν θα πρέπει απλώς να ζητάμε επιστροφή σε μια ρευστότητα, δηλαδή σε μια κατάσταση, όπως προηγουμένως, αλλά να αλλάξει ριζικά το υπόδειγμα της πολιτικής και απαραβατό στοιχείο για να γίνει αυτό είναι η συνειδητοποίηση, ότι όλα δεν πρέπει να γίνονται για το κέρδος και σε τομείς όπως της υγείας είναι αυτό πολύ σημαντικό. Τέλος απαραίτητο στοιχείο για να σταματήσει η κρίση είναι να σταματήσει η συμπίεση των μισθών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Ο κ. Κοιλάκος επεσήμανε: "Αυτό που στο βάθος διαμόρφωσε την κρίση είναι η τεράστια άνιση κατανομή του πλούτου. Αν πάνε να βρούνε τη λύση διευκολύνοντας τα δάνεια χωρίς να ανέβουν οι πραγματικές αμοιβές και τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και γενικότερα εάν δεν διενεμηθεί ο πλούτος με έναν ουσιαστικότερο τρόπο καλύπτοντας ανάγκες και όχι κέρδος δεν θα βρεθεί ποτέ λύση. Γιατί μέσα από αυτό δημιουργούνται προβλήματα και πλασματικές ανάγκες".

Τρίτη 25-11-08, μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Χανιά, 24-11-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ


Τις 15 έφτασαν οι μέρες της απεργίας πείνας για τους αγωνιζόμενους μετανάστες στα Χανιά. 15 μέρες… Και το αρμόδιο υπουργείο, ο ίδιος ο υπουργός Προκόπης. Παυλόπουλος, συνεχίζει να παίζει με τις ζωές αυτών των απελπισμένων, αλλά περήφανων ανθρώπων. Παρά το ότι η υγεία τους ήδη διατρέχει άμεσο κίνδυνο, παρά την ολόψυχη συμπαράσταση της χανιώτικης κοινωνίας στο δίκαιο αγώνα τους, η πολιτεία απροκάλυπτα τους κοροϊδεύει. Η αποποίηση ευθυνών απ' το Δήμαρχο προς τον Υπουργείο Εσωτερικών, απ' τον Υπουργό προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης και πάλι πίσω δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να λυθεί το θέμα στην ουσία του: ότι η εφαρμογή του νόμου αδικεί και εκμεταλλεύεται οικονομικά με το χειρότερο τρόπο ανθρώπους που ψάχνουν μια ελπίδα για να συνεχίσουν να ζουν, ενώ παράλληλα έχουν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να πάρουν την άδεια παραμονής που δικαιούνται

Στεκόμαστε συγκλονισμένοι μπροστά στον θαρραλέο αγώνα τους. Στεκόμαστε οργισμένοι μπροστά στην εγκληματική και κυνική αδιαφορία αυτών που έχοντας συνηθίσει να κοροϊδεύουν τον κόσμο, αδυνατούν να καταλάβουν ότι όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες… Εδώ και τώρα άνθρωποι πεθαίνουν… Ως ελάχιστη έκφραση συμπαράστασης και οργής

Καλούμε εδώ στα Χανιά σε συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη 25/11/2008, ώρα 18:00 (6:00) το απόγευμα.

Ορίζουμε την ίδια μέρα, την Τρίτη 25-11-2008, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης, ως συμπαράσταση στους απεργούς πείνας.

Οι αγωνιζόμενοι μετανάστες στα Χανιά δεν είναι μόνοι τους. Ήδη οι φωνές συμπαράστασης μας έρχονται από όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες τους είναι μάθημα αξιοπρέπειας, για εμάς τους «νόμιμους» και «ιθαγενείς». Οι νίκες τους θα σημαίνουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Τους στηρίζουμε με όλη μας την ψυχή και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η πολιτεία, το υπουργείο Εσωτερικών, να ΠΑΨΕΙ να τους αγνοεί.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

- ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ
- ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΡΑΙΝΕΙ
ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Οι Τράμπούκοι της ΔΑΠ στη Λαμία συνεχίζουν

Στις 24/11/2008 η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μας έδειξε για άλλη μια φόρα τα δημοκρατικά της φρονήματα, επιτιθέμενη για πολλοστή φορά σε φοιτητές της ΑΡ.ΕΝ και της ΠΚΣ , τραυματίζοντας μάλιστα 2 εξ αυτών.

Το περιστατικό αυτό δείχνει την προσπάθεια της ΔΑΠ να πνίξει την πολιτική έκφραση των αριστερών παρατάξεων και είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται σε όλες τις σχολές τις χώρας υπό την καθοδήγηση της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ. Η ΟΝΝΕΔ μπροστά στον «κίνδυνο» ξεσπάσματος ενός νέου γύρου φοιτητικού κινήματος προσπαθεί από τώρα να «καθαρίσει» το έδαφος από ενοχλητικές για τα κυβερνητικά σχέδια φωνές, και γι’ αυτό δε διστάζει να επιστρέψει σε εποχές Καλαμπόκα δηλαδή στην βία και στην τρομοκρατία των πολιτικών «αντιπάλων» της.

Καταγγέλλουμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία συστηματικά προσπαθεί να καταλύσει την δημοκρατία και να επαναφέρει την χούντα μέσα στο ΤΕΙ, αφού όπως και οι ίδιοι ομολογούν το θεωρούν τσιφλίκι τους!

Το φοιτητικό κίνημα από το πολυτεχνείο και μετά έχει κερδίσει με τους αγώνες του την δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και είμαστε διατεθειμένοι να προασπίσουμε αυτά τα αγαθά με κάθε τίμημα απέναντι στην ΔΑΠ που λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κατασταλτικού μηχανισμού της κυβέρνησης.

Είναι εμφανές ότι τώρα που το πρώτο θέμα συζήτησης στους φοιτητές και στους καθηγητές είναι το ζήτημα των ΚΕΣ και η κλιμάκωση των αγώνων ,η ΔΑΠ προσπαθεί με τις γνωστές της «πολιτικές μεθόδους» να αποπροσανατολίσει τους σπουδαστές , για να αποτραπούν ριζοσπαστικές αποφάσεις από τον σύλλογο των σπουδαστών.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν παρών ο Πρόεδρος του ΤΕΙ και ο προϊστάμενος Πληροφορικής από τους οποίους και απαιτούμε να καταγγείλουν ανοιχτά την τρομοκρατία που ασκεί η ΔΑΠ.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Μπλοκάρει την είσοδο νέων μεταναστών η Ιταλία


Μορατόριουμ που θα μπλοκάρει για τα επόμενα δύο χρόνια την είσοδο στη χώρα νέων αλλοδαπών εργαζομένων προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του προερχόμενου από τις τάξεις της Λέγκας του Βορρά υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται στα προβλήματα που συνδέονται με την περίοδο οικονομικής ύφεσης, την οποία διέρχεται η χώρα και ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει κυρίως τους μετανάστες που εργάζονται ήδη στην Ιταλία. «Δεν πρόκειται για μία νέα, άγνωστη πρωτοβουλία. Τo 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διεύρυνση σε δέκα νέα κράτη -μέλη, είχε υιοθετήσει διετές μορατόριουμ» είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Για το ίδιο θέμα, αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του γραμματέα του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, Παολίνο Μπαρμπιέρο, στην πόλη Τρεβίζο.«Πρέπει να περιορίσουμε αυστηρά τις νέες εισόδους μεταναστών μέχρι να απορροφηθούν οι αλλοδαποί που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν» δήλωσε ο Μπαρμπιέρο. Ο ίδιος προτείνει «προσωρινή παύση για να μη βρεθούν χωρίς άδεια παραμονής -ουσιαστικά στην παρανομία- μετανάστες οι οποίοι εργάσθηκαν επι σειρά ετών στην Ιταλία και έχουν μείνει άνεργοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, και, φυσικά, για να βρουν δουλειά και οι Ιταλοί άνεργοι». Σημειώνεται ότι η περιοχή του Τρεβίζο, στη βορειοανατολική Ιταλία, είναι από τις πλέον εύπορες και ανεπτυγμένες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του German Marshall Fund σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία, αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Ιταλοί αντιμετωπίζουν αρνητικά το φαινόμενο της μετανάστευσης. Σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί βρίσκονται στην Ιταλία χωρίς νόμιμη άδεια, σε ποσοστό 66% είναι πεπεισμένοι ότι η μετανάστευση ενισχύει την εγκληματικότητα, ενώ 86 στους 100 Ιταλούς δηλώνουν ότι «φοβούνται τους παράνομους μετανάστες».



