Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ούτε Ψωμί, ούτε Παιδεία αλλά ούτε Ελευθερία


«Ψωμί -Παιδεία -Ελεύθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», ήταν το κεντρικό σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών, που ακολούθησαν την πορεία για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σημαίες, πανό και συνθήματα, πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, σε μία από τις πιο μαζικές πορείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Χιλιάδες, ωστόσο, ήταν και οι αστυνομικοί ένστολοι αλλά και με πολιτικά, που «διακριτικά» περικύκλωσαν την πορεία, βρισκόμενοι σ’ επιφυλακή να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή τους δοθεί η ευκαιρία. Κάθε λίγα μέτρα, το σώμα της πορείας σταματούσε και φώναζε «έξω από την πορεία η αστυνομία», η οποία οπισθοχωρούσε για λίγο και περικύκλωνε εκ νέου τα μπλοκ. Στο ύψος του Χίλτον, οι δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν να «δείχνουν επιείκεια» σε όσους φώναζαν ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας και απάντησαν στις διαμαρτυρίες με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης. Την ίδια στιγμή, έξω από τη ΓΑΔΑ, διμοιρία των ΜΑΤ συλλάμβανε μία διαδηλώτρια, που φώναζε συνθήματα ενάντια στην αστυνομία. Όσοι βρέθηκαν εκεί, έσπευσαν να ζητήσουν τον λόγο της σύλληψής της, και αντιμετώπισαν τα δακρυγόνα, τις ασπίδες και τα κλομπς, των οργάνων «προστασίας του πολίτη». Στο μεταξύ τα ΜΑΤ, κύκλωσαν μία ομάδα 200 διαδηλωτών που κατευθύνονταν προς το Πεδίο του Άρεως, και τους προσήγαγαν όλους αδιακρίτως, και χωρίς καμία πρόκληση. Ελλείψει κλούβων των ΜΑΤ, είχαν επιστρατευθεί τα αστικά λεωφορεία να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στη ΓΑΔΑ.
Την ίδια στιγμή, γινόντουσαν προσαγωγές και από τα Εξάρχεια. Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων στη συμβολή των οδών Σπ. Τρικούπη και Δεληγιάννη, ομάδα ΔΕΛΤΑ επιτέθηκε σε 100 περίπου νεαρούς που περπατούσαν στον δρόμο. Όπως καταγγέλλει ο Στάθης Δρογώσης στο tvxs -αυτόπτης μάρτυρας- «Είδαμε περίπου 100 νεαρά άτομα να περπατούν ειρηνικά, χωρίς να προχωρούν σε καμία βίαιη κίνηση, χωρίς μαντίλια, χωρίς τσάντες. Ξαφνικά, ακούγονται σειρήνες και εμφανίζονται περίπου 40 μηχανάκια της Ομάδας ΔΕΛΤΑ με μεγάλη ταχύτητα και ορμούν πάνω στον κόσμο. Οι άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ βαράνε στο ψαχνό. Τους χτυπούσαν άσχημα…Στο τέλος, όταν ήρθε ένα βανάκι και πήρε τους συλληφθέντες, οι οποίοι ήταν σε κακή κατάσταση... -ένα παιδάκι μάλιστα είχε χτυπήσει πολύ γιατί τρέχοντας για να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε μια κολόνα, και μετά κάτω, ενώ οι αστυνομικοί των βαρούσαν- οι αστυνομικοί είχαν κάτι μπουκάλια που έπαιρναν από κάτι σακούλες... φαινόταν πάρα πολύ ύποπτο και ο κόσμος άρχισε να τους φωνάζει. Προφανώς ήταν μια προσπάθεια να τους ενοχοποιήσουν. Αυτό το συμπέρασμα βγάλαμε οι περισσότεροι, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Περίπου 300 άτομα, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο για εξακρίβωση στοιχείων. Τελικά, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι εκτός από 8 νεαρούς, οι τρεις από τους οποίους ήταν ανήλικοι. Την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αλληλέγγυοι, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις. Αφού απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες κατηγορίες για συμμετοχή σε επεισόδια και απείθεια, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας από τους συλληφθέντες, παραπέμφθηκε με τον κουκουλονόμο, επειδή την ώρα που συνελήφθη φορούσε κράνος, καθώς ανέβαινε στην μηχανή του για να φύγει (!). H δίκη των 5 ενηλίκων ήταν να γίνει χθες, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αλλά αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου.
Στην πράξη αποδείχτηκε το ειδικό σχέδιο του υπουργείου ενόψει του Δεκέμβρη που προέβλεπε «διακριτική παρουσία τις μέρες των διαδηλώσεων, αποφυγή προκλήσεων και άμεση πάταξη κάθε πράξης που θα ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας». Αυτή τελικά θα είναι η προστασία του πολίτη, με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και δακρυγόνα…