πηγη: http://www.antinews.gr/
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ !
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/2005!



Η προσπάθεια για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατη εκπ/σης έχει παρελθόν. Σε μια πρώτη φάση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, επιχείρησε να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του συντάγματος και να επιβάλει κοινοβουλευτικά την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Ένα μεγαλειώδες κίνημα παιδείας, μια νέα και ανυπόταχτη γενιά, θρυμμάτισε την δικομματική συναίνεση και ακύρωσε τα σχέδια τους. Επανερχόμενη όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη στήριξη ισχυρών συμφερόντων και του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρεί τώρα ένα συνταγματικό πραξικόπημα για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο φάσεις:
Ως πρώτο βήμα ψηφίζει μόνη της μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους πάσης φύσης «παρόχους μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης» στην κορυφή των οποίων βρίσκονται τα κολέγια, αλλά και «πάσης φύσεως εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της αλλοδαπής».
Ως δεύτερο βήμα στο άμεσο μέλλον προετοιμάζει, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 της Ε.Ε. που θα θεσπίζει ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα και τίτλους σπουδών για τους απόφοιτους των ΚΕΣ.

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τη νεολαία και όλο τον εργαζόμενο λαό:


- αναγορεύει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών de facto σε πανεπιστήμια δημιουργώντας μια ιδιωτική αγορά πανεπιστημιακών δήθεν τίτλων ευθέως ανταγωνιστική στη δημόσια τριτοβάθμια εκπ/ση. Στο εξής πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα θα πωλούνται και θα αγοράζονται σε μια εμπορική συναλλαγή. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι από την εξέλιξη αυτή κερδίζουν μόνο οι σχολάρχες και οι προνομιούχοι έχοντες και κατέχοντες! Όταν η μόρφωση μετατρέπεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα οι κοινωνικές ανισότητες, η εκμετάλλευση και η αδικία παίρνουν μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις! Το όνειρο ενός πτυχίου που θα ανοίγει τον δρόμο στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση μετατρέπεται σε εφιάλτη για όσους απλά δε μπορούν να το πληρώσουν.


- Νομοθετεί καθεστώς πλήρους ασυδοσίας για τις επιχειρήσεις-κολέγια, καθώς το Ελληνικό δημόσιο παριστάνει τον ανίδεο παρατηρητή. Ο τρόπος εισαγωγής, το περιεχόμενο των σπουδών, τα ανεπαρκή ακαδημαϊκά εφόδια των διδασκόντων, οι υποδομές, η φοίτηση και αποφοίτηση των σπουδαστών είναι παντελώς ανεξέλεγκτα! Αποτέλεσμα βέβαιο θα είναι αυτά τα αναξιόπιστα και αμφίβολου επιπέδου κολέγια να ανταγωνίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο ως προς το ποθούμενο: το πτυχίο, ένα υποτιμημένο «χαρτί», μια απλή πιστοποίηση κατάρτισης για ένα «απασχολήσιμο και ευέλικτο» (για να θυμηθούμε και τον Κ. Σημίτη) εργατικό δυναμικό. Ο δικομματικός νεοφιλελευθερισμός, ακολουθώντας το απάνθρωπο δόγμα του, ξηλώνει συστηματικά τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Και ο καθένας γνωρίζει από την εμπειρία του ότι πίσω από τις λέξεις βρίσκονται πολίτες που υποφέρουν!


Απαιτούμε να κλείσουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολέγια και να απορριφθεί η κοινοτική οδηγία 36/2005 της Ε.Ε. Να απαγορευτεί σε ξένα πανεπιστήμια να εγκαθίστανται μέσω αναδόχου-εργολάβου με σύμβαση δικαιόχρησης στη χώρα μας. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα αντίθετη με το άρθρο 16 του συντάγματος! Ζητάμε κατάργηση της βάσης του 10, αναβάθμιση των ΕΠΑΣ/ΕΠΑΛ και ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων όλων των τύπων λυκείων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με παράλληλη αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου και γενναία χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.
Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και όλο τον λαό να ορθώσει το ανάστημα του και να αντιταχθεί στα σχέδια του δικομματισμού για συνταγματικό πραξικόπημα και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες!

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Mουσική βραδιά με το Λεωνίδα Μαριδάκη

Οι νέες και οι νέοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συστήνονται στα Χανιά. Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνουν ανοικτό γιορτινό κάλεσμα τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, στις 9.30 μ.μ., στο «Μοναστήρι του Καρόλου», για να τραγουδήσουμε μαζί με το Λεωνίδα Μαριδάκη. Στην εκδήλωση θα προβληθεί και η ταινία-ντοκουμέντο του Δημήτρη Μακρή «Εδώ Πολυτεχνείο» με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και αφήγηση του Αλέκου Παναγούλη.

Τα απαγορευμένα τραγούδια της χούντας‏

Τα απαγορευμένα τραγούδια της χούντας

Μορφές λογοκρισίας πριν και μετά

Θυμόμαστε και τραγουδάμε




ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

18.30 ΚΤΙΡΙΟ ΓΚΙΝΗ

Αμφιθέατρο πρώτου ορόφου



Ομιλητές, ομιλήτρια:

Βέρα Δαμόφλη

Χρήστος Λεοντής

Αλέξης Βάκης

Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος

Τζίμης Αργυρός



Παρέα με τους/τις

Καλλιόπη Βέτα

Φοίβο Δεληβοριά

Γιάννη Ιωάννου

Λάκη Καραλή

Γιώργο Μεράντζα

Νατάσα Παπαδοπούλου

Πάνο Τζαβέλλα


Νέες και νέοι ΑΚΟΑ

Συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

Οι σύλλογοι των εργαζομένων του ΚΕΑΤ και των γονέων των τυφλών μαθητών του ΚΕΑΤ προχωρήσαμε χτες 13/11/2008 σε κατάληψη των εγκαταστάσεών του στην Καλλιθέα, απαιτώντας άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία αυτού του μοναδικού κρατικού ειδικού κέντρου για τυφλούς, που οδηγείται σε διάλυση και κλείσιμο.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υπο-χρηματοδότησης του Κέντρου -που δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των ελάχιστων μονίμων υπαλλήλων του- το ΚΕΑΤ αδυνατεί πλέον να καλύψει τις στοιχειώδεις δαπάνες λειτουργίας του, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, πετρέλαιο κλπ., ενώ εντός των ημερών αναμένεται να διακοπούν η σίτιση των μαθητών και η εκτύπωση των ειδικών σχολικών βιβλίων λόγω μακρόχρονης οφειλής στους αντίστοιχους προμηθευτές καθώς και να κλείσουν το τυπογραφείο και το ειδικό ΙΕΚ του ΚΕΑΤ, κατόπιν εξωστικών αγωγών λόγω μη καταβολής μισθωμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ζούμε σε ένα διαρκές άγχος για το αν τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να πληρωθούμε.

2. Με πρόσχημα την αξιοποίηση της περιουσίας του Κέντρου οι διοικήσεις του σε συνεργασία με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία εκποιούν τα φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του, ή τα παραδίνουν για εκμετάλλευση με επαχθείς όρους σε ιδιώτες –επιχειρηματίες, όχι για να διευρύνουν τις δραστηριότητες του κέντρου και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του, αλλά για να καλύψουν στοιχειωδώς κάποια λειτουργικά του έξοδα.

3. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησής μας είναι η απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών να παραιτηθεί πλήρως από τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία στα Ειδικά Σχολεία, μέτρο που συνιστά ευθεία βολή και στη λειτουργία του ειδικού Δημοτικού σχολείου του ΚΕΑΤ. Ήδη τη φετινή χρονιά αρκετά παιδιά του ΚΕΑΤ εγκατέλειψαν το Δημοτικό σχολείο εξαιτίας της αδυναμίας των γονιών τους να τα μεταφέρουν οι ίδιοι. Κυβέρνηση και Νομαρχία πετούν ο ένας στον άλλον την ευθύνη οδηγώντας τελικά από κοινού τα τυφλά παιδιά εκτός σχολείου, στο σκοτάδι της αμάθειας και της κοινωνικής απομόνωσης.