Της
Ιωάννας Δρόσου

27, 28, 29 Νοεμβρίου Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ



Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ


Αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα η οργανωτική και πολιτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα βρει ακροατήριο η φωνή των νέων του ΣΥΡΙΖΑ;

Στις 15 Ιουλίου 2009, στο Στέκι Μεταναστών, εκπρόσωποι της νεολαίας Συνασπισμού, της ΔΕΑ, του Κόκκινου, της ΚΟΕ, της ΡΟΖΑ, του Ξεκινήματος και των νέων της ΑΚΟΑ συζήτησαν για τα ζητήματα της νεολαίας, αποφασίζοντας τη δημιουργία της θεματικής των νέων ΣΥΡΙΖΑ.
Συνοπτικά οι αποφάσεις ήταν καμπάνια για την επισφάλεια στη νεολαία, πρωτοβουλίες στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για το ρατσισμό, πανελλαδική συνάντηση στη Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου, παρέμβαση για το στρατό, πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο γεγονός το φθινόπωρο και οργάνωση - παρέμβαση στη ΔΕΘ. Μ’ ενθουσιασμό χαιρετίστηκε η απόφαση των νέων ΣΥΡΙΖΑ, στο πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ (18-19 Ιουλίου).
Στο μεσοδιάστημα των 4 μηνών ωστόσο, καμία από τις αποφάσεις των νέων ΣΥΡΙΖΑ, δεν υλοποιήθηκε. Αναγνωρίζουμε ότι «εμπόδιο» αποτέλεσαν οι εκλογές, ωστόσο η διάθεση για αναβλητικότητα ακολούθησε και μετά την 4η Οκτώβρη. Την περασμένη βδομάδα για άλλη μία φορά, συναντήθηκαν οι «νέοι ΣΥΡΙΖΑ». Στην ατζέντα, ήταν –ανάμεσα σε άλλα τρέχοντα ζητήματα– πρόταση για εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η οργάνωση της πανελλαδικής συνέλευσης. Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της νεολαίας Συνασπισμού και της ΔΕΑ απέρριψαν πρόταση για κοινή εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πιο σημαντική όμως είναι η άρνησή τους στην πρόταση διοργάνωσης συνέλευσης νέων ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει, μάλιστα, της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιτιολογία ήταν ότι οι νέοι ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να εισηγηθούν δράση στο χώρο της νεολαίας, και άρα δεν κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση της συνέλευσης.
Εμείς θεωρούμε ότι σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα των νέων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον ελεύθερο χρόνο και τον πολιτισμό πλήττονται δραματικά από τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και την καπιταλιστική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θέσει στο επίκεντρό του τα ζητήματα της νεολαίας. Μην ξεχνάμε ότι η νεολαία είναι αυτή, που, όχι μόνο τροφοδότησε τις μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα την εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά και την ίδια την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.
Όμως, οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εκφραστούν, εφόσον όλες οι συναντήσεις ήταν σε επίπεδο εκπροσώπων συνιστωσών και με κλειστές τις πόρτες. Οι νέες και οι νέοι που έχουν ως πολιτική στέγη το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι νέοι που απαρτίζουν τις νεολαίες των συνιστωσών συχνά δεν έχουν γνώση και ποτέ δεν έχουν συμμετοχή στις συζητήσεις της θεματικής των νέων. Οι ιδέες των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, για τα ζητήματα εργασίας, παιδείας, πολιτισμού, διασκέδασης, για ιδεολογικά ζητήματα ή ακόμα και οργανωτικά δεν έχουν βρει ακροατήρια.
Τις μέρες αυτές συζητάμε για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών, που θα δίνει φωνή στη βάση. Γι’ αυτό και θεωρούμε αδιανόητο οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νεολαία να λαμβάνονται σε γραφεία, πίσω από κλειστές πόρτες.