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια πολιτική που χτυπάει κατάκαρδα τα τελευταία υπολείμματα της Δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας με σκοπό την ολοσχερή παράδοσή της στην ιδιωτική κερδοσκοπία και στη φιλανθρωπία. Σ’ αυτόν αποκλειστικά το στόχο εξαντλείται όλο το ενδιαφέρον των εκάστοτε κυβερνητικών ιθυνόντων για την Εκπαίδευση και την Αποκατάσταση των Τυφλών.



Η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ αρνούμενοι να γίνουμε συνένοχοι στη διάλυση και των τελευταίων ψηγμάτων Δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας

Εμείς οι γονείς των τυφλών μαθητών, αδυνατώντας πια να σηκώσουμε το δυσβάστακτο φορτίο της εμπορευματοποίησης των αναγκών μας,



ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:



1. Άμεση κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του συνόλου των αναγκών για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο ΚΕΑΤ, ένταξη της μισθοδοσίας τους απ’ ευθείας στον Κρατικό Προϋπολογισμό.



2. Άμεση συγκρότηση δημόσιου, δωρεάν και ασφαλούς συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία. Όχι στη μεταβίβαση της ευθύνης στον κάθε γονιό.



3. Κατοχύρωση - διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ στην εκπαίδευση και ολόπλευρη ανάπτυξη των τυφλών μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επέκταση της ειδικής εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών σε Γυμνάσιο-Λύκειο και ίδρυση στο ΚΕΑΤ ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου.

4. Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρόνοιας, Ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

MIA ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΞΙΩΝ...

Μια φορά και έναν καιρό σ/ ένα χωριό, ένας άντρας ο Χάρης ανακοίνωσε στους
χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία. Ξέροντας οι
χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν. Ο
Χάρης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε. Το εμπόρευμα όμως
λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες.

Ο Χάρης ξαναανακοινώνει ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για 20 δολάρια τη μία. Οι
χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν και άλλες μαϊμούδες. Σύντομα όμως οι μαϊμούδες
λιγόστεψαν κι άλλο, οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.

Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες θα
αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια. Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που
έμειναν.

Ο Χάρης τούς λέει καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες
μαϊμούδες γι' αυτό και εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία. Αλλά επειδή πρέπει
να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοροπωλησία ο βοηθός μου.

Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει. Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης.
Γέμισε ένα στάβλο γεμάτο με μαϊμούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια
τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία.
Οι χωρικοί στριμώχτηκαν μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες
τις μαϊμούδες.

Δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Χάρη.

Καλώς ήρθατε στο Χρηματιστήριο.

Η κραυγή απόγνωσης μέσα από τα κελιά πλήγμα στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος και υπόθεση όλων μας

«Η τραγική κατάσταση των κρατουμένων στα σημερινά κολαστήρια, καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η εγκληματική αδιαφορία και ο κυνισμός κυβερνούν αυτόν τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπανιάς στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με αφορμή την έναρξη απεργίας πείνας από κρατούμενους σε πολλές φυλακές της χώρας.
« Ρωτάμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πόσοι ακριβώς από τους ανθρώπους αυτούς περιμένει να πεθάνουν πριν αποφασίσει να εφαρμόσει ακόμη και τους υπάρχοντες νόμους για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων; Ζήλεψαν οι αρμόδιοι τη δόξα της Μάργκαρετ Θάτσερ και την ανάλγητη συμπεριφορά της στην υπόθεση των κρατουμένων του ΙΡΑ τη δεκαετία του ’80;» συνέχισε ο Γ. Μπανιάς για να καταλήξει:
«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επαίσχυντη αυτή πραγματικότητα. Και σ΄ αυτή τη διεκδίκηση διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: το πρώτο είναι στα χέρια των ίδιων των κρατουμένων, να κάνουν δηλαδή το αίτημα τους όσο πιο μαζικό μπορούν, αίτημα καθολικό. Το δεύτερο όπλο είναι δικό μας: η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι υπόθεση όλων μας! Και η χθεσινή, εξαιρετικά συγκινητική συγκέντρωση συμπαράστασης στα Προπύλαια, μία συγκέντρωση σημαντική όχι μόνο για τον όγκο της αλλά κυρίως για τη συμμετοχή σ΄ αυτήν νέων στην πλειοψηφία ανθρώπων, αποδεικνύει ότι πραγματικά μπορούμε!»



ΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ο Ιωσήφ Στάλιν διχάζει τον Περισσό

Η «αγιοποίησή» του από την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ προκαλεί αντιδράσεις από μέλη του κόμματος

Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Το φάντασμα του Ιωσήφ Στάλιν όχι μόνο πλανάται επάνω από τον Περισσό, αλλά προκαλεί και πολιτικοϊδεολογικές παρενέργειες, όπως άλλωστε αναμενόταν. Η απόφαση της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ να ανοίξει εν όψει του 18ου Συνεδρίου του κόμματος (θα συγκληθεί τον προσεχή Φεβρουάριο) το «καυτό» θέμα της ανάλυσης και ερμηνείας των αιτίων της κατάρρευσης («νίκης της αντεπανάστασης», κατά τον Περισσό) του υπαρκτού σοσιαλισμού και της συνολικής επανατοποθέτησης του ΚΚΕ έναντι του φαινομένου οικοδόμησης του σοσιαλισμού κατά τον 20ό αιώνα με πυρήνα την εμπειρία της πρώην ΕΣΣΔ έχει ανοίξει τον κύκλο της αντιπαράθεσης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ο οποίος μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς τα θέματα που άνοιξε ο Περισσός έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του μεγάλες συζητήσεις και προβληματισμούς.
________________________________________



Η πολιτική αποτίμηση της περιόδου του Ιωσήφ Στάλιν εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα για το ΚΚΕ και να προκαλεί αναταράξεις εν όψει του 18ου Συνεδρίου του κόμματος. Η Γενική Γραμματέας του κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα, πάντως, ανέλαβε να υπερασπιστεί την υστεροφημία του «μεγάλου πατερούλη»
________________________________________
Το κεντρικό περίγραμμα της προσέγγισης την οποία επιχειρεί το ΚΚΕ σχετικά με το σοσιαλιστικό εγχείρημα, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό πολυσέλιδο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (το οποίο είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα») και θα τεθεί προς έγκριση από το συνέδριο, είναι ότι η συνεπής πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση ουσιαστικά ανακόπτεται μετά τον θάνατο του Στάλιν (1953) και με αφετηρία το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) υπό την ηγεσία του Νικήτα Χρουστσόφ ξεκινά η «δεξιά οπορτουνιστική στροφή» η οποία εμπεδώνεται επί Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1964) και κορυφώνεται με την περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (1985). Στις προσεγγίσεις αυτές άσκησε σκληρή κριτική με άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ένα πρώην μέλος και θεωρητικό στέλεχός του που είχε επαναπροσεγγίσει τον Περισσό και ήταν υποψήφιος βουλευτής του, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γ. Ρούσης, ο οποίος έλαβε και τη δημόσια απορριπτική απάντηση από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.
«Καταστροφική στροφή»
Στο κείμενό του (δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη») κάνει λόγο για «σταλινική στροφή» του κόμματος η οποία «σε συνδυασμό με έναν σεχταρισμό ο οποίος όλο και πιο έντονα διέπει όλες τις πτυχές της κομματικής δραστηριότητας, αν τελικά υιοθετηθεί από το 18ο Συνέδριο θα είναι καταστροφική». Ο κ. Ρούσης αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε «ορισμένα ιδεολογικά στελέχη», μεταξύ των οποίων και ο κ. Μ. Μαΐλης, ο πανίσχυρος άνθρωπος του γραφείου Τύπου του κόμματος, τον οποίο επικαλείται στις υποσημειώσεις του, και ασκεί κριτική στις θέσεις περί «θεμελίωσης του σοσιαλισμού» και «διαμόρφωσης της βάσης της νέας κοινωνίας» επί Στάλιν, όπως και στην κομματική άποψη ότι «το πιο συνεπές ρεύμα της μαρξιστικής διανόησης και πολιτικής (ήταν εκείνο) υπό την ηγεσία του Στάλιν», ενώ παράλληλα θεωρεί λανθασμένη την αναγωγή της κολεκτιβοποίησης σε κυρίαρχο ζήτημα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.
Ο αρθρογράφος στηλιτεύει την «από κάθε άποψη καταδικαστέα δικαιολόγηση της καταστολής του 1936-1938» η οποία επιχειρείται στο κείμενο των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αυτή η τοποθέτηση που δικαιολογεί τα εγκλήματα εκείνης της περιόδου και το μόνο που βρίσκει να πει είναι ότι υπήρξαν και ορισμένες "υπερβολές" στην αντιμετώπιση των "αντεπαναστατικών κέντρων"(!) οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι η ΚΕ υποστηρίζει ότι στον σοσιαλισμό του μέλλοντός μας, όπως γίνονταν επί Στάλιν, θα καταστέλλονται ως και θα τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών και οι εργαζόμενοι που τυχαίνει να διαφωνούν με την όποια κομματική γραμμή, ή ακόμη και εκείνοι που θα θεωρούνται εν δυνάμει διαφωνούντες, ή και τα ίδια τα κομματικά στελέχη, όπως έγινε με εκείνους τους 98 ανθρώπους, δηλαδή το 70% από τα 139 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ του κόμματος τα οποία είχαν εκλεγεί στο 17ο Συνέδριό του, οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν διά τουφεκισμού κατά κύριο λόγο την περίοδο 1937-1938!».
Αντιφατική στάση
Προειδοποιεί μάλιστα την ηγετική ομάδα ότι «μια τέτοια θέση εκθέτει το κόμμα, εμφανίζοντάς το σύμφωνο με εγκληματικές ενέργειες ενάντια ακόμη και στους ίδιους τους κομμουνιστές» καθώς και ότι «αμαυρώνει το κομμουνιστικό όραμα και το καθιστά αποκρουστικό, εμφανίζοντας τη σοσιαλιστική δημοκρατία σαν ένα καθεστώς ανελευθερίας». «Τελικά, σε συνδυασμό με έναν γενικότερο σεχταρισμό, αντί να ενισχύει την ηγεμονική θέση του κόμματος το αποδυναμώνει, κινδυνεύοντας να το μετατρέψει σε σέκτα» επισημαίνει ο κ. Ρούσης, ο οποίος υπογραμμίζει το γεγονός ότι η «αγιοποίηση του Στάλιν» και η κριτική των μετά το 20ό Συνέδριο ηγεσιών του ΚΚΣΕ δεν επεκτείνεται και στην κριτική «όλων των μετά το 1956 και ως και πρόσφατα ηγεσιών του ΚΚΕ, οι οποίες ήταν σύμφωνες με αυτή την πολιτική». Ετσι ερμηνεύει και την αντιφατική στάση του Περισσού «να υποστηρίζει τις επεμβάσεις αυτής της κατά τα άλλα οπορτουνιστικής σοβιετικής ηγεσίας σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία κτλ.» και χαρακτηρίζει τα συμπεράσματά του «θεμελιακό λάθος» και «τραγωδία», καλώντας τα μέλη του κόμματος «να τοποθετηθούν δημόσια απέναντι σε αυτό».


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ «ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ»



«Οταν θα γίνει σοσιαλισμός βεβαίως θα υπάρξει και βία»
Η κυρία Παπαρήγα δεν έκρυψε την προσωπική της πικρία για όσα της επεφύλαξε ο κ. Ρούσης: «Θα μπορούσε αυτά να τα είχε γράψει με ένα πιο συντροφικό ύφος, αλλά εν πάση περιπτώσει ο καθένας έχει το ύφος του...» είπε προ ημερών σε κομματική εκδήλωση στην Πάτρα, διατυπώνοντας παράλληλα την καινοφανή άποψη: «Δεν είμαστε ούτε σταλινικό ούτε μπρεζνιεφικό ούτε κόμμα του Λένιν».
«Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε σταλινικό ούτε λενινιστικό ούτε τίποτε από αυτά» είπε η κυρία Παπαρήγα δημιουργώντας ερωτηματικά, καθώς το ΚΚΕ δηλώνει παγίως στα προγραμματικά ντοκουμέντα του ότι είναι «λενινιστικό κόμμα νέου τύπου». Υποστηρίζοντας την κολεκτιβοποίηση επί Στάλιν, είπε ότι βοήθησε στην οικοδόμηση των βάσεων του σοσιαλισμού και ότι «νικήθηκαν οι τσιφλικάδες και οι κουλάκοι».
Υπερασπίστηκε δε τον Στάλιν, λέγοντας ότι «πολλές φορές διόρθωνε κι έλεγε: "μη λέτε απαλλοτρίωση των τσιφλικάδων και των κουλάκων, αλλά απαλλοτρίωση της τσιφλικάδικης και κουλάκικης ιδιοκτησίας", γιατί απαλλοτρίωση του τσιφλικά σημαίνει τον σκοτώνω, ας πούμε»! Βεβαίως, η κυρία Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι η κολεκτιβοποίηση «έγινε με επιθετικό τρόπο» αλλά όπως επισήμανε στο κομματικό ακροατήριό της «εκ των υστέρων, ύστερα από 30-40 χρόνια, αφού έχεις πετύχει κάτι, μπορείς με την ηρεμία σου να πεις: θα μπορούσε να γίνει έτσι ή αλλιώς, αλλά την ώρα της μάχης και με εμφύλιο πόλεμο, με ιμπεριαλιστική περικύκλωση, πώς;».
Στο πλαίσιο αυτό η «σιδηρά κυρία» του ΚΚΕ, κάνοντας μια παραπομπή στο μέλλον είπε: «Οταν θα γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα, όλοι οι βιομήχανοι θα μας παραδώσουν τις βιομηχανίες τους και θα πούνε "πάρτε τα"; Θα είναι σκληρή η σύγκρουση. Και θα είναι και με τους συμμάχους τους, ανώτερα μεσαία στρώματα κτλ. Δεν κατάλαβα, δηλαδή. Βεβαίως θα υπάρξει βία, δεν το κρύβουμε».
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη θεωρητική προσέγγιση της ηγεσίας, η κυρία Παπαρήγα ανέφερε: «Δεν βλέπουμε ότι μετά το 20ό Συνέδριο τέλειωσε, έπαψε να υπάρχει σοσιαλισμός» αλλά ότι «έγινε παρέκκλιση». Διατυπώνοντας έμμεσες αιχμές κατά του κ. Ρούση και όσων τυχόν ακολουθήσουν, η κυρία Παπαρήγα είπε: «Δεν έχουμε πει "άβατο" την κριτική για τον Στάλιν, έλεος πια. Αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Δηλαδή η ταξική πάλη δεν υπήρχε τότε; Ηταν φόρουμ η οικοδόμηση του σοσιαλισμού; Σεμινάριο;».
Οσον αφορά την πολιτική και φυσική εξόντωση των αντιπάλων του Στάλιν, η γραμματέας του ΚΚΕ επιχείρησε να μειώσει τη σημασία τους και να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πλήρης δικαιολόγησή τους: «Εγιναν ακρότητες; Εγώ σου λέω ότι μπορεί και να έγιναν. Αυτό θα μας μείνει, σύντροφοι, από εκείνη την περίοδο; Και, στο κάτω κάτω, ας τα πουν οι ίδιοι οι Σοβιετικοί. Είμαστε εμείς μέσα στην ΕΣΣΔ το '30 και το '35 να ξέρουμε; Πάμε να βγούμε απ' έξω και να κάνουμε τους έξυπνους; Ε, δεν είμαστε» είπε.
Καταφέρθηκε δε κατά των «οπορτουνιστών», επισημαίνοντας ότι την περίοδο εκείνη «η ιδεολογική διαπάλη ήταν έντονη με τους τροτσκιστές, με τον Μπουχάριν και με όλους αυτούς, τον Ζινόβιεφ, τον Κάμενεφ κτλ., οι οποίοι ήταν αντίπαλοι της σοσιαλιστικής οικοδόμησης». Και συμπλήρωσε: «Αυτή η διαπάλη οδήγησε αυτούς τους ιδεολόγους να μετατραπούν πραγματικά σε εμπόδια. Εκείνη την περίοδο πώς λύνονταν τα ζητήματα; Δεν ήταν μια διαπάλη θεωρητική, όπως κάναμε εμείς το 1991 με το 13ο Συνέδριο».