Ιωάννα Δρόσου,
Αδάμος Ζαχαριαδης,Σπύρος Νιάκας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΟΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 17/11/2009

Συμμετείχαμε την Τρίτη 17/11 μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην πιο μαζική πορεία των τελευταίων χρόνων για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μέσα από το μαζικό, πολύχρωμο και ενθουσιώδες μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Με τους νέους και τις νέες του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά με αυτόνομη, ενωτική και αυθόρμητη δική τους παρουσία. Στην πρώτη γραμμή, μπροστά από χιλιάδες Συριζίτες/τισσες που συμμετείχαν στην πορεία.
Όμως η μεγάλη χθεσινή διαδήλωση του λαού και της νεολαίας κάποιους ενόχλησε. Καταγγέλλουμε τις αθρόες προσαγωγές που το βράδυ της Τρίτης οργάνωσε και εκτέλεσε η Ελληνική Αστυνομία.
Τρεις εκατοντάδες νέες και νέοι πολίτες συλλαμβάνονται - προσάγονται όπως απαιτεί η σύγχρονη κατασταλτική μόδα σε μια πρωτοφανή πράξη βίας και αυθαιρεσίας. Για να εθισθούμε υποχρεωτικά στην ιδέα, ότι οποιοσδήποτε συμμετέχει σε πορείες, διαδηλώσεις και αγώνες μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και χωρίς κανένα λόγο, προπηλακιζόμενος, σε μια κλούβα και από εκεί στην Ασφάλεια και το κυριότερο καταγεγραμμένος σε μια λίστα πιθανών ενόχων προς αξιοποίηση από τους πραίτορες.



Αθήνα 18 - 11 - 2009

Νέες και Νέοι της ΑΚΟΑ

Καταγγέλλουμε επίσης την κράτηση και την παραπομπή ανήλικων παιδιών, ιδιαίτερα με τον εξοντωτικό και αντιδημοκρατικό νόμο της κουκούλας. Με τον υπουργό Δικαιοσύνης να υποκρίνεται τον διαφωνούντα, ως υποκριτής που ταυτόχρονα διαφωνεί αλλά και παραπέμπει, με ένα ολοκληρωτικής έμπνευσης μέτρο.
Το κλείσιμο των σχολών την Παρασκευή, καθώς και η αστυνομοκρατία στις εισόδους των πανεπιστημίων, το πογκρόμ των συλλήψεων και η εφαρμογή αντιδημοκρατικών νόμων, αμαυρώνουν το νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη, αγνοούν τα αιτήματα της εξέγερσης των νέων το Δεκέμβρη του 2008 και θα βρουν τη νεολαία αντιμέτωπη.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Πολυτεχνείο είναι από κάθε άποψη ένα τεράστιο ορόσημο στην αέναη αγωνιστική πορεία του λαού μας. Απόδειξη ότι, τόσα χρονιά μετά, ούτε ξεφτίζει, ούτε παραποιείται, ούτε μουσειοποιείται.

Οι πολιτικές δυνάμεις που ενστερνίζονται πραγματικά το μεγαλειώδες μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη και κυρίως η ελληνική νεολαία, αποδεικνύουν κάθε χρόνο πόσο ζωντανό ήταν και είναι το μήνυμά της φοιτητικής και λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα .Πόσο διαχρονικά είναι τα συνθήματα για λαϊκη κυριαρχία, Ανεξαρτησία, κοινωνική Δικαιοσύνη

Η φετινή επέτειος τιμάται μέσα σε κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας για βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι πομπώδεις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης προς το παρόν κινούνται στη σφαίρα των διαπιστώσεων και των αόριστων σχεδιασμών, ενώ εξειδικεύονται τάχιστα και ανησυχητικά μόνο όταν πρόκειται για την περιστολή των όποιων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων δεν είχε ισοπεδώσει η προηγούμενη.

Διαφαίνεται ότι η περίφημη «έξοδος από την κρίση» , θα κοστίσει σ’ εκείνους που δεν φταίνε γι’ αυτήν, τους εργαζόμενους, τους νέους, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που καλούνται και πάλι σε θυσίες και σε παρατεταμένη λιτότητα

Έρχονται μέρες έντονων κοινωνικών αγώνων στους οποίους καθήκον να λάβομε μέρος έχουμε όλοι, όσοι δεν συμβιβαζόμαστε με την ανάπηρη Δημοκρατία, όσοι οραματιζόμαστε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας. Όσοι θίγονται από τις πολιτικές λιτότητας και καταστολής δεν έχουν άλλο δρόμο από την μαζική και οργανωμένη διαρκή αντίσταση.

Με πίστη στη δύναμη του λαϊκού κινήματος, με αίσθημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, προστατεύοντας τις κινητοποιήσεις μας από κάθε αποσυσπειρωτική δράση, βαδίζομε σταθερά στο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ.