Το ΒΗΜΑ, 09/11/2008 , Σελ.: A32

Ντροπή κύριε δήμαρχε

Τρίτη 11 του Νοέμβρη. Οι απεργοί πείνας ξεκινούν τη διαμαρτυρία τους. Στο πλευρό τους εκατοντάδες μετανάστες με τα ίδια προβλήματα, αλλά και πολλοί Έλληνες, δηλώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους Από την πρώτη κιόλας μέρα η απεργία πείνας γίνεται κεντρικό γεγονός στην πόλη. Το δίκαιο των αιτημάτων αλλά και το σοκ που προκαλεί το μέσο διεκδίκησης – η απεργία πείνας, αναγκάζει καθέναν από εμάς να βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Οι δηλώσεις συμπαράστασης πληθαίνουν ώρα με την ώρα, από κάθε μικρή ή μεγάλη συλλογικότητα, αλλά και πλήθος ανθρώπων. Τα «δημοκρατικά Χανιά» είναι εδώ.

Εδώ όμως είναι και οι άλλοι. Από την πρώτη κιόλας μέρα οι ξενόφοβοι ρατσιστές, οπλισμένοι με το μίσος που γεννάει ο ρατσισμός, για να συνεχίσουν το ανθρωποκυνηγητό που από καιρό έχουν ξεκινήσει. Ήταν κάτι βέβαια απολύτως αναμενόμενο.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο (ή μήπως τελικά ήταν;), είναι η στάση του «άρχοντα» της πόλης. Στο ίδιο μετερίζι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, με τους ανώνυμους τραμπούκους. Ούτε μια μέρα υπομονή για να σώσει τα προσχήματα. Ούτε μια μέρα υπομονή, για να μετρήσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Απρόθυμος να δείξει και το στοιχειώδες ανθρώπινο (άραγε θυμάται ότι είναι γιατρός;) ενδιαφέρον για τα αιτήματα των απεργών. Δείχνοντας το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής πολιτείας – αυτό δηλ. που οι απεργοί πείνας καταγγέλλουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους – απαιτεί να διωχθούν άμεσα και να συλληφθούν! Λες και το δημαρχείο, ως ο κατεξοχήν «δημόσιος χώρος» της πόλης, είναι τσιφλίκι του. Λες και δεν είναι ο χώρος όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οφείλουν να είναι απόλυτα σεβαστές. Λες και δεν είναι αυτός που πρώτος από όλους – ως θεσμικό πρόσωπο λόγω της θέσης του – είναι υποχρεωμένος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά και να σεβαστεί τη φωνή κοινωνίας που στέκεται αλληλέγγυα στους απεργούς πείνας. Ποια θα ήταν άραγε η στάση του, αν η απεργία πείνας γινόταν από επίδοξους εργολάβους της «ανάπτυξης» για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου;

Μην ανησυχείτε κύριε Βιρβιδάκη. Ξέρουμε ότι η θέα αγωνιζόμενων ανθρώπων προσβάλει την αισθητική σας. Κρατήστε τη βιτρίνα σας ακέραιη.

Καλούμε όλο τον κόσμο στο Δημαρχείο, σήμερα Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Σε δίκη το θύμα. της ζαρντινιέρας!



Στα μαλακά έπεσαν πριν από μερικές ημέρες οι αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν άγρια το φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, στη γνωστή πλέον ανά το πανελλήνιον, υπόθεση της ζαρντινιέρας. Και εάν τότε είχαμε μιλήσει για κακόγουστο αστείο τώρα πλέον η υπόθεση αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την παραπομπή του Δημητρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για να δικαστεί με τις κατηγορίες της «στάσης» και της «διατάραξης της κοινής ειρήνης»;

Με το εις βάρος του δαρμένου από την αστυνομία φοιτητή κατηγορητήριο, φαίνεται πως αυτό που επιχειρείται είναι η ικανοποίηση του αισθήματος εκδίκησης των αστυνομικών.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί την παραπομπή του Αυγουστίνου Δημητρίου ως άνευ προηγουμένου ενέργεια, η οποία αφενός αντιβαίνει στο περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης αφετέρου ενθαρρύνει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Για την εγκατάσταση μονάδας καυσίμων στη Σούδα

Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή



Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας

Θέμα : Εγκατάσταση μονάδας υγρών καυσίμων στο κόλπο της Σούδας


Η Σούδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, με κύρια δραστηριότητα τη συγκοινωνία και τις μεταφορές μεταξύ του νομού Χανίων και Πειραιά. Χρησιμοποιείται ακόμη και ως ναυτική βάση, από τις Ελληνικές αλλά και τις Νατοϊκές δυνάμεις.
Ο κόλπος της Σούδας, έχει ιδιαίτερη οικονομική, οικολογική και κοινωνική σημασία, αλλά επιβαρύνεται από τη συνεχή διέλευση πολεμικών, εμπορικών και επιβατηγών πλοίων, από την παράνομη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων, από υπολείμματα αγροχημικών και από στρατιωτικής προέλευσης ποικίλα τοξικά απόβλητα.
Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στα πλαίσια Προγράμματος Ωκεανογραφίας, επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση, θα είναι καταστροφική για τον κόλπο και για το γενικότερο οικοσύστημα χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, καθώς οι υδρογονάνθρακες πετρελαϊκής προέλευσης και τα βαριά μέταλλα βρίσκονται ήδη σε αυξημένες συγκεντρώσεις στα νερά του κόλπου.
Κι ενώ οι επιστήμονες προτείνουν μέτρα περιβαλλοντικής εξυγίανσης του κόλπου, το υπουργείο Ανάπτυξης υπογράφει τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης μονάδας υγρών καυσίμων της εταιρίας Mamidoil- Jetoil A.E, στο Πέρα Πλατάνι του Δήμου Σούδας, και μάλιστα λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από το Σ.τ.Ε ,όπου έχουν προσφύγει ο Δήμος Σούδας και κάτοικοι της περιοχής. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

* Γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης της προαναφερόμενης μονάδας υγρών καυσίμων, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ του Δήμου Σούδας και των κατοίκων της περιοχής;
* Ποια μέτρα σχεδιάζονται για την άμεση περιβαλλοντική εξυγίανση του κόλπου;




Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Αλέκος Αλαβάνος

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Απεργία πείνας μεταναστών στα Χανιά

Με αίτημα τη «νομιμοποίησή» τους στην Ελλάδα 15 μετανάστες που ζουν στα Χανιά, απευθύνουν προς όλους την παρακάτω επιστολή-έκκληση συμπαράστασης και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στις 11 Νοέμβρη, απεργία πείνας με αίτημα τη «νομιμοποίησή» τους.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς κάθε οργάνωση, τα κόμματα και τους βουλευτές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, Εργατικά Κέντρα και κάθε συνδικάτο εργαζομένων και επιστημονικό σύλλογο. Προς κάθε πολιτική και πολιτιστική συλλογικότητα στα Χανιά, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προς κάθε πολίτη ξεχωριστά.


Είμαστε μετανάστες, μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης που ζούμε στην Ελλάδα. Ήρθαμε παράνομα όπως η πλειοψηφία των μεταναστών, μιας και το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δε δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αναζητάμε μια καλύτερη μοίρα για μας και τις οικογένειές μας, να νομιμοποιηθούμε στην Ελλάδα, τη χώρα που ζούμε, δουλεύουμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είχαμε καταθέσει το φάκελο μας για την άδεια παραμονής αφού εκπληρώναμε τις προυποθέσεις, αλλά η απάντηση ήταν απορριπτική, γιατί το διαβατήριο μας είχε εκδοθεί μετά το 2004, ενώ η αίτηση για χορήγηση διαβατηρίου στην πρεσβεία μας στην Ελλάδα είχε γίνει πολύ πριν το 2004. Ακολουθήσαμε τη νόμιμη διαδικασία με προσφυγή κατά της απόφασης στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Πληρώσαμε χιλιάδες ευρώ ο καθένας για όλη αυτή την διαδικασία. Πολλές από τις προσφυγές δεν έχουν ακόμη δικαστεί και η ζωή μας παραμένει «λαθραία». Για τις αστυνομικές αρχές δεν ισχύει κανένα από τα έγγραφα μας και ανά πάσα στιγή μπορούμε να βρεθούμε στα κρατητήρια και προς απέλαση, όπως έχει ήδη συμβεί.
Με βάση το σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας που ισχύει, η οποία μας βάζει στο περιθώριο, αγνοώντας την ύπαρξη και τα προβλήματα μας, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, και να μάθουν όλοι τα δίκαια αιτήματα μας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Για να διαμορφωθεί μια μεταναστευτική πολιτική που θα εγγυάται την πραγματική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και την ουσιαστική ένταξη μας στην ελληνική κοινωνία, είναι απαραίτητο

* να αποδεσμευτούμε από το σημερινό καθεστώς ομηρίας, που είτε μας αποκλείει από τη διαδικασία νομιμοποίησης, είτε μας απειλεί με από-νομιμοποίηση με βάση τις επιταγές της «Ευρώπης-Φρούριο».
* να αποσυνδεθεί η ανανέωση της άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων γνωρίζοντας το καθεστώς μαύρης εργασίας που επικρατεί (μας αναγκάζει στην αγορά ανύπαρκτων ενσήμων).
* να αποσυνδεθεί το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης από την απόδειξη ορισμένου εισοδήματος (μας οδηγεί σε εικονικές δηλώσεις εισοδημάτων από αγροτικές εργασίες).
* να μειωθεί η αξία του παράβολου ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος της έκδοσης της άδειας.
* να αυξηθεί το προσωπικό στους Δήμους και τις περιφέρειες που ασχολούνται με την χορήγηση ή ανανέωση της άδειας παραμονής. Επίσης να υπάρχουν μεταφρασμένες οι απαραίτητες πληροφορίες για όσους δε γνωρίζουν τη γλώσσα. (το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης έχει από καιρό δηλώσει στις παραπάνω υπηρεσίες τη διαθεσιμότητα του να βοηθήσει σε αυτό).
* να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση απέλασης και κράτησης κάθε ανηλίκου.
* να εγγράφονται στα δημοτολόγια και να παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαική Ένωση και να αποκτούν την ιθαγένεια με τη γέννηση τους.
* να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς συμβάσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για όλα τα παραπάνω έχουμε προσπαθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχουμε συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις και συζητήσεις με συμπολίτες μας αλλά και θεσμικούς παράγοντες και υπηρεσίες, έχουμε πάρει μέρος σε μαζικές πορείες διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Έχουμε εξαντλήσει κάθε νομική διαδικασία που ισχύει στην Ελλάδα και έχουμε πληρώσει πολλά από το υστέρημα και τον κόπο μας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

Απαιτούμε

* να χορηγηθεί άμεσα άδεια παραμονής σε όλους όσους τη δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία (εκατοντάδες μόνο στα Χανιά). Είτε δια της ανάγνωσης του νόμου με την κοινή λογική, είτε με ρύθμιση επέκτασης των κριτηρίων απόδειξης εισόδου στη χώρα.

Ξεκινάμε απεργία πείνας (11-11-2008) με την ελπίδα να ακουστεί η φωνή μας και η πολιτεία να διορθώσει την αδικία που γίνεται σε βάρος μας. Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την υγεία και τη ζωή μας, για να καταλάβει η κοινωνία πως εμείς οι μετανάστες έχουμε προβλήματα που αφορούν στην ίδια μας την επιβίωση.

Καλούμε σε ενεργή και καθημερινή συμπαράσταση και υποστήριξη, κάθε μετανάστη/στρια που ζεί στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο Έλληνα συμπολίτη μας. Αναζητούμε στο πλευρό μας όλη την κοινωνία. Τη χρειαζόμαστε. Περιμένουμε στήριξη από τα κόμματα και τους βουλευτές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, Εργατικά Κέντρα και κάθε συνδικάτο εργαζομένων και επιστημονικό σύλλογο. Ζητάμε την υποστήριξη κάθε πολιτικής και πολιτιστικής συλλογικότητας στα Χανιά και σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, γιατί ξέρουμε ότι μας αφορά όλους.

Γιατί ξέρουμε ότι η κοινωνία δεν κινδυνεύει από μας.
Κινδυνεύει μόνο από το ρατσισμό, την καταστολή, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις

Συγκρότηση ομάδας "Νέοι/Νέες του ΣΥΡΙΖΑ"

Την Πεμπτη 6 Νοέμβρη, στις 8.30 το βράδυ, στα γραφεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χανιων θα πραγματοποιηθει η πρωτη συναντηση γνωριμίας για τη συγκροτηση ομάδας "Νέοι/Νεες ΣΥ.ΡΙΖ.Α." Περιμένουμε όσους είναι (ή νιώθουν) νέοι και νέες για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε
Γιατι το μελλον ανηκει σε εμας τους Νεους/Νεες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τρομοκρατία, αυθαιρεσίες και καταστροφές στον Ομαλό

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο τα φαινόμενα παράνομων, τρομοκρατικών και εκφοβιστικών ενεργειών και πράξεων γνωστών-άγνωστων, στο Νομό Χανίων με ένα σαφή στόχο: να τρομοκρατήσουν πολίτες, ομάδες και κινήσεις, πολιτικά κόμματα που καταγγέλλουν ή γνωστοποιούν δημόσια αυθαιρεσίες , παρανομίες και καταπάτηση δημόσιας γης.
Οι συνεχείς παρανομίες στα Κεραμειά, οι αυθαιρεσίες στη Γεωργιούπολη, οι τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σ’αυτοκίνητα, η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια εμπρησμού σε οικία-κούμο στον Ομαλό, οι διαχρονικές πιέσεις συμφερόντων στο Λαφονήσι, οι συνεχείς ζωοκλοπές, τα οπλοστάσια που κάθε λίγο βρίσκονται ανά το νομό, η πρόσφατη κοπή 35 ελαιόδεντρων στην περιοχή του Ομαλού ιδιοκτησίας του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου σαν προειδοποίηση- εκφοβισμός… Είναι κομμάτια του ίδιου παζλ που απλώνει σαν CAMMURA( Ιταλική Μαφία) τα δίκτυα της σ’ όλο το νομό ανεξέλεγκτα, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Το φαινόμενο των Ζωνιανών είναι στη πόρτα μας.
Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ένα σκάνδαλο. Γιατί σκάνδαλα δεν είναι μόνο η Μονή Τοπλού, η Βιστονίδα ή το Βατοπέδι. Είναι και η αδιαφορία και συγκάλυψη άνομων ενεργειών, που σαν γάγγραινα απλώνεται στο Νομό, με διασυνδέσεις και αλληλοκαλύψεις, με φανερή ή κρυφή διαπλοκή πίσω από κάθε τέτοιο γεγονός.
Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Γιατί τόσα χρόνια τώρα οι φορείς της Πολιτείας που έχουν ταχθεί να υπερασπίζουν το νόμο και να προστατεύουν τους πολίτες, αδιαφόρησαν ή και συγκάλυψαν αυτά τα φαινόμενα για να έχουν πολιτικά οφέλη. Αναφερόμαστε πρωταρχικά στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού και των εκπροσώπων του Νομού στο Ελλ. Κοινοβούλιο ,οι οποίοι γενικά σιωπούν .Οταν τα φαινόμενα οξύνονται με έκπληξη δηλώνουν άγνοια.Προεκλογικά όμως αγκαλιάζουν ψηφοθηρικά και στηρίζονται εκλογικά σε πρόσωπα και μηχανισμούς ύποπτους εκβιασμών και παράνομων πράξεων.Είναι άλλωστε φανερό ότι χωρίς πολιτική ανοχή τα φαινόμενα θα ήταν περιορισμένα στο ελάχιστο. Κατά δεύτερο λόγο αναφερόμαστε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, Αβάθμιας και Ββάθμιας, που δεν έχουν προχωρήσει στην οριοθέτηση των χρήσεων γης, στη δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ, είτε διαχειριστικών σχεδίων στις προστατευόμενες περιοχές. Και βέβαια αναφερόμαστε και στις ευθύνες των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών.
Υπάρχει όμως και πρόβλημα κοινωνικό. Μια κοινωνία που σιωπά, που ανέχεται, που αδιαφορεί, είτε ψάχνει για να βρει πώς θα «τη βγάλει καθαρή», και που τελικά αναπαράγει τέτοιου είδους φαινόμενα. Γιαυτό και μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας, όλοι αυτοί που εποφθαλμιούν να επέμβουν, να αυθαιρετήσουν, να καταπατήσουν, βρίσκουν το θράσος να προειδοποιούν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με συνέπεια καταγγέλλουν καταπατήσεις στον Ομαλό, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες «ενέργειες» εφόσον «δεν συνεμορφωθούν προς τας υποδείξεις…»
Οι τοπικές κοινωνίες στο Δήμο Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου γνωρίζουν, όπως κι αλλού, αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν. Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια στους δύο Δήμους, τί κάνουν για να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν τους δημότες τους, να απομονώσουν όσους επιβουλεύονται δημόσια γη κι αυθαιρετούν ; Γιατί δεν ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να μπουν μπροστά άμεσα οι διαδικασίες για την οριοθέτηση των δημόσιων εκτάσεων και τη δημιουργία κανόνων για τη χρήση γης, μέσα από δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ στην ευρύτερη περιοχή ;