Καλούμε όλους του Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να συμμετέχουν μαζικά

στη συγκέντρωση-πορεία την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα

στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

ΧΑΝΙΑ 16-11-2009

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οι νέες, οι νέοι και ο ΣΥΡΙΖΑ


Η δική μας γενιά, έχει καταγραφεί ως η «γενιά της αμφισβήτησης». Εστιάζοντας σε αυτή την προσέγγιση διακρίνουμε ένα ρεύμα πολύμορφο και ριζοσπαστικό που δεν έχει βρει, ωστόσο, πολιτική έκφραση και στέγη. Στις εκλογές ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας απείχε, ενώ στην εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν στους δρόμους. Στις κάλπες γύρισε την πλάτη, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στα κινήματα πόλης. Όλοι μας διακρίνουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις αλλά και συνθήκες για ένα μαζικό νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και ένα ανοιχτό δίκτυο νέων ΣΥΡΙΖΑ, που θα παρεμβαίνει κοινωνικά και πολιτικά αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα.
Η οικονομική κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός, οι απαξιωτικές συνθήκες εργασίας, η υποβάθμιση της παιδείας, η στέρηση του προσωπικού χρόνου και των ελεύθερων χώρων, η στέρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αποτελούν μία πραγματικότητα που οι νέες και οι νέοι δεν δείχνουν, πλέον, πρόθυμοι να ανεχτούν. Γι’ αυτό δημιουργούν σωματεία στους «νέους χώρους εργασίας» (stage, συμβασιούχοι), φτιάχνουν καλλιτεχνικές συλλογικότητες, χτίζουν στέκια και ελεύθερους χώρους. Γεννιούνται κινήματα σε χώρους που τα τελευταία χρόνια οι νέοι δεν είχαν παρουσία, όπως το κίνημα των νέων αγροτών. Οι νέες και οι νέοι παίρνουν σιγά σιγά τα ηνία της κοινωνικής πραγματικότητας προσπαθώντας να την ανατρέψουν. Εμείς οι νέες και οι νέοι που συμμετέχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας αποσπασματικά και κυρίως μέσα από τις συλλογικότητές μας, δεν συμμετέχουμε ενιαία σε αυτούς τους χώρους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής να δώσουμε το στίγμα του δικού μας ΣΥΡΙΖΑ στους νεολαιίστικους χώρους.
Επανειλημμένα, οι νέες και οι νέοι της ΑΚΟΑ, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια για την αναγκαιότητα παρέμβασης των νέων ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, για μία κοινή δράση των νέων ΣΥΡΙΖΑ στις δομές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στην ίδια την κοινωνία. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μία καλή παρουσία στους φοιτητικούς χώρους, ωστόσο, η νεολαία δεν βρίσκεται μόνο στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι με επισφαλείς όρους εργασίας ή ακόμα και άνεργοι, που συνήθως αντιμετωπίζονται εχθρικά από τα συνδικάτα. Υπάρχουν νέοι που δεν έχουν πολιτικοποιηθεί γιατί δεν βρέθηκαν κοντά σε έναν χώρο που θα τους προσεγγίσει. Όλοι όσοι προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, χωρίς πολιτικό παρελθόν δεν έχουν ενεργό συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πολιτική του ιδεολογία και κουλτούρα, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μία συστηματική παρουσία στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας.
Θεωρούμε ότι η δική μας γενιά, είναι πολιτικοποιημένη, αλλά όχι με τους όρους των προηγούμενων γενιών. Πολιτικοποιήθηκε μέσα από την εργοδοτική καταπίεση, μέσα από την έλλειψη πολιτιστικής έκφρασης, μέσα από τις στερήσεις τις υλικές και τις πνευματικές. Η δική μας γενιά είναι πολιτικοποιημένη σε μία γλώσσα όχι στείρα και ξύλινη αλλά σε μία γλώσσα καθημερινή, που θέτει άμεσα ερωτήματα και απαιτεί ευθείες απαντήσεις. Για να την προσεγγίσουμε, για ν’ αποκτήσουν υπόσταση οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δημιουργήσουμε στέκια στις γειτονιές όπου θα γίνονται συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα αυτά που και οι ίδιοι έχουμε ανάγκη. Θα πρέπει, να αποκτήσουμε και εμείς κυρίαρχο λόγο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετέχουμε ισότιμα στις δομές του ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσουμε λόγο και να ακουστούμε σε ζητήματα που αφορούν εμάς. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε πυρήνες νέων ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές. Θα πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να καταφέρουμε ν’ ακουστούμε γιατί πολλές φορές και ο μαθητής διδάσκει τον δάσκαλο…

Νέες και νέοι της ΑΚΟΑ

(Το κείμενο θα δημοσιευτεί στο περιοδικό "Κόκκινο")