Για το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ένα είναι φανερό : ότι αν οι πολίτες δεν κινητοποιηθούν , σήμερα κι όχι αύριο, αν δεν αντισταθούν υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους, την ελευθερία να δρουν και να πράττουν σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου, αν δεν αλλάξουν ριζικά το νοσηρό πολιτικό πλαίσιο τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα. Σήμερα που η «σκοτεινή πλευρά» της Κρήτης, με τον μανδύα της «λεβεντιάς» ρίχνει απειλητικά τη σκιά της στην Κρήτη της περηφάνιας και των αγώνων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Χανιώτες να αντισταθούν και να επιβάλλουν με πολιτικά μέσα και κοινωνική δραστηριοποίηση τους κανόνες δικαίου, στηριγμένοι στην αληθινή παράδοση του νησιού.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΦΟΡΑ Του κρατούμενου Σάββα Ξηρού Προς τον Διευθυντή και Εισαγγελέα των Δ.Φ.Κ.

«Η πραγματική κατάσταση υγείας»


Πληροφορήθηκα χθες από καθαρή σύμπτωση, αν και άμεσα ενδιαφερόμενος, ότι σας έχει αποσταλεί έγγραφο ερώτημα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την κατάσταση της υγείας μου, με καταληκτική ημερομηνία 7.11.08, προκειμένου να απαντήσει σε νέα ερωτήματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επισημαίνω:

1. Το έγγραφο αναφέρεται στην υγεία μου συνολικά και όχι μόνο στα οφθαλμολογικά και ωτολογικά προβλήματα, όπως επιχειρείται να περιοριστεί η έκθεση.

2. Ως προς τα πρώτα, «εξετάστηκα» χθες από τον επισκέπτη οφθαλμίατρο των φυλακών με προφορική συνέντευξη, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για την περίπτωσή μου ιατρικά μηχανήματα ούτε στο νοσοκομείο κρατουμένων, προκειμένου, όπως υπονόησε, να καταρτίσει έκθεση για την κατάσταση των οφθαλμών μου. Πλην όμως, εκτός της μη εξέτασης, ο συγκεκριμένος γιατρός δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα να αποφασίσει οποιαδήποτε περαιτέρω ιατρική πράξη ή χειρουργική επέμβαση (ούτε τη δυνατότητα βέβαια να προβεί σε κάτι τέτοιο, λόγω των ιδιαζόντων οφθαλμολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζω), εφόσον για τα ανωτέρω η ευθύνη έχει μετατεθεί εξ ολοκλήρου σε νοσοκομειακούς γιατρούς εκτός φυλακών. Επομένως, ο εν λόγω γιατρός είναι αναρμόδιος να συντάξει την ζητούμενη έκθεση.

3. Σας ενημερώνω ότι, εκτός των δύο αυτών προβλημάτων, υπάρχει και το αδιερεύνητο της «πυραμιδικής συνδρομής», που πληροφορήθηκα ότι έχω από την απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2008, για το οποίο απαιτείται διευκρίνιση ως προς τις αιτίες και τις πρακτικές συνέπειες και έκθεση από νευρολόγο.

4. Το ανωτέρω νευρολογικό -παθολογικό- πρόβλημα, σε συνδυασμό με τις «εκφυλιστικής φύσης αλλοιώσεις» στη σπονδυλική στήλη, με τα εντοπισμένα μυϊκά και αρθρικά άλγη και την διαλείπουσα ακαμψία, αστάθεια, αδυναμία στήριξης-άρσης βάρους, αιμωδίες των άκρων κ.ά., προβλήματα γνωστά και καταγεγραμμένα, τα οποία καθιστούν την αυτοεξυπηρέτηση δυσχερή και τον εγκλεισμό βασανιστήριο, χρήζουν διερεύνησης και σύνταξης έκθεσης (με τις αιτίες και τις συνέπειες) από ορθοπεδικό και ρευματολόγο.

5. Επιπλέον, το πρόβλημα που ενέσκηψε δριμύτερο στις 15 προς 16 Μαΐου 2008 με τα νεφρά, όταν μεταφέρθηκα με φορείο στο ιατρείο των φυλακών, εντοπισμένο και καταγεγραμμένο από τις 24.12.04, με νεφρικά άλγη που υφίστανται μέχρι σήμερα, δεν έχει διερευνηθεί ακόμα, χρήζει δε εκτίμησης και έκθεσης τουλάχιστον ουρολόγου.

Επομένως, σε περίπτωση που δεν προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης έκθεσης, έχετε ευθύνη για απόκρυψη στοιχείων, προκειμένου να παρουσιαστεί μια ελλιπής, πλαστή εικόνα της κατάστασης υγείας μου, με σκοπό την παραπλάνηση δικαστικής κρίσης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν από τους προκατόχους σας.

Σάββας Ξηρός
Φυλακές Κορυδαλλού
5.11.2008

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΑΚΗ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ




Την Παρασκευή 31/10/08 ανακοινώθηκε, εντελώς ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε νύξη, η απόλυση συναδέλφου από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ. Η εργοδοσία ανέθεσε στο λογιστήριο την ανακοίνωση της απόλυσης, όχι τυχαία, αλλά για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη με τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Όταν ο εργαζόμενος ζήτησε να μάθει το λόγο της απόλυσής του, άρχισαν να τον παραπέμπουν ο ένας στον άλλο. Ο υιός εργοδότης στους προϊσταμένους του καταστήματος και αυτοί με τη σειρά τους στον εργοδότη. Όταν επιτέλους ο εργαζόμενος, ύστερα από επίμονο αίτημά του, συναντήθηκε με τον εργοδότη, προβλήθηκαν από την πλευρά της εργοδοσίας διάφορες αστήρικτες αιτιάσεις, τις οποίες ο εργαζόμενος κατέρριψε με επιχειρήματα μία προς μία.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, ο συνάδελφος δήλωσε πως θεωρεί την απόλυσή του άδικη, παράνομη και καταχρηστική και πως θα υπερασπίσει το δικαίωμά του στην εργασία.

Τότε ο εργοδότης, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και συγκαλυμμένου εκβιασμού, είπε στον εργαζόμενο πως, σ’ αυτή την περίπτωση, θα ευθύνεται ο ίδιος και οι συνδικαλιστές αν ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις, κατηγορώντας ευθέως το σωματείο για τη δράση του, δηλαδή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

H προκλητική στάση της εργοδοσίας κορυφώθηκε, τη Δευτέρα 3/11 στις 9 η ώρα το πρωί, όταν ανακοινώθηκε και σε άλλη συνάδελφο που εργάζεται στο βιβλιοπωλείο, η απόλυσή της…από το λογιστήριο και πάλι (!!!).

Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε συμπαράσταση στους δύο εργαζόμενους, τόσο από τους συναδέλφους τους στο χώρο δουλειάς όσο και από το σωματείο. Δηλώνουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ενορχηστρωμένη επίθεση και στις άδικες και παράνομες απολύσεις των συναδέλφων μας. Πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τώρα. Είναι στο χέρι μας να κινηθούμε συλλογικά και να το πετύχουμε.

Εναντιωνόμαστε στο κλίμα φόβου και υποταγής που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι εργοδότες, στο όνομα της κρίσης. Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε την κρίση κάθε μέρα με την ακρίβεια, τη λιτότητα, την περικοπή των εργασιακών και των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δε θα την πληρώσουμε και με την ίδια μας τη δουλειά. Όσοι θεωρούν πως είναι τώρα η ευκαιρία για απολύσεις θα μας βρουν αποφασισμένους απέναντί τους.

* Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Όχι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας και των παρατρεχάμενών της. Όχι στις απολύσεις.
* Το σωματείο είμαστε όλοι μας. Κανείς δε χρειάζεται να φοβάται την εργοδοτική αυθαιρεσία, όταν είμαστε όλοι μαζί.
* Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αλληλέγγυοι και να στηρίξουν τον αγώνα για την άμεση ανάκληση των απολύσεων.



Τρίτη 4/11 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65) στις 5.00 μ.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΞΕΓΥΜΝΩΣΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΤ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος



ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΞΕΓΥΜΝΩΣΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΤ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ



ΕΝΟΧΗ Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



«Όλοι οι Πακιστανοί είσαστε πουτάνες!» Με αυτή τη χυδαία ρατσιστική κραυγή αστυνομικοί του Τμήματος Γαλατσίου ανάγκασαν τέσσερις Πακιστανούς μετανάστες να ξεγυμνωθούν μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου μπροστά σε αρκετούς παρόντες αστυνομικούς.

Δύο αστυνομικοί στην οδό Γαλατσίου σταμάτησαν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 5.30μμ τους Μοχάμεντ Ουμάρ Χαγιάτ, Ναντίμ Ματζίτ, Ράτζα Αρσάτ και Σαχετ Ακρεμ την ώρα που επέστρεφαν από την εργασία τους από την Πεντέλη όπου εργάζονται ως ελαιοχρωματιστές. Οι δύο πρώτοι έχουν άδεια παραμονής αφού διαμένουν από το 1997 στην Ελλάδα ενώ οι δύο τελευταίοι έχουν την κάρτα αίτησης χορήγησης ασύλου. Τους προσήγαγαν στο Τμήμα και μέσα σε αυτό υπέστησαν τον εξευτελισμό του δημόσιου σωματικού ελέγχου.

Πρόκειται για καταγγελία που έκαναν στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ. Είναι ειρωνεία μία μέρα πριν κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας για τον εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο που υπέστη ο ίδιος στο ΑΤ Ακροπόλεως να ενημερώνεται για ένα τέτοιο ρατσιστικό κρούσμα.

Αυτό το περιστατικό όμως δείχνει ότι ο θεσμοποιημένος ρατσισμός που μόλις πριν μια βδομάδα κόστισε την ζωή του 24χρονου Μοχάμεντ Μοντασέρ Ασράφ έξω από το Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη έχει βαθιά ριζώσει και γι αυτό υπεύθυνος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλου. Τα περιστατικά πλέον δεν θα μετριούνται αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό οι αστυνομικοί του Παυλόπουλου να προσαγάγουν αυθαίρετα και να ξεγυμνώνουν μετανάστες πότε δημόσια όπως έγινε στην Αναξαγόρα(«λόγω πτώσης κορδονιού!»υποστήριξαν στα σοβαρά κύκλοι της Αστυνομίας) και πότε πίσω από τις πόρτες των ΑΤ. Συχνά βέβαια και με την απαραίτητη δόση βίας.

Είναι καιρός να μπει τέλος στην ρατσιστική αστυνομική εκστρατεία σε βάρος των μεταναστών και ιδιαίτερα σε βάρος της Πακιστανικής Κοινότητας που είχε το θάρρος να καταγγείλει τις απαγωγές.

Μετά την κινητοποίηση καταγγελίας της δολοφονίας του Πακιστανού μετανάστη η κυβέρνηση που έκανε ότι δεν συνέβαινε τίποτα μεμπτό στην Π. Ράλλη αναγκάστηκε παραδεχόμενη έμπρακτα την ενοχή της να αλλάξει την διαδικασία υποβολής αίτησης ανοίγοντας την υπηρεσία της για πέντε μέρες την βδομάδα και όχι μόνο τις Κυριακές.

Είναι μια πρώτη υποχώρηση. Θα συνεχίσουμε μέχρι να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και να υπάρξει η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Τώρα θα προχωρήσουμε σε νέο κύμα κινητοποιήσεων για να ξηλώσουμε τον ρατσισμό από τα Αστυνομικά Τμήματα και τους υπουργούς από τις θέσεις που τον οργανώνουν.



Επικοινωνία με: Τζαβέντ Ασλαμ,6942017262

Nέο περιστατικό κακοποίησης μεταναστών από αστυνομικούς


Το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα χθες στις 17:30 στην περιοχή του Γαλατσίου. Δύο αστυνομικοί σταμάτησαν για εξακρίβωση στοιχείων τους Μοχάμεντ Ουμάρ Χαγιάτ, Ναντίμ Ματζίτ, Ράτζα Αρσάτ και Σαχετ Ακρεμ. Και οι τέσσερις κατάγονται από το Πακιστάν, οι δύο πρώτοι διαθέτουν άδεια παραμονής ενώ οι τελευταίοι διαθέτουν κάρτα αίτησης χορήγησης ασύλου. Οι αστυνομικοί τους μετέφεραν στο ΑΤ Γαλατσίου, όπου τους ανάγκασαν να ξεγυμνωθούν μπροστά σε αρκετούς ακόμα συναδέλφους τους, φωνάζοντάς τους «όλοι οι Πακιστανοί είστε πουτ...ς».

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Πριν από 1 μήνα ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ υπέστη αντίστοιχη βία, όταν χωρίς κανένα λόγο, προσήχθη στο ΑΤ Ακρόπολης και αναγκάστηκε να ξεγυμνωθεί μπροστά στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.

Και φυσικά, το πιο τραγικό απ’ όλα είναι η επίθεση αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους μετανάστες που στέκονταν στην ουρά και τους ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα πάνω από 10 άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι αστυνομικοί κυνήγησαν στο κέντρο της Αθήνας τον 24χρονο Μοχάμεντ Μοντασέρ Ασράφ, που βρισκόταν στο Αλλοδαπών το μεσημέρι, και αφού κατάφεραν να τον πιάσουν, τον σκότωσαν.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΛΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (02 Οκτωβρίου 2008) Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2008

Δ ΕΛ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΘΕΜΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΥΠΟΠΤΟΙ.

1. Στη Γαλλία διάφοροι Κούρδοι κατηγορούνται ότι ενώθηκαν με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων, για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κλπ, εξ αιτίας δραστηριοτήτων τους του ΡΚΚ (στη συνέχει «KADEK» και «KONGRAGEL»), το οποίο PKK από το 2004 χαρακτηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Στα πλαίσια της διερεύνησης της κατηγορίας αυτής και επειδή στην κατοχή κάποιου εκ των Κούρδων βρέθηκαν κάρτες διαφόρων Ελλήνων πολιτικών, συνδικαλιστών, δικηγόρων κλπ, ζητήθηκε από τις Γαλλικές Δικαστικές Αρχές δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα, σε υλοποίηση της οποία εκλήθησαν τα εν λόγω άτομα, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:

Αν γνωρίζουν συγκεκριμένα ονόματα Κούρδων και σε καταφατική απάντηση πώς και γιατί έγινε η γνωριμία, τι γνωρίζουν για τη δράση τους στο PKK, τι γνώμη έχουν και ποια είναι η άποψή τους για το PKK κλπ και γιατί η κάρτα τους βρέθηκε στην κατοχή συγκεκριμένων Κούρδων.

2. Η κλήση ως μαρτύρων των ανωτέρω προσώπων και ιδιαιτέρως δικηγόρων, που η κάρτα τους βρέθηκε στο σπίτι κάποιου κατηγορουμένου, και η διατύπωση των συγκεκριμένων ερωτήσεων είναι πρωτοφανής, απαράδεκτη και συγκρούεται με κάθε έννοια Δικαίου.

Με την ανωτέρω διαδικασία κάθε πολίτης και ιδιαιτέρως οι δικηγόροι, οι οποίοι λόγω της φύσεως της εργασίας τους είναι υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αφ΄ ενός μεν ως ύποπτοι και αφ' ετέρου να μετατρέπονται από υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και γενικώς υπερασπιστές των διωκομένων σε συνεργάτες των διωκτικών αρχών. Έτσι, ακυρώνεται ο ρόλος τους και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικηγόρου και διωκομένου και προτρέπεται ουσιαστικά ο δικηγόρος, όπως, εκτός των άλλων, παραβιάσει ακόμη και τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα, το άρθρο 371 του οποίου κατοχυρώνει την επαγγελματική εχεμύθεια.

Ο Δ.Σ.Α. καταδικάζει τις παραπάνω ενέργειες και διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει συνεπής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, όπως επιτάσσει ο διαχρονικός θεσμικός ρόλος του δικηγόρου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